22 Δεκ 2024
READING

Πώς η αυτοπειθαρχία “χτίζει” τους σύγχρονους εργαζόμενους

4 MIN READ

Πώς η αυτοπειθαρχία “χτίζει” τους σύγχρονους εργαζόμενους

Πώς η αυτοπειθαρχία “χτίζει” τους σύγχρονους εργαζόμενους

Προσφέρει αυτοπεποίθηση, θέληση και επιτυχία

Η αυτοπειθαρχία είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου. Τα καλά νέα είναι ότι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως μέσα από την αυτοπειθαρχία, ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να διδαχθεί τη δύναμη της θέλησης.

Η πειθαρχία και η δύναμη της θέλησης συχνά ταυτίζονται στον ανθρώπινο νου με την έννοια της στέρησης. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας επισήμανε ότι ο αυτοέλεγχος συμβάλλει πραγματικά στην ευτυχία, ενώ ένα ευρύτερο σύνολο ερευνών καταδεικνύει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της δύναμης της θέλησης και της μεγαλύτερης οικονομικής ασφάλειας, καθώς και της επίτευξης στόχων. Ενώ μελέτη σε 140 μεταπτυχιακούς φοιτητές στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, διαπίστωσε ότι η αυτοπειθαρχία αποτελούσε καλύτερο παράγοντα πρόβλεψης της ακαδημαϊκής επίδοσης από το παραδοσιακό IQ.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι “πιστοί” εργαζόμενοι εξακολουθούν να αναζητούν άλλη δουλειά;

Η μεταβλητή που φέρνει τα πάνω κάτω

Η αυτοπειθαρχία είναι η μεταβλητή που μπορεί να καταστρέψει ή να απογειώσει μια διατροφή, τις σχέσεις ή και την επαγγελματική σταδιοδρομία. Κρατά τους ανθρώπους απασχολημένους και σε μια ισορροπία μεταξύ καλού και κακού, ενώ όταν απουσιάζει ή όταν διαταράσσεται φέρνει τα πάνω κάτω. Μήπως αυτό σημαίνει ότι εάν δεν είμαστε εκ φύσεως πειθαρχημένοι σχετικά με το να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, να τηρούμε προθεσμίες ή να εξοικονομούμε χρήματα, είμαστε προορισμένοι για τη μετριότητα;

Ευτυχώς, όχι. Οι μελέτες ισχυρίζονται ότι η δύναμη της θέλησης και η πειθαρχία μπορούν να διδαχθούν. Ποιες είναι οι συνήθειες που χρησιμοποιούν οι πειθαρχημένοι άνθρωποι για να διαπρέψουν προσωπικά και επαγγελματικά;

Αποφεύγουν τους πειρασμούς

Ακούγεται προφανές, αλλά αν προσπαθούν να τηρήσουν μια δίαιτα ή έναν προϋπολογισμό, δεν είναι προς το συμφέρον τους να εφοδιάζουν το ντουλάπι με πρόχειρο φαγητό ή να πηγαίνουν σε βιτρίνες για ρούχα που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Αυτό δεν έχει να κάνει με την στέρηση, αλλά με τον αυτοέλεγχο. Το να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούν τον αυτοέλεγχο είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος για να είναι καλός σ’ αυτόν, επειδή οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη δύναμη θέλησης και δεν θέλουν να τον χρησιμοποιούν όλη μέρα. Η αυτοπειθαρχία μοιάζει σαν ένα δείκτη αυτορρύθμισης, που οι άνθρωποι θέλουν να επικαλούνται ή να επαναφέρουν σε περίπτωση έκακτης ανάγκης.

Αυτορρύθμιση

Σύμφωνα με το best seller βιβλίο “Mindset: The New Psychology Of Success” της καθηγήτριας ψυχολογίας του Stanford University, Carol Dweck, υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν την πειθαρχία ως κάτι που κατέχουν απόλυτα και εκείνοι που τη θεωρούν ένα σπάνιο χαρακτηριστικό τους. Το πρόβλημα είναι ότι η κάθε άποψη φαντάζει σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όταν η Dweck και οι συνάδελφοί της μελέτησαν τους φοιτητές με βάση αυτές τις δύο διαφορετικές νοοτροπίες, διαπίστωσαν ότι όσοι θεωρούσαν την πειθαρχία ως κεκτημένο, πήραν καλύτερους βαθμούς. Ήταν απίθανο να πάθουν burn-out, γιατί ήξεραν πώς να την ρυθμίζουν για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χαλαρώσουν πριν από μια μεγάλη και σημαντική παρουσίαση, αλλά και να διατηρήσουν τα επίπεδα της ενέργειάς τους κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης και απαιτητικής περιόδου. Σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης όπως σε C-suite, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα στελέχη πώς να αναπτύξουν την ενέργειά τους με τέτοιο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα: Είναι τελικά το άγχος ωφέλιμο στην εργασία;

Η αξία των βραχυπρόθεσμων στόχων

Είτε προπονούνται για έναν μαραθώνιο είτε προσπαθούν να τηρήσουν μια σημαντική προθεσμία για την παράδοση ενός project, οι πειθαρχημένοι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία των ενδιάμεσων μικρών στόχων. Ο καθορισμός βραχυπρόθεσμων στόχων τούς κάνει να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και να έχουν περισσότερα κίνητρα. Η αντίληψή τους για την ταχύτητα προς τους στόχους τους είναι πιο σημαντική από την απόστασή τους από τους στόχους. Όταν πρόκειται για την ικανοποίηση και το κίνητρο στην καθημερινή εργασία, η αντίληψή τους για την ταχύτητα προς τους στόχους τους είναι πιο σημαντική από την απόστασή τους από τους στόχους. Όσοι δεν έχουν πειθαρχία μπορεί να αποθαρρυνθούν επειδή δεν φαίνεται να προχωρούν προς αυτόν τον υψηλότερο στόχο τους.

Όταν οι εργαζόμενοι που διακρίνονται για την αυτοπειθαρχία τους, είναι έτοιμοι για αλλαγή καριέρας, είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσουν τις γνωριμίες και τα δίκτυά τους, για να λάβουν συμβουλές ή να αναζητήσουν εργασία. Το πειθαρχημένο άτομο θα κάνει αυτά τα βήματα και θα τα ακολουθήσει, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας εργαζόμενος στον οποίο μπορεί να βασιστεί μια εταιρεία. Οι υπόλοιποι, θα χρειαστούν περισσότερη καθοδήγηση.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.