22 Απρ 2024
READING

Το Netflix τα πάει καλά με τις διαφημίσεις

5 MIN READ

Το Netflix τα πάει καλά με τις διαφημίσεις

Το Netflix τα πάει καλά με τις διαφημίσεις

Φιλοδοξεί το πρόγραμμα Basic with Ads να αποφέρει το 10% των εσόδων του

Το Netflix ανέτρεψε τη 12ετή στάση του κατά των διαφημίσεων με μια συγκλονιστική κίνηση να δημιουργήσει το πρώτο πακέτο προβολής στην πλατφόρμα του. Έτσι τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε το σχέδιό του που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, προς 6,99 $, ποσό λιγότερο από το ήμισυ της τιμής του τυπικού πακέτου του. Η κίνηση αυτή άλλαξε άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο δημοφιλέστερος streamer έχασε περίπου 200.000 μέλη, ενώ στις προβλέψεις τις εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο είχε εκτιμηθεί ότι θα ακολουθούσαν περίπου 2 εκατομμύρια συνδρομητές. Ως επακόλουθο, οι μετοχές του έκαναν βουτιά 35%, εξαφανίζοντας περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Οι μετοχές του συνέχισαν να πέφτουν, ανακάμπτοντας ελαφρώς αφού ο streamer ανακοίνωσε ότι τελικά έχασε μόνο 1 εκατομμύριο πελάτες κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο streaming με διαφημίσεις

Οι διαφημίσεις απάντηση στην κρίση

Γνωρίζοντας ότι η κρίση κόστους διαβίωσης θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω την πορεία του και την απώλεια επιπλέον συνδρομητών, η απάντηση του Netflix ήταν να εισαγάγει μια φθηνότερη, χρηματοδοτούμενη από διαφημίσεις υπηρεσία σε 12 χώρες τον περασμένο Νοέμβριο. Το στοίχημα για την εταιρεία ήταν να κρατήσει τις διαφημίσεις όσο το δυνατόν πιο διακριτικές και να αφήσει την επιλογή στους συνδρομητές. Κατα τη λογική αυτή, όσοι είχαν ήδη συνδρομή, δεν θα χρειαζόταν να παρακολουθούν διαφημίσεις, εκτός αν επιλέξουν να υποβαθμίσουν την συνδρομή τους.

Το πρόγραμμα Basic with Ads, προς 6,99 $, θα προβάλλει διαφημίσεις για περίπου τέσσερα λεπτά ανά ώρα – λιγότερο από την παραδοσιακή τηλεόραση, αλλά συγκρίσιμη με τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες streaming. Δεν θα προωθούσε διαφημίσεις σε παιδικά προγράμματα ή νέες ταινίες, τουλάχιστον στην αρχή. Παράλληλα, η πλατφόρμα υποσχόταν ότι θα μείωνε τα δεδομένα που συλλέγει σχετικά με την τοποθεσία και τις προτιμήσεις των θεατών, καθώς και τον αριθμό των φορών που μπορούν να δουν την ίδια διαφήμιση. Περιορίζοντας τον αριθμό των διαφημίσεων, το Netflix ήλπιζε επίσης να αυξήσει τις τιμές που πληρώνουν οι διαφημιστές. Η εταιρεία ζητά περισσότερα από 60 δολάρια ανά χίλιους θεατές, ποσό που αντιστοιχεί στο διπλάσιο της τιμής της αγοράς.

Τι άφησε το 2022 στο Netflix

Και τελικά φαίνεται πως όντως τα κατάφερε. Το Netflix σχεδόν διπλασίασε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη των συνδρομητών του στα τέλη του 2022, που αποδίδεται στην δημοφιλία της spinoff σειράς “Wendesday” της ταινίας “Adams Family” αλλά και του ντοκιμαντέρ “Harry and Meghan”. Παρά το γεγονός ότι ανέφερε την πρώτη παγκόσμια συρρίκνωση των συνδρομητών της σε περισσότερο από μια δεκαετία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, τελικά αύξησε τους συνδρομητές του κατά 7,66 εκατομμύρια και μετά από αυτό το θετικό ράλι, τώρα διαθέτει 231 εκατομμύρια συνδρομητές. Η ενθαρρυντική αυτή αύξηση των συνδρομητών παράλληλα με την κυκλοφορία του Basic with Ads, έκανε τον επικεφαλής και δημιουργό της εταιρείας Reed Hastings που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το τιμόνι, να χαρακτηρίσει την προηγούμενη χρονιά ως δύσκολη, με “ανώμαλο ξεκίνημα αλλά πιο φωτεινό τέλος”.

Δίχτυ ασφαλείας

Η διαφημιστική υπηρεσία απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για τους ήδη συνδρομητές που δεν έχουν τα ίδια διαθέσιμα χρήματα με το παρελθόν, αλλά και ως θέλγητρο για νέους χρήστες της πλατφόρμας streaming. Έτσι η ανάπτυξη του Basic with Ads εμφανίζεται να είναι σταθερή και να φέρνει στην πλατφόρμα εντελώς νέους συνδρομητές, χωρίς μάλιστα να αλλάζουν πακέτο οι ήδη συνδρομητές του – παρά την προετοιμασία του Netflix για το αντίθετο. Παρόλα αυτά η Wall Street Journal ανέφερε χαρακτηριστικά τον περασμένο μήνα ότι ήταν η λιγότερο δημοφιλής συνδρομή του Netflix τον Νοέμβριο, επικαλούμενη στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης Antenna.

Διαβάστε ακόμα: Disney: to stream or not to stream;

Η πρόκληση του Hulu

Ο streamer παραδέχτηκε ότι θα ήθελε να μιμηθεί τη διαφημιστική κλίμακα του Hulu, αλλά και να το ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις. Δεν θα έμπαινε εξάλλου σε μια τέτοια διαδιακασία λανσαρίσματος διαφημιστικών πακέτων, εάν δεν πίστευε ότι όντως θα μπορούσε να το υποστηρίξει.

Το Hulu που αποκτήθηκε το 2019 από την Disney σε συνεργασία με την Time Warner και την NBC Universal, ακολούθησε έναν ανορθόδοξο και πειραματικό τρόπο λειτουργίας το μακρινό 2007 συγκεντρώνοντας email των επίδοξων συνδρομητών του. Ύστερα από εκατοντάδες δοκιμές, ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία του ένα χρόνο μετά με παρουσία σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα που παρόλα αυτά δεν του εξασφάλισε την επιθυμητή πορεία. Γεγονός που το οδήγησε το 2010 στο λανσάρισμα της συνδρομητικής του υπηρεσίας με χρέωση περιεχομένου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την κατασκευή μιας αξιόλογης streaming υπηρεσίες χάρη και στο πολυβραβευμένο “The Handmaid’s Tale” και το πρώτο ντοκιμαντέρ του “The Beatles: Οκτώ Ημέρες την Εβδομάδα – Τα Περιηγητικά Χρόνια”.

Σήμερα, δέκα και πλέον χρόνια μετά το πρώτο λανσάρισμα του διαφημιστικού πακέτου του Hulu, το Netflix φιλοδοξεί να αποσπάσει μερίδιο από τους συνδρομητές του οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με εκείνους του streamer. Οι νέοι επικεφαλής του, Greg Peters και Ted Sarantos, που αναλαμβάνουν πλέον τα ηνία, δεν τρέφουν φρούδες ελπίδες. Δεν αναμένουν να ξεπεράσουν το Hulu κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του συνδρομητικού πακέτου, αλλά προσδοκούν να το ξεπεράσουν σύντομα τόσο στις Η.Π.Α. όσο και σε άλλες αγορές. αμερικανική αγορά όσο και για άλλες περιοχές. να γίνουμε το ίδιο μεγάλοι ή και μεγαλύτεροι με την πάροδο του χρόνου, σίγουρα για την αγορά των ΗΠΑ και αργότερα σε άλλες περιοχές.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Netflix

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.