20 Απρ 2024
READING

Βιοκαρπέτ: Από την παραγωγή φλοκάτης σε μία οικοτεχνία, σε έναν πολυσχιδή επιχειρηματικό όμιλο 

5 MIN READ

Βιοκαρπέτ: Από την παραγωγή φλοκάτης σε μία οικοτεχνία, σε έναν πολυσχιδή επιχειρηματικό όμιλο 

Βιοκαρπέτ: Από την παραγωγή φλοκάτης σε μία οικοτεχνία, σε έναν πολυσχιδή επιχειρηματικό όμιλο 

Μπορεί για πολλούς το όνομα Βιοκαρπέτ να συνδέεται με τον τομέα των χαλιών και τη γνωστή μάρκα που συναντάμε όλοι μας είτε σε φυσικά καταστήματα με τη συγκεκριμένη ταμπέλα, είτε στο πίσω μέρος κάποιου χαλιού του σπιτιού μας ή κάποιου τρίτου. Όμως ο όμιλος Βιοκαρπέτ είναι σε κάθε περίπτωση κάτι πολύ περισσότερο από αυτό και μόνο. Γιατί μέσω της εταιρείας προϊόντων διέλασης συστημάτων αλουμινίου, Εξάλκο, η επιχείρηση με έδρα τη Λάρισα έχει καταφέρει να αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Στη διάρκεια του 2022 η Βιοκαρπέτ κατάφερε παρά τις απρόβλεπτες συνθήκες που παρουσιάστηκαν στην αγορά και είχαν άμεση επίδραση στο ενεργειακό και στο μεταφορικό κόστος, να διατηρήσει τις δυνάμεις της. Παρά το γεγονός ότι λόγω αυτών των συνθηκών τα περιθώρια κέρδους του ομίλου συμπιέστηκαν, επιδρώντας ταυτόχρονα στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή ζήτηση, η εκτίμηση της επιχείρηση είναι ότι όλα αυτά τα γεγονότα έχουν βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και ότι στη διάρκεια του 2023 η αγοράς θα παρουσιάσει τάσεις διόρθωσης του ευρύτερου κλίματος. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Βιοκαρπέτ δραστηριοποιείται στον μεταλλουργικό κλάδο μέσω των θυγατρικών της Εξάλκο Α.Ε στην Ελλάδα και Exalco Romania SRL στη Ρουμανία. 

Το φλοκατάδικο της Σαμαρίνας και η διορατικότητα του ιδρυτή της

Η ίδρυση της Βιοκαρπέτ με την εταιρική μορφή που έχει σήμερα σηματοδοτείται 1970 στη Λάρισα, διατηρώντας έκτοτε τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας. Εκτός από τα κλωστοϋφαντουργικά είδη όπως φλοκάτες, μοκέτες και χαλιά παράγει τα προϊόντα αλουμινίου που προαναφέραμε, ενώ επιδίδεται και στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της Εξάλκο Α.Ε. Ωστόσο ήδη από το 1950 ο Ιωάννης Καντώνιας είχε ιδρύσει στη Σαμαρίνα της Πίνδου μία οικοτεχνία για την παραγωγή παραδοσιακής φλοκάτης. Η συγκεκριμένη οικοτεχνία άρχισε να αναπτύσσεται και το 1955 μεταφέρθηκε στη Λάρισα, όπου μετατράπηκε σε ομόρρυθμη εταιρεία. Ο ίδιος διείδε τις δυνατότητες και τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει η φλοκάτη ως εναλλακτικό είδος χαλιού και το 1963 άρχισε να κάνει έρευνα με προοπτική την είσοδο στη μαζική της παραγωγή.  Με αυτόν τον τρόπο η Βιοκαρπέτ έγινε η πρώτη εταιρεία που εισήλθε τότε στην μαζική παραγωγή φλοκάτης. 

Τα σημαντικότερα γεγονότα για την επιχείρηση σηματοδοτούνται στο διάστημα από το 1990 έως και το 1993. Ειδικότερα, το 1990 η Βιοκαρπέτ εισάγει τις μετοχές της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Την ίδια χρονιά όμως δημιουργείται και η θυγατρική εταιρία Biojapan CO LTD, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην διεθνή προώθηση των προϊόντων της εταιρείας, έχοντας ως έδρα το Τόκιο. Ακολούθως το φθινόπωρο του 1990 ιδρύθηκε από το τμήμα μηχανογράφησης της Βιοκαρπέτ με την ενθάρρυνση και την χρηματοδότηση της διοίκησης, η εταιρία Bidata, σημερινή Albio Data Α.Ε. που δραστηριοποιείται στον τομέα πληροφορικής. Το κύριο χαρακτηριστικό της Albio Data είναι η δυνατότητα να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής, κάτι το οποίο της δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η εξαγορά της Εξάλκο

Ωστόσο η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων δεν σταμάτησε εκεί καθότι το 1993 η επιχείρηση απέκτησε πρόσβαση και στον τομέα του αλουμινίου. Τη χρονιά αυτή εξαγόρασε την βιομηχανία αλουμινίου Εξάλκο Α.Ε. που βρίσκεται στο 8ο χλμ. Λάρισας-Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά εξαγόρασε και την εταιρία αλουμινίου Ελμετάλ προχώρησε σε ένα σημαντικό εύρος επενδύσεων με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των δύο εταιριών. Με αυτόν τον τρόπο συστήθηκε μία νέα και υπερσύγχρονη μονάδα αλουμινίου μέσα στις κύριες εγκαταστάσεις της στο 5ο χιλιόμετρο Λάρισας-Αθήνας με την εμπορική ονομασία Exalco.

Aπό το 1997 και μετά η Βιοκαρπέτ άρχισε να αναπτύσσει δίκτυο καταστημάτων λιανικής πώλησης με τη μέθοδο του franchise και σήμερα αριθμεί 45 καταστήματα, εκ των οποίων τα 35 βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό και σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Αλβανία. 

Τον Μάρτιο του 2000 ο όμιλος προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας Πέρσικα Α.Ε. με δραστηριότητα στον τομέα της ταπητουργίας, έχοντας ως στόχο να διευρύνει το δίκτυο λιανικής της συγκεκριμένης εταιρείας. Ακολούθησε το 2001 η δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, ενώ τα εργοστάσια των θυγατρικών του Ομίλου, Exalco και Βιοκαρπέτ λειτουργούν με ρεύμα και θερμότητα ιδιοπαραγωγής. Έως και το 2005 σηματοδοτήθηκε η επέκταση στα Βαλκάνια, με θυγατρικές εταιρίες στη Βουλγαρία, τις Exalco Bulgaria και Biokarpet Bulgaria. Το 2002 ίδρυσε την Exalco Romania και το 2005 την Biokarpet Romania, θυγατρικές εταιρίες με έδρα το Βουκουρέστι. Το 2006 δημιουργήθηκε και μια νέα εταιρία, η Biokarpet Home, η οποία διαθέτει προϊόντα, όπως λευκά είδη, πετσέτες, μπουρνούζια, παπλώματα, κουρτίνες, υφάσματα επιπλώσεων και ταπετσαρίες. Τα πεπραγμένα του ομίλου σήμερα καθοδηγεί ο Γιάννης Καντώνιας ο νεότερος, εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας, Ιωάννη Καντώνια, ο οποίος διατηρεί καθήκοντα προέδρου από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά τον θάνατο του πατέρα του, Στέλιου Καντώνια, σε ηλικία 68 ετών την ίδια χρονιά.

Ένας ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος

Για να έχουμε μία εικόνα ως προς τα μεγέθη του ομίλου, ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθε το εννεάμηνο του 2022 στα 179,85 εκατ. ευρώ έναντι 139,14 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Αντίστοιχα στα 11,39 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα  κέρδη προ φόρων και τόκων στο εννεάμηνο του 2022 έναντι κερδών 6,82 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, το οποίο συνεπάγεται αύξηση κερδών κατά 66,98%. Η μεταβολή προέρχεται από την αύξηση της τιμής του αλουμινίου και των πωλήσεων της Εξάλκο. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει προγραμματίσει και υλοποιεί επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας στο κλάδο της μεταλλουργίας και στον κλάδο της πράσινης ενέργειας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2023.

Στη διάρκεια του 2021 η Εξάλκο πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ σε σύγχρονη μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής αλουμινίου δυναμικότητας 9.000 τόνων ετησίως και σε μονάδα βαφής απομίμησης ξύλου δυναμικότητας 2.000 τόνων. Επίσης ξεκίνησε και η κατασκευή ενός νέου αποθηκευτικού χώρου 6.000 τ.μ. στο Κουλούρι Λάρισας. Επίσης η εταιρεία προχώρησε στην εγκατάσταση νέας γραμμής διέλασης αλουμινίου δυναμικότητας 11.000 τόνων ετησίως, δείχνοντας ότι βασική της φιλοσοφία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί η επανεπένδυση των κερδών που προκύπτουν από την δραστηριότητά της, υπηρετώντας την ανάπτυξη και τα επόμενά της βήματα στην αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.