25 Απρ 2024
READING

Θα επηρεαστεί αρνητικά η βιομηχανία της μόδας το 2023;

3 MIN READ

Θα επηρεαστεί αρνητικά η βιομηχανία της μόδας το 2023;

Θα επηρεαστεί αρνητικά η βιομηχανία της μόδας το 2023;

Η προηγούμενη χρονιά έδειξε ότι ο κλάδος χρειάζεται γενναία αναθεώρηση

Το 2023, η παγκόσμια βιομηχανία μόδας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και παράλληλα να βρει ευκαιρίες να αλλάξει τα καταναλωτικά πρότυπα, τα κανάλια και τις στρατηγικές ψηφιακού marketing, καθώς και τις προσεγγίσεις παραγωγής.

Ποιοι είναι, όμως, οι κύριοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των fashion brands την τρέχουσα χρονιά; Αρχικά, ό,τι επιδρά στην κοινωνικο-οικονομική ζωή, οι οικονομικές πιέσεις που δέχεται και ο συγκεκριμένος κλάδος. Προσπαθώντας να μειώσουν τα κόστη τους, πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της H&M, πραγματοποίησαν πρόσφατα απολύσεις που έφτασαν το 10%-15% του εταιρικού τους προσωπικού.

Διαβάστε ακόμα: Η πτώση της fast fashion, η Levi’s και η οικονομική κρίση

Παράλληλα, η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών οδηγεί σε κλείσιμο καταστημάτων. Καθώς οι retailers προσπαθούν να δημιουργήσουν ταμειακά αποθέματα και να αναδιαμορφώσουν την πρόταση αξίας τους, βλέπουν τα εξωγενή κόστη να επικεντρώνονται σε δύο τομείς: τους ανθρώπινους πόρους και τα καταστήματα.

Ώρα για αναθεώρηση

Παρόλο που το 2022 ήταν μια καλύτερη χρονιά για το λιανικό εμπόριο μόδας εντός των καταστημάτων, μετά την στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βασικές εκδηλώσεις αγορών εντός των καταστημάτων, όπως η εορταστική περίοδος, δεν εμφάνισαν ικανοποιητικές επιδόσεις λόγω του πληθωρισμού.

Τα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής πώλησης που ανήκουν σε μικρότερα fashion brands και υφίστανται εδώ και χρόνια, συνέχισαν την πορεία τους αναζητώντας όμως ηγετικά στελέχη που θα ήταν πρόθυμα να ενταχθούν σε ένα συμβατικό και λιγότερα καινοτόμο πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης. Κάτι που παρά τις αρχικές προβλέψεις, δεν έχει οδηγήσει σε δραματικές μεταμορφώσεις για ορισμένες από τις μάρκες και τις αλυσίδες πώλησης ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ.

Διαβάστε ακόμα: Η ασταμάτητη επιτάχυνση της fast fashion

Θα επηρεαστεί και ο luxury τομέας;

Η αγορά της μόδας, εξαιρουμένου του αειθαλούς τομέα της πολυτέλειας, θα δυσκολευτεί να επιτύχει σημαντική ανάπτυξη το 2023. Αυτό αποδεικνύεται και από την ανάλυση της McKinsey, η οποία προβλέπει την όποια αύξηση των πωλήσεων να πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς και πάντα σε συνάρτηση με το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Μάλιστα, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να εμφανίσουν καλύτερη απόδοση σε σχέση με την Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, τα brands που ήδη έχουν καταστρώσει τα σχέδιά τους για το επόμενο έτος, θα έχουν πιθανότατα την ευκαιρία να σταθεροποιηθούν και να κάνουν restart μέσα στο 2023. Βέβαια, όπως συμβαίνει με τα πάντα σε αυτόν τον ταχέως μεταβαλλόμενο τομέα, θα πρέπει απλώς να περιμένουμε και να δούμε.

Με πληροφορίες από Glossy | McKinsey

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.