Οι Gen Z-ers θέλουν μεγάλες εταιρείες και μισθολογική διαφάνεια
Κάθε εταιρεία που ψάχνει να αυξήσει το εργατικό δυναμικό της, θα αναζητήσει σύντομα, χωρίς αμφιβολία, εργαζομένους της Gen Z. Το πρόβλημα είναι ότι, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας, εκείνοι μπορεί να μην θέλουν να εργαστούν γι’ αυτήν.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η νέα έκθεση της Adobe “Future Workforce Study”, που συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 1.000 φοιτητές πανεπιστημίου και πρόσφατους αποφοίτους στις Η.Π.Α., σχετικά με τις απόψεις και τις σκέψεις τους για την αγορά εργασίας και τις οικονομικές προοπτικές τους.
Διαβάστε ακόμα: Θα αναδιαμορφώσει τελικά η Gen Z το μέλλον της εργασίας;
Γιατί είναι σημαντική αυτή η γενιά
Η Gen Z αποτελεί ήδη πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ σε τρία χρόνια από τώρα περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων των Millennials, Baby Boomers και της γενιάς Alpha. Μαζί τους φέρνουν την εγγενή γνώση σε τομείς που σχετίζονται με τη ψηφιοποίηση, νέες ιδέες και δεσμεύσεις αναφορικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηθική. Ακριβώς αυτά τα στοιχεία είναι που τους κάνουν να διαφέρουν από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους τους.
Αν και κάθε γενιά είναι διαφορετική, η εξέλιξη των αξιών είναι ίσως η μεγαλύτερη διαφορά της Gen Z από τις προηγούμενές της. Οι εκπρόσωποί της δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια και την ελευθερία και όχι στα μεγάλα σπίτια και τα ωραία αυτοκίνητα, όπως οι προγενέστεροί τους.
Τι θέλει η Gen Z
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι μόνο το 16% των νέων θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αναλάβουν μια θέση εργασίας σε μια νεοσύστατη επιχείρηση ή σε μια εταιρεία μικρού μεγέθους. Το 52% θέλουν να ακολουθήσουν καριέρα σε μεγάλες, καθιερωμένες εταιρείες. Ο λόγος; Οι Gen Z-ers πιστεύουν ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντέξουν τις όποιες οικονομικές “καταιγίδες” μπορεί να φέρει το μέλλον.
Αλλά η μεγάλη, καθιερωμένη εταιρεία επιπέδου Apple, Microsoft ή GM, δεν είναι η μόνη προϋπόθεση που αναζητούν οι Gen Z-ers στη μελλοντική εργασία τους. Η έρευνα της Adobe αποκάλυψε επίσης ότι οι νέοι αυτοί αναζητούν εκ των προτέρων διαφάνεια στον μισθό τους, πριν καν κάνουν αίτηση για μια θέση. Το 85%, μάλιστα, επισήμανε ότι δύσκολα θα υποβάλει αίτηση για μια θέση αν η εταιρεία δεν γνωστοποιεί το εύρος του μισθού στην προκήρυξη ή την αγγελία εργασίας.
Με λίγα λόγια, η Gen Z δεν θέλει να σπαταλήσει το χρόνο της περνώντας από μια χρονοβόρα διαδικασία συνέντευξης μόνο και μόνο για να απογοητευτεί από τον αρχικό μισθό, αν της προσφερθεί η θέση εργασίας.
Τα πλεονεκτήματα της μισθολογικής διαφάνειας
Εκτός από την απλούστευση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης προσφορών, η διαφάνεια των μισθών βοηθά τους εργοδότες να καλύψουν τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων, της καταγωγής και του κοινωνικού υποβάθρου. Μπορεί επίσης να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Όταν οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι αμείβονται δίκαια για την εργασία τους, η παραγωγικότητα και το συνολικό ηθικό είναι πιθανό να αυξηθούν.
Από την πλευρά των εργαζομένων, οι τρεις κυριότεροι λόγοι για τους οποίους θα απέρριπταν μια θέση εργασίας είναι οι χαμηλές αμοιβές, η κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και οι μη ελκυστικές παροχές.
Επιστροφή στο γραφείο
Και παρά τα όσα έχει βιώσει μέχρι σήμερα, η Gen Z φαίνεται πρόθυμη να επιστρέψει στο γραφείο. Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα της Adobe, το 75% θα μπορούσε να μετακομίσει για να βρίσκεται πιο κοντά στο χώρο εργασίας του.
Από ό,τι φαίνεται, οι εργαζόμενοι της Gen Z έχουν κουραστεί από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την online εργασία με πλήρη απασχόληση και θέλουν να συμμετάσχουν σε προσωπικές εμπειρίες που δεν είναι δυνατές σε ένα πλήρως εικονικό περιβάλλον.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι Gen Z-ers δεν γνωρίζουν πώς να φερθούν στο γραφείο;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gallup, εξάλλου, σχεδόν το 60% των εργαζομένων που μπορούν να εργάζονται από το σπίτι, θα προτιμούσαν ένα υβριδικό πρόγραμμα εργασίας στο μέλλον. Ταυτόχρονα, περίπου το 60% δήλωσε ότι επιθυμεί συγκεκριμένα πρότυπα και ύπαρξη δομή από τους εργοδότες του, όταν πρόκειται να αποφασίσει για τα υβριδικά ωράρια εργασίας.
Τα “θέλω” των νέων δεν διαφέρουν πολύ από αυτά των προηγούμενων γενεών. Όμως οι Gen Z-ers δίνουν μεγαλύτερη αξία στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και, κατ΄επέκταση, στην εργασία σε ένα υγιές περιβάλλον που ευνοεί την ψυχική τους υγεία. Και, κάπως έτσι, από εκεί που η εργασία είχε να κάνει με το τι μπορούσαν να προσφέρουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες, τώρα όλα έχουν να κάνουν με το τι περιμένουν οι Gen Z-ers από την εργασία.
Με πληροφορίες από Business Insider | Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.