22 Δεκ 2024
READING

Η πανδημία επηρεάζει ακόμη και τώρα τη συμπεριφορά των καταναλωτών

3 MIN READ

Η πανδημία επηρεάζει ακόμη και τώρα τη συμπεριφορά των καταναλωτών

Η πανδημία επηρεάζει ακόμη και τώρα τη συμπεριφορά των καταναλωτών

Με την ευαισθησία των καταναλωτών στην τιμή να ενισχύεται, εμφανίζεται ένα νέο μοντέλο

Η συμπεριφορά των καταναλωτών θα παραμείνει δύσκολο να προσδιοριστεί το 2023, αλλά οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να υποδείξουν στους επαγγελματίες του marketing για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικής (NRF) και της εταιρείας Affinity στην αμερικανική αγορά.

Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που έχουν αναπτύξει οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας που παραμένουν ισχυρές ακόμη και σήμερα -τρία χρόνια μετά- και καθορίζουν το πώς κινούνται τα brands, οι marketers και οι retailers. Όπως το streaming που αντικατέστηκε με σαρωτικό τρόπο την παραδοσιακή επισκεψή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες, που θα παραμείνει περισσότερο από όσο προβλεπόταν πριν από δύο χρόνια. Και η ενίσχυση της συνδεδεμένη τηλεόραση (CTV), η οποία προβλέπεται να συνεχίζει να τροφοδοτείται και φέτος από τηλεθεατές, που εξοικειώθηκαν με την παρακολούθησή της στο σπίτι εν μέσω lockdown.

Διαβάστε ακόμα: Aμετάβλητος καταναλωτής και αλλαγές

Τα αποθέματα πανδημίας μειώνονται

Η πανδημία όμως επέφερε και κάποιες ασυνήθιστες επιπτώσεις στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, οι δαπάνες στις Η.Π.Α. αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή οι αποταμιεύσεις ενισχύθηκαν κατά 34%, επιτρέποντας τη δημιουργία ενός αποθεματικού 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το αντιφατικό αυτό φαινόμενο θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι καταναλωτές απέκτησαν μια πρωτόγνωρη ευελιξία στο πλαίσιο της οποίας κατάφεραν να περιορίσουν ορισμένες -ανελαστικές κατά το παρελθόν- κατηγορίες εξόδων, όπως τα κόστη μετακίνησης και το φαγητό εκτός σπιτιού.

Αυτό το μεγάλο απόθεμα μετρητών μπορεί επίσης να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί οι καταναλωτικές συνήθειες δεν άλλαξαν τελικά τόσο πολύ, παρά το γεγονός ότι η οικονομία επιδεινώθηκε πέρυσι. Εν μέσω πληθωρισμού, συνήθως αναμένεται ότι οι προϋπολογισμοί για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, θα αυξηθούν, ενώ εκείνοι για τα μη απαραίτητα, όπως τα ρούχα και τα ταξίδια, θα παρουσιάσουν πτώση.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, αυτές οι επιπτώσεις δεν έχουν γίνει αισθητές τόσο δραματικά όσο αναμενόταν. Ωστόσο, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται δύσπιστοι λόγω των φόβων για μια ενδεχόμενη ύφεση, οι δαπάνες θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικότερο πλήγμα και τα πανδημικά αποθέματα να βαίνουν μειούμενα, οδηγώντας σε μια γενικότερη στενότερη οικονομικά περίοδο.

Το νέο καταναλωτικό μοντέλο

Παρά το γεγονός όμως ότι οι καταναλωτές παρακολουθούν τις δαπάνες τους πιο προσεκτικά, οι retailers βλέπουν το μοντέλο που εμφανίστηκε με εντυπωσιακό τρόπο την περασμένη εορταστική σεζόν, να μην υποχωρεί αλλά να επιβιώνει και να ενισχύεται περαιτέρω.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πόσο θα αλλάξει το retail τους επόμενους μήνες

Ο καταναλωτής εγκατέλειψε το προφίλ προηγούμενων ετών που τον ήθελε αμετάβλητο και αμετακίνητο από τις βασικές του αρχές, και γίνεται φειδωλός και ταυτόχρονα οργανωμένος. Σύμφωνα με την 16η Ετήσια Έρευνα Εορταστικών Αγορών της Accenture σε 1.500 Αμερικανούς, έδειξε ότι λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των καταναλωτών προσπάθησε να τηρήσει τον προϋπολογισμό, ενώ το 45% επισήμανε την πραγματοποίηση αγορών σε διαφορετικές περιόδους μέσα στο 2022 -ακόμη και στον Αύγουστο και τις εκπτωτικές ημέρες Amazon Prime Day, Black Friday, Cyber Monday- για να αναζητήσει τις χαμηλότερες τιμές. Ενώ πολλοί από αυτούς ήταν επιφυλακτικοί για πιθανά εμπόδια από τη δυσλειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν το 2021. Το νέο καταναλωτικό μοντέλο όμως είναι εδώ, για να μείνει και μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Μεταξύ άλλων αναμενόμενων συμπεριφορών, οι καταναλωτές είναι πιθανό να κάνουν κάθε δυνατό βήμα για να καταλάβουν τι αγοράζουν πριν φτάσουν στο ταμείο, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και αξίας αγοράς. Για να το καλύψουν αυτό, ορισμένες μάρκες έχουν ήδη αρχίσει να πειραματίζονται με αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η επαυξημένη πραγματικότητα, που επιτρέπουν στους καταναλωτές να δοκιμάσουν εικονικά τα προϊόντα που θέλουν να τα αγοράσουν.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.