22 Δεκ 2024
READING

Η κυριαρχία του resale

4 MIN READ

Η κυριαρχία του resale

Η κυριαρχία του resale

Γιατί η μεταπώληση κυριάρχησε στο ‘Big Show’ της National Retail Federation

Μετά από μία κερδοφόρα εορταστική περίοδο, με την αβεβαιότητα γύρω από την οικονομία να συνεχίζεται και την καταναλωτική συμπεριφορά να εξακολουθεί να μεταβάλλεται, ο κλάδος του retail προσπαθεί να ατενίσει το μέλλον ανιχνεύοντας τις τάσεις που θα το φέρουν σε θέση ισχύος.

Αυτό έγινε σαφές και στο “Big Show”, το ετήσιο συνέδριο της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου των Η.Π.Α. (NRF), που πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη. Το event της μεγαλύτερης ένωσης λιανικού εμπορίου στον κόσμο, αποτελεί σημείο αναφοράς για την αμερικανική αγορά, αλλά και παγκοσμίως, καθώς η επιδραστικότητά του αποκαλύπτει τις αναδυόμενες τάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα διαμορφωθεί το resale το 2023

Ανάμεσά τους, ξεχώρισε ένας τομέας που λόγω της σταδιακής εξέλιξής του, είναι πλέον δύσκολο να αγνοηθεί: ο τομέας της μεταπώλησης. Η αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων προτιμάται εδώ και καιρό από τους καταναλωτές που αναζητούν αξία – και αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η οικονομική τους κατάσταση δυσχεραίνει λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης. Και πολλοί, κυρίως οι νεότεροι καταναλωτές, προτιμούν πλέον το resale ως μια πιο βιώσιμη μορφή κατανάλωσης.

Κι όμως, το resale δεν είναι κάτι νέο

Καταστήματα second hand και resale υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η στροφή προς τις συγκεκριμένες αγορές έγινε κυρίως κατά την πανδημία, καθώς αυτά τα προϊόντα παρέχουν το ίδιο αίσθημα ικανοποίησης από την απόκτηση ενός νέου προϊόντος σε πιο οικονομική όμως τιμή. Η ανασφάλεια που έχει προκύψει από την πανδημία, την οικονομική ύφεση και τις συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων κάνει τους περισσότερους καταναλωτές πρόθυμους στο να δαπανήσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια αναζητώντας καλύτερες τιμές, οι οποίες να ανταποκρίνονται στα χρήματα που διαθέτουν.

Η μεταπώληση θα βοηθήσει το retail

Η αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Morningstar, εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τα 278 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2031.

Το 2022 η παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων ρούχων αυξήθηκε κατά 24%, σύμφωνα με έρευνα της GlobalData σε 3.500 ενήλικες καταναλωτές των Η.Π.Α. και 50 fashion retailers. Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά second-hand ρούχων θα έχει μεγαλώσει, μέχρι το 2026, κατά 127%, δηλαδή 3 φορές ταχύτερα από τον τομέα της λιανικής ρούχων συνολικά.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα και οι προβλέψεις αποδεικνύουν αυτό που διαφάνηκε στο “Big Show”: το resale είναι παντού, ακόμα και στην πολυτέλεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με την πλατφόρμα μεταπώλησης luxury προϊόντων LePrix, η αγορά μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας αναπτύσσεται 11 φορές ταχύτερα από την παραδοσιακή λιανική πώληση.

Τα προϊόντα μεταπώλησης εξάλλου παρέχουν σε αρκετούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα προϊόν από κάποιο luxury brand, που -λόγω της τιμής του- δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ως καινούριο. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, τους Millennials και κυρίως τους Gen Z-ers, οι οποίοι βλέπουν τις νέες τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές η αγορά μεταχειρισμένων είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν ένα ζευγάρι περιορισμένης έκδοσης Air Jordan ή άλλα πολυπόθητα και limited edition αντικείμενα, όπως μία vintage τσάντα Chanel ή αθλητικά παπούτσια Nike.

Υπάρχει μία ευκαιρία εδώ

Η προσθήκη μεταχειρισμένων ειδών στo χαρτοφυλάκιο ενός λιανοπωλητή δεν αποτελεί απλώς μια νέα ευκαιρία εσόδων. Βοηθά επίσης στην αύξηση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα και στους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και στις πωλήσεις νέων ειδών – και αυτό ισχύει για όλες τις κατηγορίες και τα επίπεδα τιμών.

Η Ikea, για παράδειγμα, έχει διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα καταστήματά της για να αγοράσουν ή να πουλήσουν μεταχειρισμένα αντικείμενα, αγοράζουν και καινούργια. Αυτό προσθέτει έναν ακόμη λόγο, για τον οποίο οι retailers αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο το resale.

Διαβάστε ακόμα: H Shein λανσάρει υπηρεσίες resale

Δεν είναι απλή υπόθεση

Η προμήθεια μεταχειρισμένων ειδών σαφώς είναι πιο περίπλοκη από ό,τι στο παραδοσιακό λιανεμπόριο. Ενώ ταυτόχρονα, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο guideline που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι retailers. Χωρίς προτεινόμενη τιμή λιανικής από τον κατασκευαστή και με διακυμάνσεις της ζήτησης – που μερικές φορές σημαίνουν ότι τα προϊόντα θα μπορούσαν να διατεθούν σε τιμές υψηλότερες από τις αρχικές τους- η τιμολόγηση είναι επίσης δύσκολη. Το κλειδί -ειδικά στην πολυτέλεια- είναι η αυθεντικότητα και η διαφάνεια.

Παρά την πολυπλοκότητα, οι λιανοπωλητές που μπαίνουν στο παιχνίδι της μεταπώλησης, έχουν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι κυρίαρχων παικτών που επιλέγουν να μην το κάνουν. Και από την πλευρά τους, οι καταναλωτές βρίσκουν την αξιοπιστία και τη δυνατότητα της ανακάλυψης νέων εναλλακτικών αγορών στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.