26 Απρ 2024
READING

Χρήστος Χαρπαντίδης: Ο άνθρωπος που έπεισε την Philip Morris να επενδύσει στην Ελλάδα

5 MIN READ

Χρήστος Χαρπαντίδης: Ο άνθρωπος που έπεισε την Philip Morris να επενδύσει στην Ελλάδα

Χρήστος Χαρπαντίδης: Ο άνθρωπος που έπεισε την Philip Morris να επενδύσει στην Ελλάδα

Ικανότητα, ιδανικές χρονικές και λοιπές συγκυρίες, ηγετική φυσιογνωμία, εμπιστοσύνη του ομίλου Philip Morris International στο πρόσωπό του. Και όλα τα άλλα είναι μέχρι στιγμής ιστορία. Ο Χρήστος Χαρπαντίδης είναι ο μάνατζερ που ταυτίστηκε με τον πλήρη μετασχηματισμό της Παπαστράτος στην Ελλάδα.

Και λέμε συγκυρία διότι ήταν στρατηγική απόφαση της PMI να διακόψει την παραγωγή των τσιγάρων στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, επενδύοντας σημαντικά ποσά για να γυρίσει την παραγωγή στις θερμαινόμενες ράβδους καπνού για την νέα εποχή καπνικών προϊόντων IQOS. 

Ο Χαρπαντίδης ανέλαβε καθήκοντα στην Παπαστράτος το 2015. Όταν η Ελλάδα βρισκόταν εν μέσω οικονομικής κρίσης και σε μία χρονιά που σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς που δεν έχουμε σχέση με χρηματοοικονομικούς όρους ακούγαμε πρώτη φορά περί capital controls. Το πρώτο βήμα υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της PMI ξεκίνησε το 2017. Ήταν η χρονιά κατά την οποία η Παπαστράτος συμπλήρωνε 85 χρόνια λειτουργίας. Το έμπειρο στέλεχος έκανε γνωστό ότι η εταιρεία θα προχωρούσε σε μία επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα της παραγωγική μονάδα στον Ασπρόπυργο, δημιουργώντας ταυτόχρονα 400 νέες θέσεις εργασίας με αντικείμενο την παραγωγή των θερμαινόμενων ράβδων καπνού (heets). 

Ένας ταλαντούχος πωλητής

Ο ίδιος φημίζεται για το ταλέντο του ως πωλητής. Ένας ηγέτης που βαδίζει με σιγουριά, ψυχραιμία και ικανότητα σε όλες του τις κινήσεις. Με σπουδές φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και δεύτερο πτυχίο στα οικονομικά αλλά και MBA στο Kent της Μεγάλης Βρετανίας, έχει συμπορευθεί επί σειρά ετών με την πραγματικότητα της Παπαστράτος καθώς ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εταιρεία το 2003, ως διευθυντής εξαγωγών με ευθύνη για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και της Ρωσίας. Ακολούθησαν θέσεις ευθύνης σε πολλά από τα πόστα της επιχείρησης . Καθοριστική στιγμή για την καριέρα του θεωρείται όταν ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή πωλήσεων και διανομών της Παπαστράτος, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα νέο μοντέλο πωλήσεων που αφομοιώθηκε με τις λειτουργίες της επιχείρησης. 

Ένα ακόμα βήμα όμως έγινε όταν ανέλαβε επικεφαλής στα τμήματα Στρατηγικής Πωλήσεων και Καινοτόμων Προϊόντων στο επιχειρησιακό κέντρο της Philip Morris International στη Λωζάνη της Ελβετίας. Η συμβολή του ανάπτυξη της στρατηγικής της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς αυτούς θεωρήθηκε καθοριστική και γι’ αυτό και η επαγγελματική του ανέλιξη συνεχίστηκε απρόσκοπτα. 

Η καθοριστική συμβολή του στην υλοποίηση των επενδύσεων στην Ελλάδα

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι συμβολή του Χρήστου Χαρπαντίδη ήταν καθοριστική, προκειμένου η επένδυση αυτή να έρθει στην Ελλάδα, με τον ίδιο να πείθει την μητρική εταιρεία προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως και έγινε. Η εμπιστοσύνη που ο ίδιος ενέπνευσε στην Philip Morris International, μετουσιώθηκε κατ’ επέκταση σε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, σε μία χώρα που παρά τις περιπέτειες που είχαν προηγηθεί στα χρόνια της κρίσης, έδειχνε να βγαίνει από το τούνελ επιδεικνύοντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μπροστά της.

Το πιο σημαντικό όμως που προκύπτει μέσα από αυτή την επένδυση που έγινε στην Ελλάδα και στην βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, είναι το γεγονός ότι η χώρα κατέστη το τρίτο κέντρο παγκοσμίως μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που έχει ως αντικείμενο την παραγωγή του προϊόντος αυτού, το οποίο χαρακτηρίζεται ως δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σύγκριση με το τσιγάρο. Μάλιστα έως και τον Σεπτέμβριο του 2022,  περίπου 13,5 εκατομμύρια ενήλικοι καπνιστές σε όλο τον κόσμο, με εξαίρεση τη Ρωσία και την Ουκρανία και περισσότεροι από 400.000 στην Ελλάδα είχαν επιλέξει τη νέα αυτή τεχνολογία που είναι διαθέσιμη σε 70 χώρες. Μάλιστα από την Ελλάδα εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σε αρκετές χώρες του κόσμου. 

Οι επενδύσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς το 2021 ανακοινώθηκε μία νέα επένδυση ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ και το 2022 ακολούθησε και νέα σχετική κίνηση για μία ακόμα επένδυση 125 εκατομμυρίων ευρώ, με το συνολικό ύψος των επενδυτικών κινήσεων στην Ελλάδα και στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου να φτάνει τα 550 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο νέος ρόλος ως αντιπρόεδρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Όμως η εμπιστοσύνη της PMI στην Ελλάδα και στο πρόσωπο του Χρήστου Χαρπαντίδη δεν σταμάτησε εκεί. Ο καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη, πτυχιούχος φυσικός, είναι αυτός στον οποίο η μητρική ανέθεσε πρόσφατα το ρόλο του αντιπροέδρου Ευρώπης με ευθύνη για 12 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έδρα την Ελλάδα. Μέσα από αυτή την κίνηση ο ίδιος είναι ο επικεφαλής της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Σλοβενίας, της Σεβίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Αλβανίας, της Μάλτας, της Κροατίας και του Μαυροβουνίου. 

Η πίστη στις δυνατότητες των Ελλήνων και στο ελληνικό επιχειρείν

Εάν κάτι θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στον Χρήστο Χαρπαντίδη, αυτό είναι η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ελλήνων και της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Κάποια στιγμή μάλιστα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τεράστιες δυνατότητες. Θα πρέπει να συμβάλουμε και να την απελευθερώσουμε, όπως επίσης και να την οδηγήσουμε στην καινοτομία και την ποιότητα». Δείγματα αυτής της φιλοσοφίας αποτυπώνονται τόσο στην περίπτωση της Παπαστράτος, όσο και ευρύτερα στο ελληνικό επιχειρείν στα χρόνια μετά την κρίση, με σειρά επενδύσεων και άνοιγμα σημαντικών παραγωγικών δυνάμεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως όταν μία επιχείρηση του μεγέθους της Philip Morris International επενδύσει και πιστεύει στην Ελλάδα, τότε μόνο θετικό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει για την ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και για την ευρύτερη ανάπτυξη του επιχειρείν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.