25 Απρ 2024
READING

Το βήμα της Unismack των αδελφών Στρατάκη από το Κιλκίς στο νέο εργοστάσιο των ΗΠΑ

4 MIN READ

Το βήμα της Unismack των αδελφών Στρατάκη από το Κιλκίς στο νέο εργοστάσιο των ΗΠΑ

Το βήμα της Unismack των αδελφών Στρατάκη από το Κιλκίς στο νέο εργοστάσιο των ΗΠΑ

Η ιστορία της Unismack που ξεκίνησε από το Κιλκίς το 2006 μπορεί να θεωρηθεί ως μία κατεξοχήν περίπτωση success story. Όχι τυχαία, αλλά γιατί η κατηγορία των υγιεινών σνακ που υπηρετεί αποτελεί την τάση της επόμενης ημέρας. Και καθόλου τυχαία επίσης η εταιρεία που δημιούργησαν τα αδέρφια Στρατάκη, Δημήτρης και Αλέξανδρος, δεν έκανε το βήμα να χτίσει εργοστάσιο στην Αμερική.

Στην ίδια επιχείρηση πριν από μερικά χρόνια η Lime Capital, ρωσικών συμφερόντων οντότητα που είχε αποκτήσει ποσοστό πλειοψηφίας στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη είχε εξαγοράσει το 44%. Αυτό που έκαναν οι αδερφοί Στρατάκη ήταν να δημιουργήσουν προϊόντα χωρίς Γλουτένη, αποτελώντας μία απολύτως εξαγωγική επιχείρηση που έφερε στην αγορά τα προϊόντα με τη μάρκα Wellaby’s. Έχοντας ως έδρα το Κιλκίς, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να πολλαπλασιάσει το τζίρο της, ο οποίος στη χρήση 20192020 ήταν στα 12.3 εκατομμύρια ευρώ και που ένα προσωρινό κενό σε αυτή την ανάπτυξη της εταιρείας που ξεκίνησε την πορεία της πριν από περίπου 17 χρόνια, αποτέλεσε η πανδημία με αποτέλεσμα η χρήση των ετών 2020-2021 να κινηθεί λίγο πάνω από τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Και που όπως όλα δείχνουν πλέον αναπτύσσεται ολοταχώς. 

H στρατηγική κίνηση στην Αμερική και το νέο εργοστάσιο

Καθοριστικής σημασίας στρατηγική κίνηση αποτελεί η δημιουργία ενός καινούργιου εργοστασίου, του δεύτερου της εταιρείας, το οποίο εγκαινιάστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την θυγατρική εταιρεία SnackCraft LLC που δημιουργήθηκε ειδικά για να εξυπηρετήσει της ανάγκες της Unismack στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η Unismack ξεκίνησε την πορεία της δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και ειδίκευση στο σχεδιασμό και παραγωγή υψηλής ποιότητας σνακ, τα οποία είναι απαλλαγμένα από αλλεργιογόνα και δημιουργούνται από ιδιαίτερα συστατικά όπως άλευρα οσπρίων και λαχανικών, διάφορους σπόρους και άλλα καινοτόμα, φυσικά συστατικά.

Η νέα παραγωγική μονάδα έχει αρχίσει να κατασκευάζει τις πρώτες σειρές προϊόντων της, ενώ αναμένεται να προστεθούν και νέες σειρές, καθώς και δυνατότητες επεξεργασίας τροφίμων τους επόμενους μήνες.

Δείγμα γραφής στην ελληνική αγορά αποτέλεσε η κίνηση συνεργασίας με την Δωδώνη, λανσάροντας το σνακ Backed Cheese Thins με φέτα, το οποίο παράγει στις εγκαταστάσεις της η Unismack και αποτελεί το πρώτο προϊόν της Δωδώνη στην κατηγορία αυτή που έχει ωστόσο ως βάση ένα από τα προϊόντα της. Σχετική κίνηση συνεργασίας έχει γίνει εκτός Ελλάδας και με το αντίστοιχο σνακ που έχει ως βάση το χαλούμι και που ουσιαστικά παντρεύει την δεύτερη μεγάλη κατηγορία τυριού που υπηρετεί η Δωδώνη, η οποία έχει εργοστάσια στην Κύπρο γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό. 

Για όσους μπορεί να αναρωτιούνται ποιος είναι ο σκοπός της δημιουργίας του εργοστασίου στην Αμερική, ουσιαστικά ανοίγει για την ελληνική εταιρεία ένα μεγάλο παράθυρο διάθεσης των προϊόντων της στην πολύ μεγάλη και ελπιδοφόρα αγορά της Αμερικής και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε αυτό θα παράγονται φουρνιστά κράκερ, τορτίγια τσιπς, σνακ τύπου extrusion και πέλετ και μια σειρά από άλλα καινοτόμα προϊόντα, όλα ελεύθερα από αλλεργιογόνα. Θα περιλαμβάνει επίσης ένα κέντρο καινοτομίας, το οποίο θα βοηθά τους πελάτες στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και τη ζήτηση των καταναλωτών. Η SnackCraft θα παρέχει επίσης υπηρεσίες αποθήκευσης και logistics τρίτων.

Η παγκοσμίως αναπτυσσόμενη αγορά των υγιεινών σνακ

Βλέποντας κανείς την δυναμική που παρουσιάζουν τα υγιεινά σνακ, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς των συγκεκριμένων προϊόντων αποτιμήθηκε σε 78,13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και προβλέπεται να φτάσει τα 108,11 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027 με μέση ετήσια ανάπτυξη που αγγίζει το 4,2%. Με την επένδυση που έκανε η Unismack ουσιαστικά αποκτά ισχυρό έρεισμα στην παγκόσμια αυτή αγορά με τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που αυτή παρουσιάζει μέσα στα χρόνια που ακολουθούν. 

Η Unismack με τη σειρά της έρχεται να απαντήσει στην καταναλωτική τάση που φέρνει το τελευταίο διάστημα στην επιφάνεια την ανάγκη για πιο υγιεινά τρόφιμα, τα οποία έχουν λειτουργικό χαρακτήρα και μπορούν να ανταποκριθούν στους ταχείς καθημερινούς ρυθμούς ζωής. Με κύριο συστατικό την καινοτομία αλλά και προϊόντα που κερδίζουν και στον τομέα σχεδιασμού και συσκευασίας, η Unismack βαδίζει στην αγορά έχοντας όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, αρκετό χώρο μπροστά της για να μεγαλώσει σημαντικά και να αφήσει το αποτύπωμά της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.