19 Απρ 2024
READING

Πως διαχειρίζεται το TikTok το body positivity;

4 MIN READ

Πως διαχειρίζεται το TikTok το body positivity;

Πως διαχειρίζεται το TikTok το body positivity;

Αμφίσημη η στάση του TikTok για το body positivity 

Ο όρος “body positivity” έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα κίνημα που προωθεί την αποδοχή όλων των σωμάτων, ανεξάρτητα από το μέγεθος, το σχήμα, την απόχρωση του δέρματος, το φύλο και τις σωματικές ικανότητες. Οι υποστηρικτές του επικεντρώνονται λιγότερο στη φυσική εμφάνιση και περισσότερο στη συνολική υγεία του ανθρώπινου σώματος.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το TikTok έκανε μια επίδειξη των body-positive διαπιστευτηρίων του, λέγοντας ότι απαγορεύει τις διαφημίσεις που προωθούν τα συμπληρώματα απώλειας βάρους και τις στερητικές δίαιτες. Στόχος της κινεζικής εφαρμογής ήταν να προστατεύσει την κοινότητα των χρηστών της από επιβλαβές περιεχόμενο και προσβλητική συμπεριφορά, υποστηρίζοντας παράλληλα ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς – και φυσικά, θετικό προς το σώμα.

Διαβάστε ακόμα: Victoria’s Secret VS Lively | Από τα ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς στην συμπερίληψη και το body positivity

Αλλαγή πλεύσης

Όλα αυτά φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν, καθώς το TikTok δέχτηκε την προσφορά εταιρειών που προσφέρουν προϊόντα που απέχουν πολύ από αυτή τη φιλοδοξία.

Συγκεκριμένα, η δημοφιλής εφαρμογή αποδέχθηκε διαφημιστικά έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από δύο brands που πωλούν προϊόντα απώλειας βάρους υποσχόμενα ακραία αποτελέσματα, παραβιάζοντας τις δικές του πολιτικές και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή του στη συμπερίληψη κάθε σώματος.

Η πλατφόρμα πούλησε διαφημίσεις αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες που ανήκουν στην εταιρεία ψηφιακής ευεξίας Kilo Group, σύμφωνα με ανάλυση του Media Matters, ενός μη κερδοσκοπικού κέντρου έρευνας των μέσων ενημέρωσης.

Οι διαφημίσεις

Η προώθηση αφορούσε κυρίως δύο από τα εμπορικά σήματα της Kilo. Το πρώτο είναι το ColonBroom, το οποίο εμπορεύεται ένα καθαρτικό ρόφημα που ισχυρίζεται ότι μπορεί να επιτρέψει την απώλεια βάρους ακόμη και 40 κιλών σε δύο εβδομάδες. Το δεύτερο είναι το Beyond Body, το οποίο “πουλάει” συμβουλές και διατροφικά πλάνα που απευθύνονται σε “προβληματικά” μέρη του σώματος, τα οποία οι χρήστες θέλουν να λεπτύνουν.

Οι αναρτήσεις των ColonBroom και Beyond Body έδειχναν influencers να διαφημίζουν το προϊόν, προσφέροντας στους χρήστες 10% έκπτωση στα προϊόντα με τη χρήση ενός κωδικού.

Οι δαπάνες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της 1ης Νοεμβρίου 2022 και της 7ης Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με την Pathmatics, μια εταιρεία που παρακολουθεί δεδομένα ψηφιακού marketing και καταγράφει τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στην καρτέλα For You του TikTok. Συνολικά, οι αναρτήσεις προβλήθηκαν 415 εκατομμύρια φορές.

Μη ρεαλιστικά και επικίνδυνα ιδανικά

Μετά από έντονες αντιδράσεις πολλών χρηστών, άλλα και του Τύπου, το TikTok αφαίρεσε ορισμένες αναρτήσεις. Η ColonBroom και η Kilo παραδέχτηκαν ότι οι καμπάνιες ήταν προβληματικές και ασαφείς, αν και η Beyond Body υπερασπίστηκε τα προϊόντα της. Μάλιστα η ColonBroom ισχυρίστηκε ότι ο κύριος στόχος της εταιρείας δεν ήταν να ενθαρρύνει την απώλεια βάρους, αλλά να αντιμετωπίσει “το κενό των φυτικών ινών”.

Ωστόσο, και τα δύο brands έδιναν υποσχέσεις για απώλεια βάρους, οι οποίες είναι αντικειμενικά μη ρεαλιστικές και ενδεχομένως να είναι και επικίνδυνες για την υγεία.

Παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ColonBroom έχουν περιορισμένη οργανική εμβέλεια -με λιγότερους από 3.000 ακολούθους- μερικά βίντεο είχαν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές – γεγονός που είναι δύσκολο να ερμηνευθεί εάν δεν υπήρξε πληρωμένη προώθηση. Την ίδια στιγμή, τα feeds και των δύο είναι γεμάτα από νεαρές, αδύνατες γυναίκες που επαινούν τα εν λόγω προϊόντα.

Οι διαφημίσεις του Beyond Body είναι πιο διακριτικές, αλλά τελικά προωθούν ένα επίσης μη ρεαλιστικό σχέδιο απώλειας βάρους 28 ημερών, που προωθεί στόχους όπως η απόκτηση επίπεδης κοιλιάς ή ενός ονειρικού σώματος πριν απότις διακοπές.

Η “απολογία” της πλατφόρμας

Το TikTok δήλωσε στο παγκόσμιο ειδησεογραφικό περιοδικό, Insider, ότι οι διαφημίσεις και για τις δύο μάρκες ήταν περιορισμένες και δεν προωθούνταν σε ορισμένους χρήστες.

Για την κινεζική εφαρμογή, η ασφάλεια της κοινότητας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Όλες οι πληρωμένες διαφημίσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τις διαφημιστικές της πολιτικές και δεν επιτρέπει διαφημίσεις που προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες απώλειας βάρους ή διαχείρισης βάρους στην πλατφόρμα της.

Διαβάστε ακόμα: Η Walmart προωθεί το body positivity

Η υγιής, βιώσιμη απώλεια βάρους είναι πολύ πιο αργή από ό,τι ισχυρίζονται οι μάρκες και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει να στοχεύουν σε περισσότερα από ένα ή δύο κιλά την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όσο για το body positivity, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως πρωτοποριακή ιδέα, αλλά ως δεδομένη νοοτροπία. Το TikTok θα χρειαστεί να συντονιστεί με τον παλμό της εποχής και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον -πραγματικά- χωρίς αποκλεισμούς. Ανεξάρτητα από το κόστος. Θα το κάνει όμως;

Με πληροφορίες από Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.