Η κίνηση – ματ στο e-commerce με τη Skroutz να επεκτείνεται σε 18 χώρες της Ευρώπης

Bήμα που αποτελεί εκπλήρωση της στρατηγικής στόχευσης που είχε θέσει τα προηγούμενα χρόνια και πλέον υλοποιείται, ενισχύοντας καθοριστικά τη στρατηγική της εταιρείας, η οποία επεκτείνεται και στο εξωτερικό, καθώς θα δίνει την δυνατότητα αποστολής παραγγελιών σε 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Λετονία, έρχονται να προστεθούν στον χάρτη της Skroutz, η οποία κάνει με αυτόν τον τρόπο άλμα εισόδου σε ένα νέο δίκτυο και ευρύτατο διανομής. Επί της ουσίας η ελληνική πλατφόρμα ηλεκτρονικών παραγγελιών καθιστά με αυτόν τον τρόπο διαθέσιμα τα προϊόντα της και στο εξωτερικό, ενώ δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές και άλλων χωρών να εντοπίσουν προϊόντα που επιθυμούν. Τα δεδομένα που σχετίζονται με τη Skroutz αναφέρουν ότι είναι διαθέσιμα περισσότερα από 13.000 τα συνεργαζόμενα καταστήματα που έχει στο δυναμικό της, ενώ τα προϊόντα που πωλούνται μέσα από το skroutz.gr υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια. Πλέον, η πλατφόρμα διαθέτει και διανέμει προϊόντα σε 20 συνολικά αγορές εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο όπου είχε ήδη παρουσία. 

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από 18 χρόνια λειτουργίας και ενώ η επιχείρηση αυτή τη στιγμή απασχολεί 500 άτομα προσωπικό και επεκτείνεται διαρκώς μέσα από εξαγορές αλλά και με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί, ενώ εκτός από τους τρεις ιδρυτές της στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει και ένας ισχυρός μέτοχος η CVC Capital Partners με ποσοστό μειοψηφίας. η μεγαλύτερη αλυσίδα στον τομέα παροχής υπηρεσιών διανομής και ηλεκτρονικών πωλήσεων, κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο από το 2020 στο 2021 να αυξήσει το τζίρο της σχεδόν κατά 20 εκατομμύρια ευρώ από τα 38,8 εκατομμύρια ευρώ στα 57,5 εκατομμύρια ευρώ (καθαρά κέρδη μετά από φόρους 5 εκατ. ευρώ από 12,5 εκατ. ευρώ το 2020).

Η επιχείρηση έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τα προηγούμενα χρόνια, όντας πλέον στον 18ο χρόνο λειτουργίας της. Μάλιστα το ενδιαφέρον στην περίπτωσή της είναι ότι το 2020 ήταν μία χρονιά πανδημίας όπου κατέγραψε ήδη σημαντική ανάπτυξη, ωστόσο η εκτόξευσή της το 2021 μόνο τυχαία ή συγκυριακή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί όταν πλέον για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά και ίσως ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου θα μπορούσε να έχει δευτερεύουσα θέση έξω από τους περιορισμούς που επέβαλαν τα lockdown.

Οι εξαγορές

Από το 2021 έως και σήμερα η Skroutz έκανε μία σειρά επενδύσεων που ανοίγουν ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά της και βελτιώνουν τις υπηρεσίες της και την παρουσία της στην αγορά. Τον Ιανουάριο του 2021 θυμίζουμε ότι απέκτησε το σύνολο των μετοχών της Myjobnow καθώς και της ΜJN Staffing Services. Με αυτό τον τρόπο έκανε το βήμα εισόδου στον τομέα παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφορών, δημιουργώντας ίδιο δίκτυο για να καλύψει τις υπηρεσίες last mile για την παράδοση των παραγγελιών προς τους πελάτες της. Μάλιστα η πρώτη από τις δύο εξαγοραζόμενες εταιρείες άλλαξε όνομα σε Skroutz υπηρεσίες διανομής και η δεύτερη σε SKR Staffing Services. Στην πρώτη περίπτωση το τίμημα που καταβλήθηκε ανήλθε στο 1,8 εκατομμύρια ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση στις 400 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο η συνολική επένδυση από πλευράς Skroutz για τις δύο εταιρείες έφτασε τα 4 εκατ. ευρώ καθώς εκτός από το τίμημα της εξαγοράς πραγματοποίησε και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,7 εκατ. ευρώ και 100 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

Προσωποποιημένες αγορές

Πρόσφατα έκανε μία ακόμα κίνηση που δείχνει τον πελατοκεντρικό χαρακτήρα της καθώς ξεκίνησε να προσφέρει προσωποποιημένο περιεχόμενο ώστε κάθε χρήστης να απολαμβάνει μία ολοκληρωμένη αγοραστική εμπειρία με βάση τα δικά του ενδιαφέροντα. Κάθε φορά που ο καταναλωτής συνδέεται στον λογαριασμό του στο Skroutz, το προσωποποιημένο feed στην αρχική σελίδα, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς με ποικίλο περιεχόμενο, παρουσιάζει προϊόντα και τάσεις με βάση τις ανάγκες του.

Εργαλείο προώθησης για επαγγελματίες

Ένα ισχυρό εμπορικό εργαλείο ήταν επίσης όταν αποφάσισε να προσφέρει ένα κανάλι πωλήσεων στους εμπόρους, λανσάροντας τη λύση προώθησης για brands και κατασκευαστέςΈτσι, το κάθε συνεργαζόμενο brand έχει την δυνατότητα να επιλέξει τους κωδικούς των προϊόντων που επιθυμεί να προωθήσει στους πάνω από 130.000 Skroutz Plus χρήστες. Επί της ουσίας έδωσε την δυνατότητα προβολής των επιχειρήσεων σε πάνω από 8 εκατομμύρια επισκέπτες μηνιαίως, προβολή σε ένα δυναμικό αγοραστικό κοινό, τους Plus χρήστες, ένα κοινό που πραγματοποιεί σε ποσοστό 50% τουλάχιστον μια αγορά μέσω Skroutz την εβδομάδα, ενώ στο σύνολό τους παράγουν πάνω από το 43% του τζίρου του Skroutz Marketplace.

To στοίχημα των smart lockers

Κανάλι ανάπτυξης των πωλήσεων στην Ελλάδα και μελλοντικά ίσως και σε άλλες αγορές δραστηριότητας, αποτελούν τα smart lockers, οι θυρίδες από τις οποίες μπορεί ο κάθε πελάτης να παραλάβει το προϊόν που έχει παραγγείλει σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Πρόκειται για έναν τομέα που γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα και αναμένεται ότι θα επικεντρώσει προσεχώς ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και δυνάμεις του ευρύτερου ανταγωνισμού της αγοράς των ταχυδιανομών και των ηλεκτρονικών παραγγελιών, μεταξύ αυτών η Box Now όπου πρόσφατα επένδυσε η Public, η ACS αλλά και η ΕΛΤΑ Courrier.