26 Απρ 2024
READING

Γιατί οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη

6 MIN READ

Γιατί οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη

Γιατί οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη

Η AI μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της ύφεσης

Ενώ στην πράξη, χρειάζεται χρόνος για να ξεδιπλωθεί μια τεχνολογική επανάσταση, πολλά σημάδια δείχνουν ότι μια τέτοια επανάσταση με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης θεωρείται πλέον mainstream, συμπεριλαμβανομένης πιο πρόσφατα της ανάπτυξης γενετικής τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτείται από ισχυρά συστήματα όπως τα GPT-3, DALL-E και άλλα. Σε συνδυασμό με μια επικείμενη οικονομική κρίση, την ανεξέλεγκτη μάχη ενάντια σε μεταλλάξεις του Covid-19, τον πόλεμο που ακόμη μαίνεται, οι εταιρείες θα πρέπει να “παντρέψουν” την τεράστια καινοτόμο δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης με τις δυνατότητες αυτοματοποίησής της για να επιβιώσουν σε αυτή τη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα.

Είτε πρόκειται για μια παγκόσμια πανδημία, μια μεγάλη γεωπολιτική σύγκρουση, είτε τώρα για μια άνοδο του πληθωρισμού που μοιάζει σιγά σιγά με αυτόν που προκλήθηκε από το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970, αυτή η σημαντική αναταραχή υποδηλώνει έναν υψηλότερο κίνδυνο οικονομικής ύφεσης. Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι πιθανότητες ύφεσης είναι συντριπτικές στην ευρωζώνη μέχρι το τέλος του 2023. Και παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μπορέσουν να ξεφύγουν με μια σοβαρή επιβράδυνση, ο αναπτυξιακός κινητήρας της Κίνας δεν ήταν ποτέ τόσο εύθραυστος.

Βγαίνοντας από την κρίση

Ο κίνδυνος ύφεσης είναι μια σαφής προειδοποίηση ότι οι εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν για να αποκτήσουν έναν μανδύα ανθεκτικότητας τους επόμενους μήνες. Γιατί συνήθως μια τέτοια κατάσταση βλάπτει, επειδή οι επιχειρήσεις δεν είναι καλά προετοιμασμένες. Οι προηγούμενες κρίσεις στην πραγματικότητα μάς διδάσκουν ένα σημαντικό μάθημα: μια κρίση είναι μια μοναδική στιγμή για να επανέλθει μια εταιρεία στην βιώσιμη λειτουργία της, ενώ για τις καλύτερα προετοιμασμένες επιχειρήσεις, αποτελεί μια στρατηγική ευκαιρία να ξεπεράσουν την καταιγίδα και να ανακάμψουν γρήγορα.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της Κίνας κατά 600 δις

Μελέτη του Harvard Business School ανέλυσε τουλάχιστον τρεις παγκόσμιες υφέσεις (την κρίση του 1980, την ύφεση του 1990 και του 2000) και βρήκαν ότι η ύφεση μπορεί να οδηγήσει τις περισσότερες εταιρείες να υπολειτουργούν, άλλες να χρεοκοπούν ή να εξαγοράζοται. Όμως, στο άλλο άκρο, ένα ίσο ποσοστό εταιρειών μπορεί να αναδυθεί από την κρίση δημιουργώντας υψηλότερη κερδοφορία από τις αντίστοιχες και ισχυρότερες επιδόσεις τους πριν από την κρίση. Έκθεση του European Business Review για την μεταπανδημική ανθεκτικότητα των εταιρειών επιβεβαιώνει εξάλλου ότι μία στις πέντε επιχειρήσεις κατάφεραν να πορευτούν απρόσκοπτα στην κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και, μόλις δύο χρόνια μετά, να παρουσιάζει ρεκόρ απόδοσης, σημαντικά καλύτερο από ό,τι πριν.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί εταιρείες ανθεκτικές στην κρίση

Η έξοδος από μια κρίση με ισχυρότερο πρόσημο από πριν, συνήθως συνδέεται με ένα κοινό σύνολο δυνατοτήτων, όπως η ισχυρή ευελιξία και η ικανότητα καινοτομίας. Κυρίως όμως με τη σωστή επένδυση και αξιοποίηση της τεχνολογίας (IT και ψηφιακή).

Είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία ήταν μια ισχυρή επιχειρηματική απάντηση στις πανδημικές προκλήσεις. Αλλά το σκεπτικό μπορεί να ήταν συγκεκριμένο για την κρίση, δηλαδή έπρεπε να δοθεί μια λύση για την παράκαμψη της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σήμερα όμως, μιλάμε για έναν πιο θεμελιώδη λόγο, δηλαδή ότι η τεχνολογία επιτρέπει στις εταιρείες να μειώσουν το κόστος, ενώ ενθαρρύνει νέους τρόπους ανταγωνισμού και πρωτίστως τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.

Εκτός από αυτό το διπλό πλεονέκτημα της ψηφιακής τεχνολογίας, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση εσόδων από τη χρήση κατάλληλων υλικών και τη μείωση κόστους. Παρατηρώντας εταιρείες να διπλασιάζουν τη χρηματοδότησή τους στην τεχνητή νοημοσύνη και τη σημαντική αύξηση στον αριθμό των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μηχανικής μάθησης τα τελευταία χρόνια και την διενέργεια χιλιάδων αντίστοιχων μελετών, αυτή η πρόβλεψη αποδεικνύεται βάσιμη. Η AI επεκτείνει ευρέως την αποτελεσματικότητα -μέσω της αυτοματοποίησης της εργασίας-, περιορίζει την αναποτελεσματικότητα στις λειτουργίες, και δημιουργεί σημαντικές νέες ευκαιρίες, είτε πρόκειται για καινοτόμα φάρμακα στον φαρμακευτικό τομέα, αυτόνομη οδήγηση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας ή έξυπνη διαχείριση λειτουργιών.

Στην έρευνα “The art of AI maturity” η Accenture μελέτησε τις εταιρείες που χρησιμοποιούσαν τεχνητή νοημοσύνη λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο ύφεσης. Διαπιστώθηκε ότι αυτή η μορφή τεχνολογίας έκανε όντως τις βασικές εργασίες που απαιτούνταν σε περιόδους κρίσης. Για τις μεγάλες εταιρείες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, όμως, ήταν κάτι παραπάνω: το μερίδιο των εσόδων τους καθώς και του κόστους, που “επηρεάζεται από την τεχνητή νοημοσύνη” υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2018 και 2021 και αναμένεται να τριπλασιαστεί περίπου μεταξύ 2018 και 2024.

Δεν είναι μόνο ότι αυτό το ποσοστό είναι τριπλάσιο από τη μέση συμβολή της παραδοσιακής πληροφορικής στη συνολική αύξηση της παραγωγικότητας που παρατηρήθηκε στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σημαίνει ότι η πιο ταλαντούχα εταιρεία που χρησιμοποιεί AI παρουσιάζει διπλάσια κέρδη μετά από 10 χρόνια σχετικών επενδύσεων, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στον τομέα της.

Ο κεντρικός ρόλος της AI σε αυτή την αύξηση της παραγωγικότητας είναι επίσης πολύ ιδιαίτερος. Για παράδειγμα, οδηγεί την αυτοματοποίηση ως έναν τρόπο αντικατάστασης των επαναλαμβανόμενων εργασιών. Δεν πρόκειται για μια διαδικασία απόλυσης εργαζομένων γενικά, αλλά περισσότερο για μια βελτιστοποίηση εργασιών που οδηγεί σε θέσεις εργασίας καλύτερης ποιότητας. Όσον αφορά τη βελτίωση των εσόδων, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ιδιαίτερα ισχυρή ως υποστήριξη σε μια στρατηγική και μια καινοτόμο ή και ανατρεπτική προσέγγιση. Τα περισσότερα έσοδα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη αφορούν νέες καινοτομίες σε επιχειρηματικά μοντέλα, επαναδιαμόρφωση του οικοσυστήματος και δημιουργία ανταγωνισμού. Η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύεται καθοριστική όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση πελατών ή τις εξατομικευμένες πωλήσεις και το marketing. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι ακόμη πιο ελκυστικές σε περιόδους κρίσης, επειδή η ύφεση κάνει τη δέσμευση των πελατών πιο ασταθή.

Η ευρωπαϊκή ευκαιρία

Το “κερασάκι στην τούρτα” είναι ότι μερικές εταιρείες πιέζουν τα όρια του τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη για την επιχειρηματική τους απόδοση. Αυτές οι εταιρείες όχι μόνο συνδυάζουν καινοτόμες στρατηγικές που βασίζονται σε μια στιβαρή αρχιτεκτονική τεχνητής νοημοσύνης, μια ισχυρή κουλτούρα και την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, αλλά στην αυξημένη χρήση της κατά 30%-40% περισσότερο από τις υπόλοιπες. Η συνέπεια που επιδεικνύουν σε αυτά τούς επιτρέπει να στοχεύσουν σε διπλάσιο κέρδος παραγωγικότητας από τη μέση εταιρεία.

Ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι επί του παρόντος οι πιο εκτεθειμένες σε μια οικονομική ύφεση, τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι έχουν συμφέρον να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους. Στο παρελθόν, η Ευρώπη υστερούσε σε σχέση με τις Η.Π.Α. και την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τώρα φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης με νεοφυείς επιχειρήσεις και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που ωθεί την κρίσιμη σημασία της υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Η τεχνητή νοημοσύνη αποδίδει το 30% των εσόδων στις εταιρείες που τη χρησιμοποιούν

Αυτοί οι ηγέτες της τεχνητής νοημοσύνης είναι όντως μια ελίτ, αλλά όχι μια μικρή ομάδα – αφορά περίπου το 12% των συνολικών εταιρειών που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι βρίσκονται στο ίδιο ποσοστό που παρατηρείται στις Η.Π.Α. Ειδικότερα, η Ευρώπη δείχνει το δρόμο σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, η βιοεπιστήμη και η ενέργεια, με επιχειρήσεις που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για περαιτέρω απόδοση και για το πρόσθετο όφελος της αντιστάθμισης κινδύνου έναντι των πιθανοτήτων μιας πιθανής ύφεσης.

Έρευνα της McKinsey τεκμηριώνει την στροφή αυτή, αποκαλύπτοντας ότι σχεδόν τα 2/3 των 1.843 ανώτατων στελεχών σε όλο τον κόσμο, δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη έως το 2024. Ήδη, σχεδόν 3 στις 4 εταιρείες έχουν ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στην επιχειρηματική στρατηγική τους και έχουν αναβαθμίσει τη χρήση του cloud για να βελτιώσουν τα κέρδη από τις τεχνολογίες αυτές.

Με πληροφορίες από European Business Review

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.