Το σημαντικότερο τεχνολογικό γεγονός στον κόσμο, η ετήσια έκθεση CES στο Λας Βέγκας, αποτελεί διαχρονικά για την Chrysler το πεδίο όπου επιδεικνύει κάθε project στο οποίο εργάζεται κάθε σεζόν. Ξεκινώντας με το ηλεκτρικό μίνι βαν Portal 2017 concept το 2017 μέχρι σήμερα, η Chrysler εναλλάσσεται μεταξύ λειτουργικών ολοκληρωμένων οχημάτων και μοντέλων επίδειξης εσωτερικού χώρου. Φέτος όμως, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Το 2020 είχε παρουσιάσει το Airflow interior buck που μαγνήτισε τα βλέμματα λόγω της αεροδυναμικής σιλουέτας του. Πριν από ένα χρόνο στην ίδια διοργάνωση, η Stellantis έδειξε στον κόσμο πώς μπορεί να μοιάζει ένα Chrysler EV — μια μεταμόρφωση που αναμένεται να συμβεί μέχρι το 2028, όταν θα μετατραπεί μια αποκλειστικά σε ηλεκτρική μάρκα. Φέτος, η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία επιστρέφει σε ένα επαναστατικής σχεδίασης εσωτερικό με το διθέσιο concept Synthesis, με το οποίο μας παρουσιάζει το όραμά της για τις καμπίνες των αυτοκινήτων του μέλλοντος.
Διαβάστε ακόμα: Στην τεχνολογία Alexa θα βασίζεται το επόμενο σύστημα φωνητικών εντολών της BMW
Το συμπέρασμα; Η Chrysler, η 97χρονη μάρκα υπό την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, θέλει η τεχνολογία της μέσα στο αυτοκίνητο να κάνει την ζωή ευκολότερη. Η Stellantis, με έδρα το Άμστερνταμ είναι ένας πολυεθνικός ευρωπαϊκός-αμερικανικός όμιλος κατασκευής αυτοκινήτων, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 βάσει μιας διασυνοριακής συγχώνευσης μεταξύ του ιταλο-αμερικανικού ομίλου Fiat Chrysler Automobiles και του γαλλικού ομίλου PSA.
Στο πλαίσιο της επίδειξης, η εταιρεία παρουσίασε πώς θα μοιάζει μια τυπική ημέρα σε αυτή τη μελλοντική ζωή με το αυτοκίνητο. Το Synthesis περιλαμβάνει έναν εικονικό προσωπικό βοηθό που χρησιμοποιεί βιομετρική αναγνώριση, αυτοματοποιημένη οδήγηση που επιτρέπει στον οδηγό να πραγματοποιεί βιντεοκλήσεις και να βιώνει εμπειρίες ψυχαγωγίας και ευεξίας όπως διαλογισμό, παιχνίδια και καραόκε. Υπάρχει ακόμη και μια λειτουργία που επιτρέπει στους πελάτες να δημιουργούν και να συνθέτουν τη δική τους μουσική.
Ενώ αυτό μπορεί να είναι μια σχεδιαστική άσκηση που αποσκοπεί στο να ενθουσιάσει τους καταναλωτές και τους μετόχους, η τεχνολογία αποτελεί πραγματικό μέρος της στρατηγικής της Stellantis. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα επενδύσει περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025 σε λογισμικό και ηλεκτροκίνηση. Ο τελικός στόχος είναι να κυκλοφορήσουν στους δρόμους 34 εκατομμύρια συνδεδεμένα αυτοκίνητα μέχρι το 2030, από τα οποία η Stellantis θα μπορεί να παράγει έσοδα για χρόνια μετά την πώλησή τους στους καταναλωτές.
Για την επίτευξη αυτού του υψηλού στόχου, η Stellantis αναπτύσσει τρία στοιχεία που θα ενσωματωθούν σε μελλοντικά προϊόντα, ξεκινώντας από την υποκείμενη ηλεκτρική αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική λογισμικού που ονομάζεται STLA Brain. Το Synthesis έχει σχεδιαστεί για να επιδείξει και άλλες επερχόμενες τεχνολογίες της πολυεθνικής, όπως το STLA Cockpit και το STLA AutoDrive, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την BMW. Η Chrysler σχεδιάζεται να είναι η πρώτη από τις μάρκες της Stellantis στη Βόρεια Αμερική που θα ενσωματώσει αυτές τις τεχνολογίες και παρέχει επίσης μια προεπισκόπηση της κατεύθυνσης του εσωτερικού σχεδιασμού των νέων μοντέλων.
Αυτός ο σχεδιασμός είναι αρκετά διαφορετικός από εκείνον που παρουσιάστηκε στο Airflow. Αντί για τις τρεις ξεχωριστές οθόνες για τον πίνακα οργάνων, το κεντρικό ταμπλό και τους επιβάτες που είχαν παρουσιαστεί στο μοντέλο του 2020, το Synthesis κινείται προς μια σχεδίαση, όπου απουσιάζει το αμάξωμα και πρωταγωνιστεί ένα ενιαίο ταμπλό. Αυτό ξεχωρίζει για την λιτή σχεδίασή του και τις δύο οθόνες 37,2 ιντσών που καλύπτονται κάτω από ένα ενιαίο κομμάτι γυαλιού και θα εκτείνονται σε όλο το πλάτος του ταμπλό.
“Οδηγός” όλων αυτών είναι το STLA Cockpit και ο εγκέφαλος. Το STLA Cockpit είναι το προϊόν της κοινοπραξίας που δημιούργησε η Stellantis με τον ταϊβανέζικο προμηθευτή Foxconn για την ανάπτυξη νέων συστημάτων infotainment εντός του οχήματος. Αυτά θα τρέχουν στην υπολογιστική πλατφόρμα Qualcomm Snapdragon cockpit. Τα τσιπ Snapdragon ενσωματώνουν ισχυρούς πυρήνες νευρωνικής επεξεργασίας, τους οποίους η Stellantis και η Foxconn αξιοποιούν για να παρέχουν διάφορες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η εκμάθηση των προτιμήσεων του χρήστη.
Διαβάστε ακόμα: Ταχύτατη η ανάπτυξη των EVs για την General Motors
Ενώ μια σειρά από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ισχυριστεί ότι μπορούν να μάθουν τι θέλουν οι χρήστες, μέχρι στιγμής όλες έχουν αφήσει πολλά περιθώρια, αλλά ίσως αυτή η επόμενη γενιά υπολογιστών και λογισμικού να κάνει κάποια πραγματική πρόοδο.
Μια άλλη καινοτομία του πρωτότυπου μοντέλου Synthesis που αναμένεται να εμφανιστεί στα μελλοντικά προϊόντα της Chrysler είναι τα υλικά που “ντύνουν” το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Τα καθίσματα είναι καλυμμένα με vegan δέρμα που δεν χρησιμοποιεί καθόλου χρώμιο και ο πίνακας οργάνων είναι κατασκευασμένος από 100% μεταβιομηχανικά και ωκεάνια πλαστικά. Ενώ το δάπεδο είναι “ντυμένο” με καρυδιά που προέρχεται από υπεύθυνη καλλιέργεια.
Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει πότε αναμένεται να εφαρμοστούν όλες αυτές οι καινοτομίες στα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής. Ούτε πότε θα δούμε να υλοποιείται το όραμά της για ένα πιο αυτοματοποιημένο μέλλον οδήγησης. Το Chrysler Synthesis εξάλλου επιδεικνύει τη λεγόμενη “αυτοματοποιημένη οδήγηση επιπέδου 3”, η οποία επιτρέπει στον οδηγό να αφήσει τα χέρια του από το τιμόνι και να πάρει τα μάτια του από το δρόμο.
Με πληροφορίες από Techcrunch | Forbes
Photo: Chrysler
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.