24 Απρ 2024
READING

Νίκος Καραμούζης: Γιατί ένας τραπεζίτης επενδύει στα τρόφιμα

4 MIN READ

Νίκος Καραμούζης: Γιατί ένας τραπεζίτης επενδύει στα τρόφιμα

Νίκος Καραμούζης: Γιατί ένας τραπεζίτης επενδύει στα τρόφιμα

Το τραπεζικό σύστημα είχε ανέκαθεν καλές σχέσεις, ενισχύοντας με δανεισμό όπου χρειαζόταν, τον κλάδο των τροφίμων. Έναν κλάδο που όπως και άλλοι στην αγορά έχει περάσει από τις δικές του επιμέρους διακυμάνσεις με εταιρείες να κλείνουν και παραδείγματα κραταιών επιχειρήσεων όπως παλαιότερα η Creta Farms, η εταιρεία αλλαντικών ΒΙΚΗ, οι επιμέρους εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών και πολλές ακόμα περιπτώσεις που με τη συνεργασία των τραπεζών είτε ήρθαν επενδυτές και διασώθηκαν, περνώντας στα χέρια νέων ιδιοκτητών με κούρεμα υποχρεώσεων, είτε χάθηκαν από τον χάρτη όπως συνέβη στην περίπτωση της ΒΙΚΗ.

Οι εποχές βέβαια αλλάζουν. Και τα τελευταία λίγα χρόνια οι τραπεζίτες από τη θέση εκείνων που παρείχαν ρευστότητα στις επιχειρήσεις, γίνονται οι ίδιοι επενδυτές, τοποθετώντας κεφάλαια στα τρόφιμα. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Απόστολος Ταμβακάκης, επικεφαλής της EOS Capital Partners με τοποθετήσεις σε Μινέρβα, Φρεσκούλη, Agrifreda και άλλες επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου. 

Όμως και ένας ακόμη κορυφαίος τραπεζίτης με υψηλές διοικητικές θέσεις κατά το παρελθόν, ο Νίκος Καραμούζης, έχει κάνει και αυτός τις κινήσεις του στην αγορά των τροφίμων, κάνοντας στοχευμένες τοποθετήσεις σε εταιρείες του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο βήμα από το fund SMERemediumCap του οποίου ηγείται ο Καραμούζης, έγινε με την εταιρεία παραγωγής εσπεριδοειδών Krop με έδρα την Άρτα. Ακολούθησε πρόσφατα η απόκτηση μετοχών στην εταιρεία παραγωγής και συσκευασίας οσπρίων Aροσις, του επιχειρηματία Τρύφωνα Φωτιάδη. Και μόλις πριν από λίγες ώρες προχώρησε στη σύσταση μίας καινούργιας επιχειρηματικής οντότητας 

Ο Νίκος Καραμούζης έχει διαθέσιμα υπό διαχείριση κεφάλαια που φτάνουν στα 150 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο την απόκτηση συμμετοχών πλειοψηφίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως σε επιχειρήσεις που πιέζονται οικονομικά και αναζητούν μία διέξοδο ρευστότητας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Νίκος Καραμούζης προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας Amitos μέσω του SMERemediumCap. Πρόκειται για μία εταιρεία που επιδιώκει την επέκτασή της στον τομέα των ρυζιών και των οσπρίων αλλά και ευρύτερα των τροφίμων όπως είναι δημητριακά, φρούτα και ιχθυρά. Θα θυμίσουμε άλλωστε ότι εκτός από την Άροσις, ο κύριος Καραμούζης είχε καθίσει στο ίδιο τραπέζι και με τον επιχειρηματία, Γιάννη Αρναουτέλη, της ομώνυμης εταιρείας που δραστηριοποιείται στο ρύζι ιδιωτικής ετικέτας, με το ενδεχόμενο να εξαγοράσει ποσοστό πλειοψηφίας σε αυτήν. Ωστόσο οι συζητήσεις αυτές κατά την πρώτη τους φάση δεν προχώρησαν. 

Οι σημαντικές επενδυτικές προοπτικές που προσφέρουν τα τρόφιμα

Για τον κύριο Καραμούζη, ο κλάδος των τροφίμων προσφέρει σημαντικές προοπτικές μέσα στα επόμενα χρόνια και κυρίως προερχόμενες από προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τον πρωτογενή τομέα, γι’ αυτό και όλες οι επενδύσεις που ο ίδιος έχει κάνει εντοπίζονται σε αυτό το πεδίο. 

Ωστόσο ένα σημαντικό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει συχνά σε επενδύσεις που κάνει, τόσο ο ίδιος όσο και άλλες επιχειρήσεις ή funds που επιδιώκουν να αποκτήσουν μετοχές σε οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι η δυσπιστία που δέχονται από την άλλη πλευρά. Γεγονός που σε αρκετές των περιπτώσεων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην υλοποίηση τέτοιου είδους επενδύσεων. 

Οι επενδύσεις σε άλλους κλάδους δραστηριότητας

Τα τρόφιμα δεν αποτελούν τον μοναδικό τομέα επενδύσεων του SMERemediumCap καθώς θα θυμίσουμε ότι το φθινόπωρο του 2021 εξαγόρασε από κοινού με το Latsco Family Office την πρώην Engie Hellas, ηγέτιδα στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης ακινήτων, καθώς και στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και λύσεων υψηλής τεχνολογίας. Το νέο σχήμα μετονομάστηκε σε CORDIA αποτελώντας πλέον το «όχημα» της στρατηγικής να συγκεντρωθούν όλες οι πιθανές υπηρεσίες που χρειάζονται στη διαχείριση κτιρίων σε ένα εταιρικό σχήμα. Οι επενδύσεις στον τομέα του facility management δεν σταμάτησαν στην Engie Hellas, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2022 έγινε γνωστή η εξαγορά της εταιρείας Skymar Services με δραστηριότητα στον καθαρισμό και στην τροφοδοσία κτιριακών εγκαταστάσεων.  

Επιπλέον προχώρησε και στην απόκτηση χαρτοφυλακίου δανείων 72 ξενοδοχείων από την εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίων οφειλών προς τις τράπεζες, Intrum. 

Ωστόσο από τις κινήσεις του αυτό που αποτυπώνεται είναι ότι ο τομέας των τροφίμων αποτελεί μία ξεχωριστή κατηγορία, στην οποία εκτός από τις ήδη υπάρχουσες τοποθετήσεις όλα μαρτυρούν ότι θα δούμε και αρκετές ακόμη μελλοντικά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.