26 Απρ 2024
READING

Οι πολωνικές Pepco και SiNSAY θέλουν να ανταγωνιστούν Jumbo και Zara

3 MIN READ

Οι πολωνικές Pepco και SiNSAY θέλουν να ανταγωνιστούν Jumbo και Zara

Οι πολωνικές Pepco και SiNSAY θέλουν να ανταγωνιστούν Jumbo και Zara

Πόσο μεγάλη αποδεικνύεται η πρόκληση της ελληνικής αγοράς για Pepco και SiNSAY 

Το μείγμα ευπώλητων προϊόντων και χαμηλών τιμών που προσφέρουν οι νεοεισαχθείσες αλυσίδες retail στην ελληνική αγορά, φαίνεται να ανταποκρίνεται στην απαιτητική price-oriented καταναλωτική συμπεριφορά. Πλήρως ή μη, μένει να αποδειχθεί.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Η νέα έρευνα της Salesforce σε 5.000 καταναλωτές παγκοσμίως κατέδειξε ότι οι οικονομικές δυσκολίες θα αναγκάσουν το 81% των καταναλωτών να επανεκτιμήσει τον προϋπολογισμό του κατά τους επόμενους 12 μήνες. Μάλιστα, το 79% δήλωσαν ότι θα επαναπροδιορίσουν τις δαπάνες τους προς τα εμπορικά σήματα λιανικής μέσα στο 2023. Οι προτεραιότητες, οι τάσεις και οι αγοραστικές συνήθειες αλλάζουν, δίνοντας πρόσφορο έδαφος σε νέους retailers να αναπτύξουν τις δραστηριότητες και στην ελληνική αγορά.

Η αντι-Jumbo Pepco

Όλοι ανέμεναν την είσοδο της πολωνικής Pepco, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε την κάθοδό της, με σχέδια που έκαναν λόγο για 12 καταστήματα στην Αθήνα, με επιφάνεια σημείων πώλησης από 350 έως και 650 τετραγωνικά μέτρα. Μέσα σε λίγους μόλις μήνες το δίκτυό της αναπτύχθηκε με 8 σημεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κόρινθο, ενώ πρόσφατα ήρθε σε συμφωνία με την Premia Properties για τη δεκαετή μίσθωση ενός νέου καταστήματος επί της Λ. Λαυρίου στην Παιανία. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, δε, αναμένονται άλλα δύο καταστήματα της Pepco, σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη.

Βασικό της όχημα για την ενίσχυση των πωλήσεών της στην Ελλάδα, αποτελούν κατά κύριο λόγο τα ρούχα και τα είδη σπιτιού που διατίθενται το ανώτερο στα 30 ευρώ και φαίνονται να αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης για τους αγοραστές. Η φιλοδοξία της αλυσίδας να σταθεί απέναντι στον Jumbo κολοσσό δεν είναι αβάσιμη, καθώς κατάφερε να δραστηριοποιηθεί με επιτυχία σε 17 ευρωπαϊκές αγορές – ανάμεσά τους και αυτές της Ιταλίας, Ισπανίας και Κροατίας που φέρουν ορισμένα κοινά στοιχεία με αυτά της εγχώριας σκηνής. Και πάντα υπό την ομπρέλα του μητρικού Pepco Group ο οποίος κατέγραψε τζίρο 3,5 δισ. ευρώ το 2020, από 3,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2019, διατηρώντας δίκτυο περισσοτέρων των 3.200 καταστημάτων λιανικής πώλησης.

SiNSAY: Η πολωνική Zara

Το πρώτο κατάστημα της SiNSAY στην Ελλάδα άνοιξε στο εμπορικό κέντρο Talos Plaza, στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε χώρο 1.000 τ.μ. Το brand, που δημιουργήθηκε το 2013, αποτελεί μέλος του χαρτοφυλακίου του ομίλου LPP, κορυφαίου λιανοπωλητή ειδών ένδυσης στην Πολωνία, με τριαντακονταετή παρουσία στην αγορά. Το επενδυτικό της πλάνο για την ελληνική αγορά μιλά για 30 σημεία την επόμενη διετία και την λειτουργία του e-shop της.

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεών της για ανάπτυξη σημείων στην πρωτεύουσα και μεγάλα αστικά κέντρα, η αλυσίδα κερδίζει το ενδιαφέρον διαφορετικών καταναλωτικών ομάδων μέσα από τα 5 εμπορικά της σήματα Sinsay, House, Mohito, Reserved και Cropp, που ακολουθούν τη λογική της χαμηλής τιμής και των μεγάλων εκπτώσεων.

Το γεγονός ότι προβλήθηκε έντονα ως ευθεία ανταγωνίστρια της εδραιωμένης και στην ελληνική αγορά Zara, δεν είναι τυχαίο. Το ίδιο πράττει εξάλλου και σε 18 χώρες όπου ήδη διατηρεί 523 φυσικά καταστήματα προκρίνοντας τις χαμηλές τιμές απέναντι σε brands που λειτουργούν πελατοκεντρικά, όπως αποδεικνύει έμπρακτα η Zara, ύστερα και από τις πρόσφατες ανακαινίσεις σε Golden Hall και Γλυφάδα.

Για να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά και να αυξήσουν τα έσοδά τους εν μέσω μακροοικονομικής αβεβαιότητας, οι άρτι αφιχθέντες retailers πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι προσφορές τους ξεχωρίζουν από αυτές του ανταγωνισμού. Με την Jumbo και την Zara να έχουν γερά θεμέλια στην ελληνική αγορά, μένει να αποδειχθεί εάν τα προϊόντα της Pepco και της SiNSAY σε χαμηλές τιμές θα μπορέσουν να κερδίσουν το δικό τους μερίδιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.