17 Ιαν 2025
READING

Η συμφωνία του Μασούτη με τη Skroutz και οι αλλαγές που θα έρθουν στα σούπερ μάρκετ

4 MIN READ

Η συμφωνία του Μασούτη με τη Skroutz και οι αλλαγές που θα έρθουν στα σούπερ μάρκετ

Η συμφωνία του Μασούτη με τη Skroutz και οι αλλαγές που θα έρθουν στα σούπερ μάρκετ

Αλλάζουν τα δεδομένα που σχετίζονται με την παράδοση των παραγγελιών καθώς οι έξυπνες θυρίδες εγκαθίστανται πλέον και σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, καθώς έρχονται στο προσκήνιο νέες επιχειρηματικές κινήσεις. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συνεργασία που σύναψαν ο Μασούτης με τη Skroutz, η οποία αφορά στην τοποθέτηση 18 έξυπνων θυρίδων, Skroutz Points, σε καταστήματα της αλυσίδας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Από αυτές θα υπάρχει η δυνατότητα να παραλαμβάνει κάποιος τις παραγγελίες που έχει πραγματοποιήσει μέσω Skroutz. Αυτό όμως που έχει σημασία στην περίπτωση είναι ότι οι επενδύσεις των εταιρειών ταχυμεταφορών και ηλεκτρονικού εμπορίου επεκτείνονται και στα φυσικά καταστήματα του hard retail καναλιού, το οποίο εκπροσωποόυν τα σούπερ μάρκετ. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι δεν βρισκόμαστε πολύ μακριά από το σημείο που θα δημιουργηθούν τα πρώτα οργανωμένα σημεία 24ωρου picking και για ηλεκτρονικές παραγγελίες στα σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένων και των προϊόντων ψυγείου. Μία διαδικασία που απαιτεί καλά οργανωμένες υποδομές και ακόμα καλύτερες και εκτεταμένες επενδύσεις.

Ζημιογόνα δραστηριότητα το ηλεκτρονικό εμπόριο για τα σούπερ μάρκετ

Ωστόσο καθοριστική θα είναι η εξέλιξη των σούπερ μάρκετ τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι το βασικότερο σημείο αλλαγής στην αγορά των ηλεκτρονικών αγορών στα σούπερ μάρκετ, θα σχετίζεται με την δωρεάν διανομή των αγαθών που πραγματοποιούν έως και σήμερα οι αλυσίδες. Είναι γεγονός ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσουν υποδομές που να εξυπηρετούν τη διανομή παραγγελιών στο πλαίσιο του e-commerce, ενώ ταυτόχρονα έχουν χτίσει συνεργασίες με χαρακτηριστικότερες αυτές με επιχειρήσεις όπως η e-food, η Wolt, η Instashop και αρκετές ακόμη που έρχονται να διευκολύνουν την λειτουργία των ογκωδών υποδομών και της πολυδαίδαλης λειτουργίας των σούπερ μάρκετ.

Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι λιανέμποροι χάνουν πολλά χρήματα και επί της ουσίας η δραστηριότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ζημιογόνα. Παγκοσμίως, ο τζίρος του εμπορίου υπολογίζεται σε 250 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόλις τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια αντιστοιχούν σε έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Εξαίρεση σε αυτό που περιγράψαμε παραπάνω περί ύπαρξης ζημιών στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, αποτελούν όσες επιχειρήσεις ασχολούνται με κατηγορίες που δεν εντάσσονται στο χώρο των τροφίμων, δεδομένου ότι έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και χρεώνουν αποτελεσματικότερα το last mile.

Τα σούπερ μάρκετ για να μπορέσουν να δουν έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα πρέπει να διατηρούν ένα σημαντικό μέρος προϊόντων που ανήκουν στην κατηγορία των non-food. Ζημιογόνα είναι η δραστηριότητα και των ελληνικών σούπερ μάρκετ, κερδίζουν ωστόσο την παραγωγικότητά τους καθώς εντάσσουν στη γκάμα τους νέες ψηφιακές υπηρεσίες. 

Η κύρια διαφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε σχέση με τα φυσικά καταστήματα, είναι επίσης το γεγονός ότι δεν υφίστανται hand picking προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι οι καταναλωτές αρέσκονται στο να αγγίζουν τα προϊόντα. Αυτό όμως που προσφέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι προστιθέμενης αξίας υπηρεσίας, το οποίο δεν συναντάται στις μεγάλες αλυσίδες αλλά κυρίως στα περιφερειακά σούπερ μάρκετ, όπου υφίσταται μεγαλύτερη αμεσότητα. 

Ζητούμενο πάντως αποτελεί και η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, η οποία χρειάζεται πολλά βήματα για να φτάσουμε στο σημείο που απαιτεί ο πελάτης. Με αυτόν τον τρόπο και εφόσον επιτευχθεί η ιδανική συνθήκη της προσωποποιημένης εξυπηρέτησης, μπορεί να ενισχυθεί καθοριστικά η αξία μίας επιχείρησης. 

H έλλειψη της ψηφιακής εμπειρίας από τα φυσικά καταστήματα

Αυτό όμως που λείπει από τα σούπερ μάρκετ αυτή τη στιγμή και ιδίως στην Ελλάδα, είναι η ψηφιακή εμπειρία του καταναλωτή. Ορισμένες αλυσίδες όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος έχουν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο απέχουμε σημαντικά από το σημείο που θα φτάσουμε σε μερικά χρόνια από τώρα και φυσικά από το σημείο που επιδιώκουν ή επιθυμούν να φτάσουν οι νεότερες γενιές όπως είναι για παράδειγμα η Generation Z, που αποτελείται από όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 1995-2012 αλλά και η επόμενη γενιά όσων γεννήθηκαν από το 2013 και θα γεννηθούν έως το 2025, γνωστή ως Gen Alpha. Είναι γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να αλλάξει δραστικά τις καταναλωτικές συνήθειες.

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον των ελληνικών σούπερ μάρκετ βρίσκονται και τα καταστήματα χωρίς ταμεία και υπαλλήλους, όπου το πρώτο βήμα σε αυτόν τον τομέα έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει η Carrefour την οποία έφερε εκ νέου στην Ελλάδα η Retail & More του επιχειρηματία, Νίκου Βαρδινογιάννη. Όπως πληροφορούμαστε, θα υφίσταται μόλις ένα κατάστημα – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής. Θα αποτελεί εκ των πραγμάτων κάτι πρωτοποριακό όχι μόνο για την εγχώρια αλλά και για τη διεθνή αγορά. Ένα αντίστοιχο κατάστημα και μάλιστα το πρώτο αυτής της μορφής, δημιουργήθηκε από τη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ τον περασμένο Νοέμβριο στην οδό Parmentier του Παρισιού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.