24 Απρ 2024
READING

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε ένα κύμα “παραγωγικής παράνοιας”

4 MIN READ

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε ένα κύμα “παραγωγικής παράνοιας”

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε ένα κύμα “παραγωγικής παράνοιας”

Η “παράνοια” για την παραγωγικότητα είναι τελικά αντιπαραγωγική

Η μετάβαση στην εξ αποστάσεως εργασία άλλαξε εντελώς το εργασιακό τοπίο. Η πανδημία στάθηκε αφορμή να αποδειχθεί ότι η παραγωγικότητα δεν εξαρτάται από την φυσική παρουσία στο γραφείο. Ή μήπως τελικά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο;

Οι εργοδότες συχνά υποθέτουν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι, κάνουν κάτι άλλο εκτός από το να εργάζονται. Ενώ την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο σπίτι σκέφτονται: “Πώς ξέρει κανείς ότι εργάζομαι;”

Έρευνα της Microsoft σε 20.000 εργαζομένους από 11 διαφορετικές χώρες διαπίστωσε αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό, όπως και τις αντικρουόμενες πεποιθήσεις υπαλλήλων και εργοδοτών. Συγκεκριμένα, το 87% των εργαζομένων πιστεύουν ότι είναι παραγωγικοί στην δουλειά που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας, αλλά μόλις το 12% των προϊσταμένων τους εμφανίζεται να τους έχει πλήρη εμπιστοσύνη. Ενώ το 85% των ανώτερων στελεχών θεωρούν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, αφού η στροφή προς την υβριδική εργασία δεν τους βοηθά να κρίνουν κατά πόσο οι εργαζόμενοι είναι πράγματι παραγωγικοί. Και κάπου εδώ εμφανίζεται ένας νέος όρος: η παράνοια της παραγωγικότητας.

Γιατί κυνηγούν τη παραγωγικότητα;

Αυτός ο όρος αφορά στην ανησυχία των εργοδοτών ότι η χαμένη παραγωγικότητα οφείλεται στη μη αποτελεσματική εργασία των υφισταμένων τους. Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία από πλευράς τους για οτιδήποτε κάνουν οι υπάλληλοί τους όσο βρίσκονται μακριά από το φυσικό χώρο του γραφείου, επειδή πολύ απλά δεν μπορούν να τους δουν. Αυτή την πίεση, την αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι καταφεύγουν σε διάφορους τρόπους ώστε να δείχνουν ότι όντως εργάζονται – χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν εργάζονται στην πραγματικότητα.

Με λίγα λόγια, η παράνοια της παραγωγικότητας συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χάνουν την ουσία. Πολλοί θεωρούν ότι είναι παραγωγικοί, όταν κάνουν περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο. Όμως αυτή η θεώρηση δεν είναι απαραίτητα σωστή. Η παραγωγικότητα δεν έχει να κάνει με το να γίνονται περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο – αλλά με το να ολοκληρώνονται οι σωστές εργασίες σε λιγότερο χρόνο. Αν δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ποια είναι τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, θα καταλήξουμε σε αυτόν τον αντιφατικό φαύλο κύκλο.

Βελτίωση της παραγωγικότητας

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που χρειάζεται να γίνει για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα είναι να προβλεφθούν διαλείμματα στο πρόγραμμα των εργαζομένων. Το να τους δοθεί χρόνος, δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Το αντίθετο. Τα επιχειρηματικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με υπερβολική προσήλωση. Η υπερ-συγκέντρωση αρχίζει να περιορίζει σταδιακά την ικανότητα του εγκεφάλου. Το μυαλό χρειάζεται την ελευθερία να πηγαίνει σε διαφορετικού είδους κατευθύνσεις για να βρίσκει λύσεις και αποτελέσματα.

Ο ρόλος της ηγεσίας

Οι σύγχρονες εταιρείες χρειάζονται ηγέτες που να είναι ανοιχτοί στο να απομακρυνθούν από τις πρακτικές που προϋπήρχαν της πανδημίας. Αντί να δίνουν αξία στην διαγραφή όλων των εργασιών από τη λίστα τους, θα πρέπει να αναρωτιούνται αν οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν τις εργασίες αυτές εξαρχής.

Οι παλιοί τρόποι διοίκησης ενός οργανισμού -η ηγεσία από πάνω προς τα κάτω και ο έλεγχος κάθε λεπτομέρειας- δεν λειτουργούν πλέον. Σήμερα, τα πράγματα συμβαίνουν πολύ γρήγορα και η διοίκηση πρέπει να εκτιμάει τους ανθρώπους γι’ αυτό στο οποίο είναι καλοί, να χρησιμοποιούν το μυαλό τους και να βρίσκουν λύσεις και καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουν.

Οι καλοί ηγέτες γνωρίζουν ότι τα διαλείμματα για το μυαλό είναι καλά για δύο λόγους. Πρώτον, βοηθούν τους ανθρώπους να “επαναφορτιστούν”. Δεύτερον, δημιουργούν το “σύνδρομο κενών μυαλών και απασχολημένου εγκεφάλου”. Τι σημαίνει αυτό; Όταν επιτρέπουμε στο μυαλό μας να περιπλανιέται και να ονειροπολεί, ενεργοποιείται μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου μας. Μπορούμε να το δούμε αυτό μέσω της χρήσης λειτουργικών σαρωτών μαγνητικής τομογραφίας. Δείχνουν ότι επιτρέπουμε στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη να συμμετέχουν και στην επίλυση προβλημάτων.

Διαβάστε ακόμα: 7 λάθη των εταιρειών που κάνουν τους καλούς εργαζόμενους να παραιτούνται

Η έκθεση της Microsoft υποστηρίζει ότι η παράνοια της παραγωγικότητας κινδυνεύει να καταστήσει την υβριδική εργασία μη βιώσιμη. Αν οι εταιρείες συνεχίσουν να αυξάνουν την επιτήρηση, το μόνο που θα κάνουν είναι να τις εμπιστεύονται λιγότερο οι εργαζόμενοι. Και παρά το γεγονός ότι για το 81% των εργαζομένων είναι σημαντικό οι προϊστάμενοί τους να τους βοηθούν να θέτουν προτεραιότητες όταν υπάρχει φόρτος εργασίας, μόλις ο ένας στους τρεις παραδέχτηκε ότι όντως έχει λάβει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Την ίδια στιγμή, ο συνδυασμός υβριδικής εργασίας και έλλειψης εμπιστοσύνης οδηγεί σε σωματική και πνευματική εξάντληση. Εάν όμως οι εργαζόμενοι όντας ήδη εξαντλημένοι, πιστεύουν ότι είναι πράγματι παραγωγικοί, πόσα περισσότερα χρειάζεται να κάνουν για να το αποδείξουν αυτό στον εργοδότη τους, χωρίς να καταλήξουν σε αδιέξοδο που θα τους οδηγήσει σε αναζήτηση άλλης εργασίας;

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.