24 Απρ 2024
READING

Η Porsche προσεγγίζει την επόμενη γενιά καταναλωτών πολυτελείας

5 MIN READ

Η Porsche προσεγγίζει την επόμενη γενιά καταναλωτών πολυτελείας

Η Porsche προσεγγίζει την επόμενη γενιά καταναλωτών πολυτελείας

Μέσα από το gaming και τα esports, απευθύνεται στοχευμένα σε Millennials και Gen Z-ers

Η lifestyle και media πλατφόρμα που έχει τις ρίζες της στην κουλτούρα του gaming και της Gen Z, FaZe Clan, και η iconic αυτοκινητοβιομηχανία Porsche εγκαινιάζουν μια πολυετή συνεργασία, προκειμένου να εμπνεύσουν την επόμενη γενιά καταναλωτών να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Μέσα στο 2023 θα λανσάρουν πρωτότυπο περιεχόμενο, πρωτοβουλίες για esports, όπως και κλασικά καταναλωτικά και ψηφιακά προϊόντα.

Από το 1931 όταν ο Ferdinand Porsche -γνωστός ως Ferry Porsche- έβαζε τα θεμέλια της γερμανικής εταιρείας κατασκευής σπορ πολυτελών επιβατικών αυτοκινήτων στην Kronenstrasse 24, στο κέντρο της Στουτγκάρδης, μέχρι και το 2005, οπότε εξαγόρασε το 18,53% των μετοχών του Ομίλου Volkswagen, αποτελώντας έτσι τότε τον μεγαλύτερο μέτοχό της, αλλά και το 2012 όταν εξαγοράστηκε τελικά κατά 100% από τον Όμιλο, το iconic brand πρωτοπορούσε διαρκώς.

Διαβάστε ακόμα: H Porsche επενδύει σε start-up του μέλλοντος

Μια πορεία διαχρονικής καινοτομίας

Από την παρουσίαση το 1948 του πρώτου επίσημου σπορ αυτοκινήτου της Porsche, της Porsche Type 356, τα ορόσημα της μάρκας Porsche περιλαμβάνουν την παρουσίαση ίσως του πιο εμβληματικού σπορ αυτοκινήτου όλων των εποχών, της Porsche 911, που είναι πλέον ταυτόσημη με το brand, ενώ αποτέλεσε και ένα από τα James Bond’s αυτοκίνητα. Το 1963, πέτυχε 19 συνολικά νίκες στο Le Mans (τον παλαιότερο ενεργό αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο), το 1996 λάνσαρε την Boxster και το 2002 την Cayenne. Πάντα όμως προσπαθούσε να καινοτομεί και να απευθύνεται σε ένα κοινό το οποίο ήθελε να προσεγγίσει την κουλτούρα της πολυτέλειας μέσα από μια μοντέρνα οπτική.

Το ίδιο επιδιώκει και σήμερα, παρουσιάζοντας το ηλεκτρικό Taycan, ψηφιοποιώντας τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη γερμανική αγορά, εγκαινιάζοντας την υπηρεσία ενοικίασης “Porsche Drive” στο Τόκιο, διευρύνοντας τις δυνατότητες εξατομίκευσης στα μοντέλα της, επενδύοντας σε ηλεκτρονικά συνθετικά καύσιμα και σε start-up για να υποστηρίξει τη χρήση ηλιακής ενέργειας, αλλά και συνεργαζόμενη με μεγάλα brands από το χώρο της μόδας.

Γιατί στρέφεται στα esports

Τώρα στρέφει το ενδιαφέρον της στους καταναλωτές νεότερης γενιάς και απευθύνεται στοχευμένα εκεί όπου βρίσκονται, στο gaming. Για το λόγο αυτό συμπράττει με την lifestyle και media πλατφόρμα FaZe Clan, η οποία έχει πετύχει να συνδυάσει τα παιχνίδια με τη νεανική κουλτούρα. Από το 2010 όταν δημιουργήθηκε από μια ομάδα νέων ανθρώπων μέχρι και σήμερα, η FaZe Clan έχει αναδειχθεί σε κολοσσό των esports, δημιουργώντας προϊόντα που απευθύνονται σε Millennials και Gen Z-ers. Η Porsche ασχολείται με τα παιχνίδια και τα esports εδώ και αρκετά χρόνια, με σαφή εστίαση στους αγώνες – παραμένοντας πιστή και αυθεντική στην κληρονομιά και το dna της μάρκας.

Και τα δύο brands μοιράζονται παρόμοιες βασικές αξίες απόδοσης και καινοτομίας, οπότε μέσω αυτής της πρώτης στο είδος της συνεργασίας, στοχεύουν να εμπνεύσουν την κοινότητα των παικτών να πραγματοποιήσουν τα δικά τους όνειρα.

Η συνεργασία θα ξεκινήσει με μια σειρά περιεχομένου που βλέπει τα μέλη της FaZe Clan να εκφράζουν τις μοναδικές ιστορίες επιτυχίας τους και να εμπλέκονται σε νέες εμπειρίες μέσα από τον κόσμο της Porsche – αντιπροσωπεύοντας τον ρόλο τους στη διασταύρωση του gaming και των αναπτυσσόμενων υποκουλτούρων σε μια νέα γενιά δημιουργών. Η Porsche θα γίνει επίσης ο επίσημος συνεργάτης σε όλες τις ομάδες esports της FaZe Clan. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Porsche και η FaZe Clan εργάζονται επίσης μαζί για να διαθέσουν και ψηφιακά προϊόντα στο Web3.

Επαναπροσδιορισμός του target group

Η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει στην Porsche να αξιοποιήσει το συνδυασμό του gaming και της νεανικής κουλτούρας, καθώς επιδιώκει να προσελκύσει τους νεότερους καταναλωτές που έχουν αρχίσει να οδηγούν την ανάπτυξη στην αγορά πολυτελείας. Σύμφωνα και με στοιχεία της Bain & Co. οι Millennials και οι Gen Z-ers αντιπροσώπευαν όλη την ανάπτυξη της αγοράς πολυτελείας κατά την περσινή χρονιά. Η απήχηση των πολυτελών εμπορικών σημάτων στους ολοένα νεότερους καταναλωτές συνδέεται με την αύξηση της δημιουργίας πλούτου τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και όσο οι πωλήσεις τέτοιων πολυτελών προϊόντων μένουν ανεπηρέαστες σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των επιτοκίων, την επιβράδυνση της οικονομίας και τον υψηλό πληθωρισμό, ο επαναπροσδιορισμός του target group της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται απόλυτα λογικός.

Διαβάστε ακόμα: Ταξίδι στην ιστορία των αγώνων με την νέα διαφήμιση της Porsche

Παρόμοιες προσπάθειες με ενεργοποιήσεις για παιχνίδια και esports έχουν πραγματοποιηθει εξάλλου και από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Lexus, Toyota και Honda – ποτέ όμως σε τέτοια εμβέλεια και με συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο πλάνο όπως αυτό που θέτει η Porsche με την Faze Clan. Η lifestyle πλατφόρμα μάλιστα πέρυσι είχε συνεργαστεί και με την McDonald’s για να παράγει δυναμικό περιεχόμενο εστιασμένο στη διαφορετικότητα και την ένταξη των καταναλωτών, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, στο θαυμαστό κόσμο του gaming.

Η Porsche τιμά την μακρόχρονη κληρονομιά της με μια νέα φιλόδοξη ψηφιακή προσπάθεια προκειμένου να ενδυναμώσει τη σύνδεσή της με τις νέες δυναμικές γενιές καταναλωτών, ενώ παραμένει προσηλωμένη στα διάσημα λόγια του Ferry Porsche, “το τελευταίο αυτοκίνητο που θα κατασκευαστεί ποτέ θα είναι ένα σπορ αυτοκίνητο”. 

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo | Video: Porsche

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.