26 Απρ 2024
READING

Με το βλέμμα στο μέλλον ο Κρητικός

5 MIN READ

Με το βλέμμα στο μέλλον ο Κρητικός

Με το βλέμμα στο μέλλον ο Κρητικός

Εξαγορές και επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο με σταθερά βήματα

Την έμφαση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που εγκαινίασε επίσημα στα τέλη του 2020, δίνει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, ενδυναμώνοντας τα νέα κανάλια εξυπηρέτησης πελατών και το δίκτυο των καταστημάτων της μέσω στρατηγικών εξαγορών.

Ήταν πριν από δύο χρόνια όταν τα τότε super market ΚΡΗΤΙΚΟΣ, μετά από μια δεκαετή, πολύ επιτυχημένη και δημιουργική σύμπλευση με την οικογένεια του ΕΛΟΜΑΣ, ανακοίνωναν ότι θα συνεχίσουν την αυτόνομη πλέον πορείας τους ως ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός με σκοπό να φτάσουν σε ακόμη περισσότερες γειτονιές σε όλη την Ελλάδα.

Η αλυσίδα των Άγγελου, Νεκτάριου και Δημήτρη Κρητικού, που ξεκίνησε πριν 75 χρόνια από ένα παντοπωλείο στην Αίγινα, επέλεξε συνειδητά την στρατηγική της επιθετικής ανάπτυξης μέσα από πολλές εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Από το 2017 μέχρι και σήμερα, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Διεύρυνση δικτύου μέσω εξαγορών

Τον Φεβρουάριο του 2017 η αλυσίδα μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο και ανέλαβε το μάνατζμεντ στα βορειοελλαδίτικα σούπερ μάρκετ ΥΠΕΡ Γρηγοριάδης, που δραστηριοποιούνταν με 40 σημεία στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών.

Την ίδια χρονιά, προσέγγισε την αλυσίδα CRM-Αριάδνη αποκτώντας το 51%, γεγονός που τοποθέτησε την ΚΡΗΤΙΚΟΣ στην Κρήτη. Στοχεύοντας στην ενίσχυση της παρουσίας της στο νησί, το 2021 προέβη στην απόκτηση και του υπόλοιπου ποσοστού 49%, προσθέτοντας στο δίκτυό της πάνω από 140 καταστήματα.

Υλοποιώντας το επενδυτικό και αναπτυξιακό της πλάνο, το 2018 η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός πραγματοποίησε την εξαγορά της αλυσίδας Μέριμνα, η οποία διέθετε 11 καταστήματα στον νομό Αττικής, ειδικότερα σε Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Βύρωνα, Άνω Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Περιστέρι και Ταύρο.

Ενώ στις αρχές του 2019 επέκτεινε την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, εξαγοράζοντας τη θεσσαλονικιώτικη αλυσίδα ΜΑΚΟ που διέθετε ενα δίκτυο 11 καταστημάτων.

Το μεγάλο βήμα για την περαιτέρω διείσδυση της αλυσίδας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανακοίνωσε και επίσημα εξαγορά του ομίλου σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε. και την ένταξη στο δυναμικό της, των 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου, αλλά και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το δίκτυο των 300 φυσικών σημείων τους.

Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στην Κρήτη με την εξαγορά της αλυσίδας Μαθιουδάκης και την προσθήκη 17 ακόμη καταστημάτων στο δίκτυο της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Νέα ταυτότητα, νέος αέρας

Η πανδημία δεν στάθηκε εμπόδιο για την εταιρεία, η οποία δεν έμεινε άπραγη, αλλά εντατικοποίησε τις προσπάθειές της να επικοινωνήσει τη φιλοσοφία της στο καταναλωτικό κοινό. Οι αρχές του 2021 την βρήκαν με νέα εταιρική ταυτότητα η οποία εμπνέεται από τη σπείρα, κεντρικό στοιχείο του λογοτύπου, αλλά και από τα παραδοσιακά μοτίβα στις συσκευασίες και τον διάκοσμο των παραδοσιακών παντοπωλείων δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη της μαναβικής ως τη φρουταγορά της γειτονιάς.

Με αυτόν τον τρόπο, η αλυσίδα εξέφρασε τις βασικές της, την αυθεντικότητα, την ποιότητα, την οικονομία, την εμπιστοσύνη, την προσωπική φροντίδα και εξυπηρέτηση. Η νέα ανανεωμένη εικόνα των καταστημάτων εφαρμόστηκε πιλοτικά σε καταστήματα της αλυσίδας στην Αττική ενώ σε διάστημα 15 μηνών θα εφαρμοστεί στο σύνολο των καταστημάτων του δικτύου της.

Επένδυση σε νέα κανάλια

Η αλυσίδα στα τέλη του 2017 εισήλθε στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της να έχουν πρόσβαση σε ένα διευρυμένο κωδικολόγιο προϊόντων. Και τέσσερα χρόνια μετά αναβάθμισε τις υπηρεσίες του, λανσάροντας το νέο www.kritikos-sm.gr, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και με στόχο την άμεση ανταπόκρισή της στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής. Μέσω του e-shop οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε χιλιάδες προϊόντα και μοναδικές προσφορές, παραλαμβάνοντας τα ψώνια τους τη μέρα και την ώρα που επιθυμούν.

Ενώ αντιλαμβανόμενη εγκαίρως τη σημασία του last mile delivery, προχώρησε σε συνεργασία με την πλατφόρμα online παραγγελιών ΒΟΧ της Cosmote.

Ιδιωτική ετικέτα

Στο πεντάμηνο του 2022, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εμφάνιζαν ανάπτυξη του μεριδίου πωλήσεών τους επί της συνολικής αξίας πωλήσεων ταχυκίνητων αγαθών στα σούπερ μάρκετ, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει στο 16%, καταγράφοντας ανάπτυξη 6,3%. Εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στα στοιχεία της IRI και αφουγκραζόμενη την καταναλωτική στροφή σε φθηνότερες λύσεις, η αλυσίδα επαναλάνσαρε τη προϊόντων “Επιλογή μου” παράλληλα με τη σειρά “Θησαυροί της Ελλάδας”, που βρίσκεται ήδη στα ράφια των καταστημάτων και περιλαμβάνει τοπικά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και στοχεύει στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και της προσφορά προστιθέμενης αξίας στις αγορές των πελατών της.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ κατάφερε να εμφανίσει πολλαπλάσια ανάπτυξη από τον ανταγωνισμό της, καθώς αύξησε τις πωλήσεις της κατά 18,53%, την ώρα που ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων με βάση τα στοιχεία της Nielsen, για την Ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη, εξαιρουμένων των νησιών, αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,3%. Η αγορά των 12 και πέον δισ. ευρώ αποτελεί μια ξεκάθαρη πρόκληση για όλους.

Με τζίρο 600 εκατομμυρίων ευρώ, όμως, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός διευρύνει σταθερά την παρουσία της και μεγαλώνει για να έχει την αξιοπιστία, τη δύναμη και τις διαδικασίες μιας μεγάλης αλυσίδας, σχεδιάζοντας το άνοιγμα νέων σούπερ μάρκετ και convenience stores. Αποτελώντας πλέον έναν βασικό παίκτη στην αγορά των μεσαίων σούπερ μάρκετ της εγχώριας σκηνής με περισσότερα από 400 καταστήματα, 6 Κέντρα Διανομής και πάνω από 3.000 εργαζομένους, η αλυσίδα δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε – και παραμένει πάντα πιστή στην ανθρώπινη, φιλική εξυπηρέτηση ενός μικρού παντοπωλείου, με προσωπική έγνοια για τη γειτονιά και για κάθε πελάτη ξεχωριστά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.