19 Απρ 2024
READING

Μπορεί το Amazon να οφείλει την μελλοντική του επιτυχία στο TikTok;

5 MIN READ

Μπορεί το Amazon να οφείλει την μελλοντική του επιτυχία στο TikTok;

Μπορεί το Amazon να οφείλει την μελλοντική του επιτυχία στο TikTok;

Έδωσε το #TikTokMadeMeBuyIt στο Amazon την ώθηση “κοινωνικού εμπορίου” που χρειαζόταν;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Amazon ήταν γνωστό ως μηχανή αναζήτησης για καταναλωτές έτοιμους που είναι έτοιμοι να ψωνίσουν. Όμως, τον τελευταίο χρόνο, με νέα χαρακτηριστικά όπως το Amazon Live, φαίνεται να έχει σταδιακά τοποθετηθεί ως μια πλατφόρμα που βασίζεται στην ανακάλυψη.

Αυτό αποτελούσε παραδοσιακά το πεδίο των μηχανών αναζήτησης όπως η Google, αλλά και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, το Facebook και το TikTok. Φαίνεται όμως ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές αγορές οδεύουν η μία προς την κατεύθυνση της άλλης. Αν οι καταναλωτές είναι τυχεροί, θα συναντηθούν κάπου στη μέση και ο τρόπος με τον οποίο θα ψωνίζουμε το 2023 θα γίνει πιο απλός και διασκεδαστικός.

Διαβάστε ακόμα: Το TikTok επιταχύνει την παγκόσμια επέκταση του e-shop του

Τα τελευταία χρόνια το influencer marketing έχει εκτοξευθεί από 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016 σε 12,70 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Οι αναλυτές του κλάδου μάλιστα προβλέπουν ότι φέτος θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πού βρίσκονται οι περισσότεροι influencers;

Στο TikTok. Αλλά και σε άλλες πλατφόρμες με μικρής διάρκειας βίντεο, όπως το Facebook και το YouTube. Ωστόσο η κινεζική εφαρμογή σύντομων βίντεο είναι αυτή που γνωστοποίησε τις προθέσεις της για το ηλεκτρονικό εμπόριο λανσάροντας ένα νέο εργαλείο. Πρόκειται για το TikTok For Business, μια υπηρεσία που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις εταιρείες των Η.Π.Α. με σαφή προτίμηση στην πλατφόρμα της, τοποθετώντας το “TikTok For Business Ads Manager” ως βάση για το marketing που βασίζεται στο TikTok.

Το TikTok For Business επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δημιουργούν και να διαχειρίζονται καμπάνιες TikTok χωρίς να εγκαταλείπουν τις δικές τους εγγενείς πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Εξίσου σημαντικό είναι ότι μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους χρήστες.

#TikTokMadeMeBuyIt

Τώρα, το #TikTokMadeMeBuyIt έχει γίνει τόσο ένα trending hashtag όσο και ένα μέρος όπου τα προϊόντα γίνονται viral “θρύλοι” του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το TikTok for Business είναι το σημείο συνάντησης για τους influencers και τους διαδικτυακούς πωλητές που αναζητούν να βρουν τι συζητούν οι άνθρωποι και, το σημαντικότερο, τι αγοράζουν. Το αυξανόμενο κίνημα του hashtag #TikTokMadeMeBuyIt δεν παρακαλεί τους πελάτες να κάνουν αγορές. Αντίθετα, απλώς δείχνει πόσο ωραία είναι αυτά τα νέα προϊόντα που αποτελούν τάση. Και, όπως φαίνεται, έχει αποτέλεσμα.

Το TikTok διαθέτει επίσης τη “For You Page” – μια λειτουργία η οποία προορίζεται να λειτουργήσει ως ένας διαδικτυακός “προξενητής” μεταξύ του περιεχομένου και ενός επιμελημένου κοινού. Με λίγα λόγια, προτείνει αυτά που πιστεύει ότι θα αγοράσουν οι χρήστες βάσει των αναζητήσεών τους.

Amazon Inspire

Το ίδιο συμβαίνει και στην αγορά του Amazon, αλλά αντίστροφα. Το Amazon μόλις ξεκίνησε το “Inspire”, το οποίο εμφανίζεται ως μια νέα, εξατομικευμένη ροή αγορών εντός της εφαρμογής. Έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την εξερεύνηση νέων προϊόντων, την ανακάλυψη ιδεών και την απρόσκοπτη αγορά περιεχομένου που δημιουργήθηκε από άλλους πελάτες, influencers και μάρκες. Και μοιάζει πολύ με την εμπειρία που θα είχε ένας χρήστης του TikTok.

Το πρωτοποριακό στοιχείο σε αυτή τη νέα εφαρμογή είναι η φαινομενική προθυμία του Amazon να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για χρήστες που μπορεί να μην ενδιαφέρονται καν για αγορές. Όσοι μπαίνουν στο “Inspire” μπορούν να δουν απλά τι υπάρχει εκεί έξω, να εμπνευστούν από κάτι νέο, ωραίο ή τρελό και φυσικά -αν θέλουν- να κάνουν αγορές με λίγα μόνο κλικ.

Η λειτουργία του είναι πολύ απλή. Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο “Inspire” μέσω ενός εικονιδίου λάμπας, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της εφαρμογής. Εκεί επιλέγουν το θέμα για οποίο θα ήθελαν να δουν σχετικό περιεχόμενο, όπως κατοικίδια, παιχνίδια ή μακιγιάζ, αξιοποιώντας τη δυνατότητα εξατομίκευσης που τους δίνει η νέα υπηρεσία. Στη συνέχεια, η ροή βίντεο θα περιλαμβάνει τα προϊόντα που εναρμονίζονται με τις επιλογές τους. Όταν οι χρήστες βλέπουν ένα αντικείμενο στο “Inspire”, μπορούν να το αγοράσουν σε πραγματικό χρόνο στο Amazon, ενώ κλικάροντας σε ένα βίντεο ή μια φωτογραφία να δουν τις λεπτομέρειες του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων της μέσης βαθμολογίας με αστέρια και των κριτικών, των επιλογών χρώματος και στυλ και της τιμής, και στη συνέχεια να το προσθέσουν στο καλάθι τους.

Με την πάροδο του χρόνου, το “Inspire” θα μαθαίνει περισσότερα για τις προτιμήσεις ενός πελάτη μέσω των ενδιαφερόντων και της δέσμευσής του για να συνεχίσει να προσαρμόζει τη ροή του περιεχομένου που μπορεί να αγοραστεί. Εξάλλου το Amazon σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερες δυνατότητες για αγορές και λειτουργικό περιεχόμενο, με στόχο να δημιουργήσει μια πιο καθηλωτική αγοραστική εμπειρία.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πώς ψωνίζουν οι καταναλωτές στο Amazon

Φαίνεται, λοιπόν, πως ο retailer, μαζί με αρκετές άλλες μεγάλες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου, αποφάσισε ότι η μακροχρόνια αποδοχή ότι οι πλατφόρμες τους ήταν αποκλειστικά για “αγορές”, έχει ξεπεραστεί. Απλώς τώρα δημιουργούν διασκεδαστικά οικοσυστήματα, που επιτρέπουν και τις αγορές.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και οι άνθρωποι εξοικειώνονται με αυτή, η κυριαρχία του livestreaming e-commerce γίνεται όλο και πιο πιθανή. Μπροστά στη δυνατότητα των influencers να χρησιμοποιήσουν εργαλεία ζωντανού εμπορίου και να δημιουργήσουν μια ακόμη πολύτιμη ροή εσόδων, τα brands δεν θα μείνουν αμέτοχα.

Φαίνεται ότι πολύ σύντομα, η καλύτερη αναπαράσταση του “κοινωνικού εμπορίου” μπορεί να είναι απλώς ομάδες χρηστών του Amazon Inspire που κάνουν scroll στις οθόνες των κινητών τους, κάνοντας “like” και πραγματοποιώντας αγορές από μια πλατφόρμα που παλαιότερα ήταν γνωστή για τη μονοδιάστατη εστίασή της και δεν ήταν καθόλου διασκεδαστική.

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Photo: Amazon | Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.