Η κυριαρχία της BMW Hellas στην ελληνική αγορά πολυτελών αυτοκινήτων

Εικόνα κυριαρχίας στην ελληνική αγορά πολυτελών αυτοκινήτων άφησε πίσω του το 2022 για τη BMW Hellas. Η εταιρεία που διακινεί στην Ελλάδα τις μάρκες BMW και MINI κατάφερε τη συγκεκριμένη επίδοση, σε μία χρονιά όπως το 2022 όπου το σύνολο της ελληνικής αγοράς σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς παρουσίασε προβλήματα στην λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην τροφοδοσία πολλών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Μάλιστα το 2023 εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στον τομέα των πολυτελών αυτοκινήτων, δεδομένου ότι θα έρθουν νέα μοντέλα στην Ελλάδα όπως η BMW XM, ένα μοντέλο με κινητήρα που αποδίδει 653 ίππους, η BMW Μ2 Coupe αλλά και η BMW i5, που θα είναι και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της σειράς 5. 

Σύμφωνα με στοιχεία της BMW Hellas για τη χώρα μας το μερίδιο αγοράς του BMW Group στην πολυτελή κατηγορία αυτοκινήτων κατέγραψε ποσοστό 41,1% σημειώνοντας άνοδο +1,4 ποσοστιαίες μονάδες (μερίδιο επί της συνολικής αγοράς: 6,2%) με 4.455 ταξινομήσεις μοντέλων BMW / BMW i και 2.119 ταξινομήσεις οχημάτων MINI. 

Στο 27,9% το μερίδιο αγοράς της BMW στα πολυτελή αυτοκίνητα

Η BMW κατά την περσινή χρονιά σημείωσε την πιο έντονα ανοδική πορεία πωλήσεων της τελευταίας πενταετίας στην πολυτελή κατηγορία με μερίδιο αγοράς που ανήλθε στο 27,9% ενώ είχε 4,2% μερίδιο στη συνολική αγορά αυτοκινήτου και μάλιστα αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της μάρκας τα τελευταία 12 χρόνια. Εκτός των άλλων όμως η BMW ήταν η πρώτη μάρκα σε ταξινομήσεις στην ελληνική αγορά τον Δεκέμβριο του 2022, με 571 αυτοκίνητα. Μεταξύ των μοντέλων της μάρκας που κυριάρχησαν ήταν η BMW Σειρά 1, η BMW Σειρά 3 Sedan και τα SAV μοντέλα BMW X. 

Ο ανταγωνισμός

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η BMW στο σύνολο της αγοράς αυτοκινήτου στην Ελλάδα, δεν κατάφερε να υπερβεί τις επιδόσεις της Mercedes που αποτελεί και τον βασικό της ανταγωνιστή, με μερίδιο 4,6% και 4791 ταξινομήσεις, ενώ η Audi ήταν τρίτη σε σύνολο αγοράς πέρυσι με μερίδιο 3% και 3.150 ταξινομήσεις (στοιχεία Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων).

Σε ό,τι αφορά τη ΜΙΝΙ το 2022 σημείωσε νέο ρεκόρ πωλήσεων στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου με 2.119 συνολικές ταξινομήσεις κάτι που στην πράξη σημαίνει άνοδο κατά 10,7% από το 2021 με μερίδιο αγοράς 13,3% (2% μερίδιο επί της συνολικής αγοράς) στην πολυτελή κατηγορία αυτοκινήτων. Μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ΜΙΝΙ κατέγραψε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς παγκοσμίως στην κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων (13,3% : 2022 έναντι 12,5% : 2021).

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Μία διαρκώς αναπτυσσόμενη κατηγορία που έχει ακόμη σημαντική προοπτική για τα επόμενα χρόνια είναι και αυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η σταθερή ανοδική πορεία πωλήσεων για τα plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα BMW και ΜΙΝΙ είχε συνέχεια και κατά τη διάρκεια του 2022. Ας σημειωθεί ότι τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα BMW κατέγραψαν 1.018 ταξινομήσεις, ακολουθώντας σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεων κατά 10,3% συγκριτικά με το 2021. Η τάση αυτή οφείλεται σε κάθε περίπτωση και στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία των αυτοκινήτων κερδίζει σταδιακά την προτίμηση των Ελλήνων αγοραστών αλλά και των αγοραστών παγκοσμίως.

Ειδικότερα όμως στην Ελλάδα γίνονται επενδύσεις και θα γίνουν και νεότερες για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών που αναμένεται να καταστήσουν τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων φιλικότερη και πιο εύκολη, με περισσότερους σταθμούς φόρτισης οχημάτων και ταχύτερη φόρτιση για τους κατόχους τους. Επισημαίνεται πάντως ότι υψηλή απόδοση σημείωσε και η κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της BMW με αξιοσημείωτη αύξηση ταξινομήσεων που ήταν αυξημένη κατά ποσοστό 83% σε σχέση με το 2021 με την BMW iX3 να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η παγκόσμια αγορά και ο ανταγωνισμός με Mercedes και Audi

Koιτάζοντας όμως και τη μεγάλη εικόνα, οι τρεις μεγαλύτερες μάρκες πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο – BMW, Mercedes-Benz και Audi – είχαν παρόμοια αποτελέσματα το 2022, καταγράφοντας μικρές μειώσεις στις παραδόσεις αλλά μεγάλη ανάπτυξη από τα ηλεκτρικά οχήματα. Και οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες ανέφεραν μεγάλα κέρδη από τις πιο ακριβές εκδόσεις τους.

Η BMW (χωρίς τη Rolls-Royce και τη Mini) διεκδίκησε παγκόσμιες πωλήσεις 2,1 εκατομμυρίων αυτοκινήτων, μειωμένες κατά 5,1 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021. Η Mercedes-Benz (εξαιρουμένων των φορτηγών) διαχειρίστηκε 2,04 εκατομμύρια παραδόσεις, μειωμένες κατά 1,0%. Η Audi διεκδίκησε παγκόσμιες παραδόσεις 1,6 εκατομμυρίων μονάδων, μειωμένες κατά 3,9%.

BMW: 2.100.692 μονάδες

Mercedes-Benz: 2.043.900 μονάδες

Audi: 1.614.23 μονάδες