26 Απρ 2024
READING

Ενδυνάμωση, καινοτομία, design: το τρίπτυχο του προγράμματος Shein Χ

5 MIN READ

Ενδυνάμωση, καινοτομία, design: το τρίπτυχο του προγράμματος Shein Χ

Ενδυνάμωση, καινοτομία, design: το τρίπτυχο του προγράμματος Shein Χ

Η Shein διευρύνει το πρόγραμμα νέων σχεδιαστών το 2023

Ο παγκόσμιος e-retailer προϊόντων μόδας, ομορφιάς και lifestyle, γιορτάζει αυτόν τον μήνα τη δεύτερη επέτειο του εμβληματικού προγράμματος νέων δημιουργών Shein X. Τα τελευταία δύο χρόνια, η βασικότερη εκπρόσωπος του κινήματος ultra fast fashion, έχει επενδύσει περισσότερα από 55 εκατομμύρια δολάρια για να ενδυναμώσει σχεδόν 3.000 επίδοξους σχεδιαστές και καλλιτέχνες από περισσότερες από 20 χώρες, υποστηρίζοντάς τους στο ταξίδι τους να λανσάρουν τις δικές τους συλλογές μόδας στο παγκόσμιο κοινό.

Από επτά μόλις σχεδιαστές που είχε όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα τον Ιανουάριο του 2021, μέχρι σήμερα το πρόγραμμα Shein X έχει αυξηθεί σε σχεδόν 3.000 σχεδιαστές και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, λανσάροντας σχεδόν 2.000 συλλογές με περισσότερες από 25.000 πρωτότυπες δημιουργίες. Μάλιστα, διαθέτει μια αποκλειστική γραμμή παραγωγής, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες επαγγελματίες κατασκευαστές προμηθευτές, για την παραγωγή των αντίστοιχων προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: Η επέκταση της Shein απειλεί Zara, H&M και άλλους

Βήμα στους νέους designers

Το πρόγραμμα Shein X υποστηρίζει τους designers σε όλη τη διαδικασία σχεδίασης των ενδυμάτων και των αξεσουάρ τους, από την ανάπτυξη προϊόντων και την κατασκευή τους μέχρι το marketing και την προμήθεια των πρώτων υλών τους. Στους σχεδιαστές προσφέρονται masterclasses, καθοδήγηση και μοναδικά εργαλεία, όπως ο ιστότοπος ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο της Shein, όπου μπορούν να δουν τη συνολική διαδικασία και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών σε πραγματικό χρόνο.

Εκτός αυτών, το Shein X χρηματοδοτεί ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής και logistics, διασφαλίζοντας ότι οι σχεδιαστές δεν αναλαμβάνουν τον οικονομικό κίνδυνο ή το βάρος της παραγωγής και της κυκλοφορίας των συλλογών μόδας τους. Μάλιστα, η εταιρεία δεν διατηρεί τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των συμμετεχόντων σχεδιαστών. Έχει επίσης επενδύσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες σε αυτούς τους σχεδιαστές.

Ενδυνάμωση της κοινότητας

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του επιχειρηματικού μοντέλου της Shein είναι η ενδυνάμωση των επιχειρηματιών. Το πρόγραμμα X βασίζεται στους φερέλπιδες designers, βοηθώντας τους να κάνουν γνωστή τη δουλειά τους στην διεθνή σκηνή, μέσα από τα social media του fashion brand και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς και live events. Από αυτόν τον μήνα, η Shein συνεργάζεται με το βρετανικό The Graduate Fashion Foundation για να υποστηρίξει τον διαγωνισμό σχεδίου μόδας του προγράμματος, όπου ανερχόμενοι Ευρωπαίοι σχεδιαστές θα διεκδικήσουν θέσεις που θα παρουσιαστούν στο Shein X Fashion Show στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2023.

Το 2023 η εταιρεία θα συνεχίσει να προσεγγίζει τις κοινότητες σχεδιαστών και καλλιτεχνών σε όλο τον κόσμο, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, προσδίδοντας στον κόσμο της μόδας το δικαίωμα της προσβασιμότητας σε όλους αδιακρίτως.

Το πιο δημοφιλές brand

Η πανταχού παρουσία της Shein, κυρίως στο TikTok, έχει μετατρέψει την εταιρεία σε “λατρεία” για τις νεαρές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Έτσι δεν είναι τυχαίο που βρέθηκε στην κορυφή μιας νέας κατάταξης από την money.co.uk ως η πιο δημοφιλής μάρκα μόδας σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μάλιστα, η Shein κατάφερε να περάσει και τη Zara, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Εξάλλου, το 2021, η Shein αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος λιανοπωλητής γρήγορης μόδας, ξεπερνώντας και τις H&M, Forever 21 και Fashion Nova, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου 2021 από την Earnest Research. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία αποτελούσε περισσότερο από το ένα τέταρτο των πωλήσεων γρήγορης μόδας στις Η.Π.Α., ξεπερνώντας το 20% της H&M και το 11% της Zara.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Shein αναδείχθηκε το πιο δημοφιλές brand του 2022

Προσπάθεια αναστροφής αρνητικού κλίματος

Παράλληλα, η Shein εκτός από την επέκτασή της, προσπαθεί να διαχειριστεί το αρνητικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτήν λόγω της υπερπαραγωγής ενδυμάτων και αξεσουάρ, τους τεράστιους όγκους κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων και το επιβαρυμένο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών που παράγονται από τις δραστηριότητές της κατά 42% έως το 2030, την αγορά πιστοποιητικών ανανεώσιμης ενέργειας για το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στις δραστηριότητες της έως το 2030, καθώς και για τη μείωση των απόλυτων εκπομπών σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της κατά 25% έως το 2030.

Ενώ τον Οκτώβριο, η εταιρεία έκανε το ντεμπούτο της με την πλατφόρμα μεταπώλησης Shein Exchange, όπου οι πελάτες μπορούσαν να αγοράσουν και να πουλήσουν μεταχειρισμένα αντικείμενα στο mobile app της εταιρείας που παρουσιάστηκε ήδη στην αμερικανική αγορά και αναμένεται να διευρυνθεί σε περισσότερες μέσα στη χρονιά.

Η Shein κατάφερε να κατακτήσει τους καταναλωτές όλων των ηλικιών και φύλων παγκοσμίως. Τo εντυπωσιακό είναι ότι αυτήν την ανάπτυξη την πέτυχε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Σήμερα, ο κινεζικός κολοσσός δραστηριοποιείται διαδικτυακά σε περισσότερες από 150 χώρες και αποτιμάται σε πολλά δισεκατομμυρία δολάρια, μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο χρηματοδότησης. Δεν είναι τυχαίο ότι με την αποτίμηση αυτή αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος λιανοπωλητής fast fashion στον κόσμο, με την αξία του πλέον να ξεπερνάει τη συνδυασμένη αξία της H&M και της Inditex -της μητρικής της Zara, του Massimo Dutti, του Pull & Bear, της Bershka και του Oysho. Μάλιστα, το Bloomberg εκτιμά ότι τα ετήσια έσοδα έφτασαν τουλάχιστον τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο πριν.

https://www.youtube.com/watch?v=f857ZPnQ9Bg

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo | Video: Shein

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.