19 Απρ 2024
READING

Η Danone σχεδιάζει να μειώσει το μεθάνιο κατά 30% μέχρι το 2030

4 MIN READ

Η Danone σχεδιάζει να μειώσει το μεθάνιο κατά 30% μέχρι το 2030

Η Danone σχεδιάζει να μειώσει το μεθάνιο κατά 30% μέχρι το 2030

Οι γαλακτοβιομηχανίες μπορούν να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου

Καθώς οι περιβαλλοντικές ομάδες πιέζουν τις εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή μεθανίου, οι γαλακτοβιομηχανίες εφαρμόζουν στρατηγικές για τη μείωση της παραγωγής του αερίου του θερμοκηπίου. Η γαλλική πολυεθνκή Danone πρωτοπορεί με την κατάρτιση ενός σχετικού σχεδίου που θέτει ορίζοντα το 2030.

Η γαλλική πολυεθνική Danone δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, ενώ στον όμιλο ανήκουν και άλλες εταιρίες όπως η Volvic και η Evian και η Kronenbourg. Τα Activia, Alpro και Danette είναι μόνο μερικά από τα πιο δημοφιλή brands του ομίλου που διατίθενται και στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Η αδράνεια στην κλιματική κρίση βλάπτει τις επενδύσεις στις βιομηχανίες γαλακτοκομικών και κρέατος

Η εταιρεία ανακοίνωσε το σχέδιό της για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από την εφοδιαστική αλυσίδα φρέσκου γάλακτος κατά 30% έως το 2030. Για να πετύχει τον στόχο της, η Danone συνεργάζεται ήδη με τους αγρότες για την εφαρμογή πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας στην εφοδιαστική αλυσίδα των γαλακτοκομικών προϊόντων της. Μέχρι σήμερα, έχει επιτύχει να προμηθεύεται την πρώτη της ύλη από 58.000 αγρότες σε 20 χώρες από όλο τον κόσμο.

Αναγεννητική γεωργία

Η αναγεννητική γεωργία είναι μια προσέγγιση διατήρησης και αποκατάστασης των συστημάτων διατροφής και γεωργίας. Επικεντρώνεται στην αναγέννηση του επιφανειακού εδάφους, στην αύξηση της βιοποικιλότητας, στη βελτίωση του κύκλου του νερού, στην ενίσχυση του οικοσυστήματος, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην ενίσχυση της υγείας και της ζωτικότητας του εδάφους των γεωργικών καλλιεργειών μέσω της μείωσης του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος.

Καθώς βελτιώνεται η υγεία του εδάφους, οι απαιτήσεις μπορεί να μειωθούν και οι αποδόσεις των καλλιεργειών μπορεί να αυξηθούν, αφού τα εδάφη γίνονται πιο ανθεκτικά απέναντι σε ακραίες καιρικές συνθήκες και φιλοξενούν λιγότερα παράσιτα και παθογόνα. Η αναγεννητική γεωργία είναι σχεδόν η μόνη διαθέσιμη τεχνολογία που λειτουργεί σήμερα για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που βρίσκονται ήδη στην ατμόσφαιρα, κυρίως μέσω της καλλιέργειας και της φροντίδας των δασών και των μόνιμων πολυετών βοσκοτόπων και λιβαδιών.

Ο στόχος της Danone 

Η Danone συνεργάζεται με την γαλλική κυβέρνηση για τη θέσπιση πολιτικών που προωθούν τη μείωση του μεθανίου στο γεωργικό σύστημα. Ο όμιλος έχει συμπράξει ήδη με το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας της Γαλλίας (EDF) -μια ισχυρή μη κερδοσκοπική οργάνωση με επιρροή στον τομέα της βιωσιμότητας- σηματοδοτώντας τη δέσμευσή της να αναλάβει δράση για το μεθάνιο.

Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει τη βελτίωση των δεδομένων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου για να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι είναι ανθεκτικοί και την προώθηση μοντέλων χρηματοδότησης μεταξύ κυβερνήσεων και εταιρειών.

Ο στόχος της εταιρείας να μειώσει το μεθάνιο κατά 30% έως το 2030 συνάδει με την Παγκόσμια Δέσμευση για το μεθάνιο, η οποία υπογράφηκε από 150 χώρες στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών COP26 για το κλίμα τον Νοέμβριο του 2021.

Η Danone ισχυρίζεται ότι έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην εφοδιαστική αλυσίδα φρέσκου γάλακτος κατά 14% μεταξύ 2018 και 2020, γεγονός που συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Τα κύρια αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης είναι οι υδρατμοί, το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και το όζον.

Διαβάστε ακόμα: COP27: Ποιο είναι το διακύβευμα για την οικονομία

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία δραστηριοποιείται για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Τον Ιούνιο του 2022, ο τομέας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Danone ηγήθηκε ενός γύρου χρηματοδότησης ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη Symbrosia, μια νεοσύστατη επιχείρηση που ανέπτυξε ένα πρόσθετο ζωοτροφών για τα βοοειδή με βάση τα φύκια, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, θα μειώσει τις εκπομπές μεθανίου κατά 80%.

Οι γαλακτοβιομηχανίες εφαρμόζουν νέες μεθόδους εκτροφής για να μειώσουν την παραγωγή του εξαιρετικά ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου. Έτσι, η εταιρεία παραγωγής παγωτού Ben & Jerry’s ξεκίνησε ένα δικό της πιλοτικό πρόγραμμα την περασμένη χρονιά για να μειώσει τις εκπομπές της στο μισό του μέσου όρου του κλάδου μέχρι το 2024, μέσω πρόσθετων ζωοτροφών που μειώνουν το μεθάνιο.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.