Γιατί η L’Oréal επιστρατεύει influencers άνω των 40 ετών

Το κορυφαίο beauty brand δίνει απάντηση στο ηλικιακό χάσμα

Τα social media είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Το 2022 οι χρήστες ξόδεψαν πάνω από 4 τρις ώρες στα social apps παγκοσμίως, κάνοντας αναρτήσεις, παρακολουθώντας τους φίλους τους και τους αγαπημένους τους δημιουργούς και influencers.

Με 1,5 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες, το Instagram αναδεικνύεται στην εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις από εκπροσώπους της Gen Z και τους Millennials. Με τις δαπάνες για influencers να φτάνουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Statista, και την πλειοψηφία αυτών των προϋπολογισμών να πηγαίνουν ακόμα στο Instagram, τα brands επιθυμούν να επωφεληθούν και στρέφονται σε νέους influencers για να βοηθήσουν στην προώθηση των πωλήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Για την L’Oréal το μέλλον της ομορφιάς είναι ψηφιακό

Ηλικιακό “κενό”

Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες άνω των 50 ετών έχουν απογοητευτεί ιδιαίτερα από τις μάρκες ομορφιάς, με το 61% να δηλώνει ότι οι μεγάλες, παραδοσιακές εταιρείες “κοιτάζουν μόνο να βγάλουν κέρδος”, ενώ το 87% ευχήθηκε η ομορφιά και η προσωπική περιποίηση να είχαν παρουσιάσει πιο “ρεαλιστικές” εικόνες των γυναικών της ηλικίας τους.

Αγνοώντας μια μεγαλύτερη σε ηλικία δημογραφική ομάδα, οι υπεύθυνοι marketing φαίνεται πως έχουν προβεί σε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Σύμφωνα με την πλατφόρμα διαχείρισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Hootsuite, περίπου το 13% του κοινού του Instagram είναι ηλικίας 45 ετών και άνω, ενώ οι Gen X-ers (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1965 – 1980) είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα από όλους τους χρήστες της εφαρμογής.

Όμως η πλατφόρμα συχνά μοιάζει με ένα προσεκτικά επιμελημένο “παζλ” από κομψά, σκηνοθετημένα φωτογραφικά στιγμιότυπα, ταξιδιωτικά σποτ με καταπληκτική μουσική επένδυση και memes. Οι Millennials και οι Gen Z-ers, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των 1,2 δισεκατομμυρίων χρηστών της εφαρμογής, είναι συνήθως οι “ένοχοι” για την εικόνα αυτή.

Η καμπάνια της L’Oréal

Η L’Oréal είναι η πιο πρόσφατη μάρκα που αντιμετωπίζει αυτό το κενό στην αγορά με μια καμπάνια για το νέο της προϊόν Age Perfect Rosy Oil-Serum. Η είδηση δεν είναι το ίδιο το προϊόν όσο ότι επιστράτευσε 10 influencers που δεν ανήκουν στους “συνήθεις υπόπτους”, αλλά έχουν ηλικία 45 έως 84 ετών για την προώθηση του προϊόντος.

Η καμπάνια δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το πρακτορείο influencer Billion Dollar Boy και στοχεύει στις σκανδιναβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας.

Ξεκίνησε στα τέλη του 2022 με Instagram Reels, φωτογραφίες και σετ από Stories. Το δημιουργικό περιλαμβάνει κοντινά πλάνα του κάθε δημιουργού, συνοδευόμενα από φωνητικές εξιστορήσεις που περιλαμβάνουν μια σειρά από “επιστολές αγάπης” από τους influencers προς τον εαυτό τους και το δέρμα τους.

Πολλές μάρκες αντιγήρανσης προωθούν την άποψη ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες επικεντρώνονται στην προσπάθεια να απαλλαγούν από τις ρυτίδες. Όμως, με το λανσάρισμα του Rosy Oil-Serum, η L’Oréal Paris θέλει να γιορτάσει και να ενθαρρύνει τη στάση θετικότητας, αυτοπεποίθησης και αυτοαγάπης, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Άλλη μία πρωτοβουλία ενάντια στους αποκλεισμούς

Ο όμιλος L’Oréal έχει δείξει εδώ και χρόνια το πώς αντιλαμβάνεται το μέλλον της ομορφιάς. Το 2018, εξαγόρασε την εταιρεία ομορφιάς AR Modiface σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τις υπάρχουσες τεχνολογίες της στο μετασύμπαν. Τρία χρόνια αργότερα, μάλιστα, μαζί με την Meta (τότε Facebook) ανακοίνωσαν την ενσωμάτωση της πλατφόρμας που χρησιμοποίησε, την Modiface, για να δημιουργήσει τις πρώτες AR δυνατότητες δοκιμής προϊόντων μακιγιάζ στο Instagram.

Φέτος, η εταιρεία θα κυκλοφορήσει δύο προϊόντα που θα βοηθήσουν άτομα με περιορισμένη κινητικότητα να χρησιμοποιήσουν κραγιόν και να ενισχύσουν το σχήμα των φρυδιών τους. Δύο ενέργειες που μέχρι πρότινος δεν ήταν αυτονόητες για τα άτομα με αναπηρίες, τώρα εκδημοκρατίζονται χάρη στα συστήματα HAPTA και Brow Magic της L’Oréal.

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει ηλικιακός αποκλεισμός στη διαφήμιση;

Η συσκευή HAPTA πρόκειται να διατεθεί αργότερα μέσα στη χρονιά παράλληλα με τις νέες συλλογές της Lancôme που ανήκει στον όμιλο L’Oréal σε καταστήματα λιανικής και πολυκαταστήματα, έχει σχεδιαστεί για να είναι συμβατή με τα τυπικά μεγέθη των κραγιόν Lancôme. Η εναρμόνιση αυτή ωστόσο δεν στέκεται εμπόδιο σε όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει το κραγιόν της επιλογής του – ο γαλλικός όμιλος σχεδιάζει βαθμιαία να εφαρμόσει έναν πιο ανοιχτό κώδικα για το σύστημα προκειμένου να ενθαρρύνει την ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής.

Για την L’Oréal η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας δεν αφορά το προϊόν ή τις μάρκες της. Αντιθέτως έχει να κάνει με την ενδυνάμωση των ανθρώπων, τον εκδημοκρατισμό της ομορφιάς και την δυνατότητα πρόσβασης στο δικαίωμα της ομορφιάς που εκείνοι θέλουν να έχουν.

Με πληροφορίες από Ad Week

Photo: L’Oréal