Η επαυξημένη πραγματικότητα θα φέρει κέρδη στους retailers
Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, ο κλάδος του retail θα χρειαστεί να ξεχωρίσει ποια νέα τεχνολογική τρέλα θα προωθήσει την ανάπτυξη του τομέα και θα μεγιστοποιήσει τα κέρδη και ποια θα είναι η επόμενη μόδα.
Η AR (Αugmented Reality – Επαυξημένη Πραγματικότητα) είναι ένας όρος που ακούγεται όλο και περισσότερο στον κλάδο του λιανεμπορίου, καθώς μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές μια πιο καθηλωτική, εξατομικευμένη και ευχάριστη εμπειρία αγορών. Πρόκειται για μια τεχνολογία που, σε πραγματικό χρόνο, τοποθετεί virtual αντικείμενα στο φυσικό περιβάλλον, βοηθώντας τους χρήστες να οραματιστούν πώς τα αντικείμενα αυτά θα φαίνονταν στην πραγματικότητα.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Επαυξημένη Πραγματικότητα είναι σημαντική για τις εταιρείες
Η AR θα μπορούσε να μεταμορφώσει το λιανικό εμπόριο, κάνοντας τα ψώνια πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πιο ευχάριστα, είτε στα φυσικά καταστήματα, είτε στις online αγορές. Αυτό μπορεί να αγχώνει κάποιες εταιρείες, ωστόσο άλλες, πιο φιλόδοξες, βλέπουν πως η επαυξημένη πραγματικότητα θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο μια επιχείρηση επικοινωνεί με τους πελάτες της.
Έρευνα του Shopify διαπίστωσε ότι οι αλληλεπιδράσεις των καταναλωτών με προϊόντα που διαθέτουν περιεχόμενο AR/3D παρουσίασαν 94% υψηλότερο ποσοστό μετατροπής από ό,τι για προϊόντα χωρίς AR/3D. Η βελτιστοποίηση του ποσοστού μετατροπής (conversion rate) αφορά τη διαδικασία αύξησης του ποσοστού των χρηστών ή των επισκεπτών του ιστότοπου.
Αντίστοιχα έκθεση της Accenture επισήμανε ότι οι τεχνολογίες, όπως η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα και το 3D περιεχόμενο, μπορούν να ενισχύσουν την αγοραστική εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να αυξήσουν τις διαδικτυακές πωλήσεις.
Εφαρμογή της AR στην πράξη
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές βασίστηκαν στις διαδικτυακές αγορές, με αποτέλεσμα οι retailers να αρχίσουν να αξιοποιούν ολοένα και περισσότερα εργαλεία χαρακτήρα AR με στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της ψηφιακής και της φυσικής αγοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με την Accenture, το 92% των καταναλωτών της Gen Z είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιούν για τις ηλεκτρονικές αγορές τους εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας, με τα οποία εξάλλου είναι ήδη εξοικειωμένοι.
Έτσι, ο κλάδος του retail αναγκάστηκε να προσαρμοστεί και να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Πράγματι, ορισμένα brands έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν σοβαρά κεφάλαια στην επαυξημένη πραγματικότητα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Τον περασμένο Ιούνιο, η Walmart ανακοίνωσε δύο ολοκαίνουργιες λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας (AR) στην φερώνυμη εφαρμογή, σχεδιασμένες να κάνουν τις αγορές ευκολότερες. Η ιδέα επιτρέπει στους πελάτες και τους συνεργάτες να στρέφουν απλώς την κάμερα της κινητής συσκευής τους στα ράφια των καταστημάτων μέσω της εφαρμογής Walmart, για να φιλτράρουν την γκάμα με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις τους.
Και η ΙΚΕΑ λάνσαρε πρόσφατα μια εφαρμογή που επιτρέπει στους πελάτες να “τοποθετούν” εικονικά έπιπλα στα σπίτια τους. Από καναπέδες και φωτιστικά μέχρι χαλιά και τραπέζια, όλα τα προϊόντα στο IKEA Place είναι τρισδιάστατα και σε πραγματική κλίμακα, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να βεβαιωθούν ότι ένα συγκεκριμένο προϊόν έχει ακριβώς το σωστό μέγεθος, σχέδιο και λειτουργικότητα για τις προτιμήσεις τους.
Ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές του καταβολές στο διαδικτυακό λιανεμπόριο, το Amazon εγκαινίασε τον Απρίλιο του 2021 το Amazon Salon, ένα κομμωτήριο που βρίσκεται στο Spitalfields του Λονδίνου. Εκεί οι πελάτες είχαν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με διαφορετικά εικονικά χρώματα μαλλιών, χρησιμοποιώντας τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας και να απαθανατίσουν τη νέα τους εμφάνιση σε έναν ειδικό δημιουργικό χώρο.
Κλίμακα και αποτελεσματικότητα
Σύμφωνα με την Accenture, καθώς οι εταιρείες αυξάνουν την εστίασή τους σε αυτές τις τεχνολογίες, θα πρέπει να μετατοπίσουν τη σκέψη τους από την επένδυση σε μία και μόνη εμπειρία στην προώθηση της κλίμακας και της αποτελεσματικότητας περισσότερων εμπειριών.
Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον του Snapchat βρίσκεται στην επαυξημένη πραγματικότητα
Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι για μια εξέλιξη της εμπειρίας των ηλεκτρονικών αγορών. Οι μάρκες πρέπει να κατανοήσουν πώς ο διαρκώς επιταχυνόμενος τομέας της καθηλωτικής τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη κλίμακας σε αυτή τη νέα εποχή των online αγορών.
Ακόμα δεν είναι σαφές αν η AR είναι ή όχι μια περαστική μόδα ή ένας πραγματικός, απτός τρόπος για τους retailers να συνδεθούν με τους καταναλωτές. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι πολλά μεγάλα ονόματα του retail δεν το ρισκάρουν. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Η επαυξημένη πραγματικότητα για κάποιος άλλους όμως μπορεί να αναδειχθεί σε έναν σημαντικό σύμμαχο τα επόμενα χρόνια.
Με πληροφορίες από ESM Magazine
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.