Μήπως οι marketers πρέπει να το ξανασκεφτούν για το TikTok;

Τι γίνεται με το TikTok;

Μετά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, που θέλουν τα στελέχη του TikTok να μπορούν να επιλέγουν ποιες αναρτήσεις θα γίνουν viral και την πιθανή απαγόρευσή του και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η λάμψη θα μπορούσε κάλλιστα να χαθεί για την κινεζική εφαρμογή.

Αλλά όπως πάντα, όταν πρόκειται για το TikTok, οι marketers φαίνεται να μην επηρεάζονται και συνεχίζουν να είναι ενθουσιασμένοι από την πλατφόρμα. Όμως τώρα αμφισβητείται το χαρακτηριστικό που υποτίθεται ότι κάνει το TikTok να ξεχωρίζει από τις άλλες πλατφόρμες: το virality.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως ξεκίνησε η απαγόρευση του TikTok στις Η.Π.Α.;

Στημένα viral

Εδώ και χρόνια, το TikTok περιγράφει τη σελίδα “For You” ως μια εξατομικευμένη ροή που ορίζεται από έναν αλγόριθμο, ο οποίος προβλέπει τα ενδιαφέροντά μας με βάση τη συμπεριφορά μας στην εφαρμογή. Τώρα μαθαίνουμε ότι οι υπάλληλοι του TikTok και της ByteDance ασχολούνται τακτικά με τη “θέρμανση” (heating feature), μια χειροκίνητη ώθηση η οποία ενισχύει τα βίντεο στις σελίδες “For You” των χρηστών για να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός προβολών.

Από μόνη της, η αποκάλυψη της λειτουργίας “θέρμανσης” του TikTok δεν είναι πιθανό να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αλλά σίγουρα δεν είναι καλή οπτική. Είναι, όμως, το πρώτο σε μια σειρά από ντόμινο για το TikTok φέτος, καθώς η εφαρμογή θα πρέπει πιθανότατα να κάνει κάποιες σημαντικές παραχωρήσεις για να κατευνάσει τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

Αλλά η ιδέα ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων της εταιρείας μπορεί να προωθήσει χειροκίνητα περιεχόμενο στους χρήστες, υποδηλώνει ότι υπάρχουν περισσότερα που συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες.

Το heating feature αποκαλύπτει ότι δεν είναι τόσο τέλειο το σύστημα όσο το δόγμα “το καλό περιεχόμενο θα κερδίζει πάντα”. Αλλά οι marketers γνωρίζουν ότι τα χρήματα θα έπαιζαν τελικά ρόλο σε αυτόν τον τομέα.

Όμως, με ένα τέτοιο μπέρδεμα να έρχεται στο φως, η αξιοπιστία πίσω από τον αλγόριθμο του TikTok δεν μοιάζει τόσο σταθερή όσο ήταν κάποτε. Η συζήτηση για την απαγόρευση της εφαρμογής από πολιτικούς κύκλους, πανεπιστημιακές σχολές και ενδεχομένως ολόκληρες χώρες, απλώς τροφοδοτεί αυτές τις υποβόσκουσες ανησυχίες.

Τι θα κάνουν οι marketers

Θα χρειαστεί να επεκτείνουν το όραμά τους για την ασφάλεια της μάρκας πέρα από την τοποθέτηση στα μέσα ενημέρωσης; Προφανώς. Παρά τις δυνατότητες του TikTok γύρω από τη δημιουργικότητα, τη δημιουργία κοινότητας και την ευκολία χρήσης του, οι διαφημιστές θα πρέπει επίσης να ανησυχούν για την προσβασιμότητα των δεδομένων της πλατφόρμας του TikTok συνολικά.

Πάντως, παρά τις ανησυχίες, ο αριθμός των εμπορικών σημάτων που χρησιμοποιούν το TikTok συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με την Comsore. Τον Νοέμβριο, οι αμερικανικές μάρκες και οι εκδότες είδαν αύξηση 206% σε σχέση με πέρυσι στις διαφημιστικές ενέργειες -που περιλαμβάνουν τα likes, τις κοινοποιήσεις και τα σχόλια- ενώ οι προβολές βίντεο για τις μάρκες και τους εκδότες αυξήθηκαν κατά 166% και οι συνολικοί ακόλουθοι κατά 427%.

Διαβάστε ακόμα: Το TikTok επιταχύνει την παγκόσμια επέκταση του e-shop του

Τι κάνουν οι χρήστες

Η δημοτικότητα του TikTok στους χρήστες βαίνει επίσης αυξανόμενη. Η Comsore επισήμανε ότι περισσότεροι από 119 εκατομμύρια χρήστες στις Η.Π.Α. επισκέφθηκαν το TikTok τον Οκτώβριο, μια αύξηση 12% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Και παρά την απήχησή του στους νεότερους, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες ομάδες είναι μεγαλύτερες σε ηλικία από τον μέσο χρήστη του TikTok. Το σύνολο των χρηστών άνω των 65 ετών αυξήθηκε κατά 27%, ενώ οι χρήστες μεταξύ 35 και 44 ετών κατά 23%.

Παρά τις ανησυχίες, το TikTok πιθανότατα θα δει αυτό το τελευταίο ζήτημα ως κάτι περισσότερο από ένα εμπόδιο στο δρόμο προς μεγαλύτερες ευκαιρίες κερδοφορίας. Μέχρι να υπάρξει μια ριζική αλλαγή στο ρυθμιστικό περιβάλλον ή ένα πραγματικά τεράστιο σκάνδαλο, δεν φαίνεται ότι οι ανησυχίες αυτές μπορούν να επηρεάσουν το γεγονός ότι αυτό θα αποτελεί ένα σημαντικό κανάλι τόσο για τις μάρκες όσο και για τους δημιουργούς.

Με πληροφορίες από Digi Day

Photo: Unsplash