24 Απρ 2024
READING

Φοβούνται οι Gen Z-ers και οι Millennials τις επενδύσεις;

6 MIN READ

Φοβούνται οι Gen Z-ers και οι Millennials τις επενδύσεις;

Φοβούνται οι Gen Z-ers και οι Millennials τις επενδύσεις;

Το 16% των χαρτοφυλακίων των νεότερων επενδυτών κατευθύνεται προς εναλλακτικές επενδύσεις

Σε λίγα χρόνια, οι Millennials και οι Gen Z-ers υπολογίζεται ότι θα είναι οι κυρίαρχοι οικονομικοί παράγοντες παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, τα μέλη των γενεών αυτών αποφασίζουν να επενδύσουν τα χρήματά τους πολυ διαφορετικά σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Υπό τον φόβο της ύφεσης όμως, που φαίνεται να βρίσκεται στη γωνία, σε συνδυασμό με τις απώλειες που προέκυψαν αναπάντεχα το 2022 και θύμισαν στις αναπτυγμένες αγορές τη Μεγάλη Ύφεση του 2008, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί κάποιος μπορεί να διστάζει να εισέλθει στην αγορά σήμερα. Για όσους επενδύουν μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η παράβλεψη του μακροοικονομικού φόβου και των αρνητικών αποδόσεων μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία να αγοράσετε φθηνά. Ή φθηνότερα.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι γυναίκες προτιμούν να επενδύουν με βάση τις αρχές τους

To invest or not to invest?

Ο φόβος της αγοράς και τα αποτελέσματα του περασμένου έτους μπορεί να αποθάρρυναν πολλούς νεότερους επενδυτές. Σύμφωνα με έρευνα της Morning Consult, το 49% των ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών -του ηλικιακού δηλαδή εύρους της Gen-Z- κατείχαν τουλάχιστον ένα επενδυτικό προϊόν, από περίπου 60% το προηγούμενο έτος. Πιο σοκαριστικό, όμως, είναι το ποσοστό όσων Millennials (26 έως 41 ετών) κατέχουν πλέον ένα επενδυτικό προϊόν, το οποίο μειώθηκε μέσα σε ένα μόλις χρόνο από 70% στο 57%.

Για όσους αναζητούσαν μια ευκαιρία να επανεπενδύσουν, διαφαίνεται μια αχτίδα φωτός. Με τον δείκτη αναλογίας τιμής προς κέρδη να υποχωρεί από τα πρόσφατα υψηλά, οι ευκαιρίες φαίνονται πιο ελκυστικές και κυρίως πιο οικονομικές για τους φερέλπιδες επενδυτές. Αυτή η μείωση μπορεί να βλάψει δραματικά κάποιον που μόλις βγαίνει στη σύνταξη και ανήκει σε γενιές όπως οι Baby Boomers, αλλά παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους έχουν μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες. Και, για τους επενδυτές των νεότερων γενεών, δίνει τη δυνατότηα να κατανοήσουν την αξία της αγοράς τώρα, ανεξάρτητα από το τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει η αγορά αύριο.

Δεν είναι περίεργο που αυτή η γενιά επενδυτών που προέρχεται από τους Millennials και τους Gen Z-ers, είναι λιγότερο πιθανό να επενδύσει στο χρηματιστήριο, αφού βρίσκουν νέες διεξόδους και ευκαιρίες στα κρυπτονομίσματα και τον ψηφιακό κόσμο. Και αυτό παρά την πρόσφατη πτώχευση ακόμη μίας τράπεζας που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, της Genesis Global Holdco. Σε αυτό το συμπέρασμα, ωστόσο, κατέληξε η Bank of America, που μελέτησε τις μελλοντικές προτιμήσεις 1.000 ενηλίκων, οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία. Μάλιστα, περίπου τα τρία τέταρτα των επενδυτών, ηλικίας μεταξύ 21 και 42 ετών, πιστεύουν ότι δεν θα κυριαρχούσαν ποτέ την αγορά επενδύοντας μόνο σε μετοχές και ομόλογα. Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από μόλις το 32% της παλαιότερης γενιάς των Baby Boomers.

Η επιλογή αυτή των Millennials και των Gen Z-ers, σύμφωνα με τους ειδικούς, στηρίζεται στο γεγονός ότι διαθέτουν τρεις φορές περισσότερα χρήματά τους σε εναλλακτικές επενδύσεις από ό,τι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά επενδυτές. Και αυτό μεταφράζεται σε μια σημαντική στροφή για την αγορά στο μέλλον.

Ο γρίφος των επενδυτικών προϊόντων

Αγοράζοντας περισσότερα τώρα, που πέφτουν οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων, δημιουργείται μια πραγματική ευκαιρία για όσους θέλουν να έχουν κέρδος, εάν οι μετοχές αυξηθούν στο μέλλον. Αγοράζοντας τώρα, αγοράζουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία για την ίδια τιμή από ό,τι αν περιμένουν μέχρι το επόμενο έτος ή όταν η αγορά θα έχει ήδη ανακάμψει.

Εξάλλου η Bank of America υποστηρίζει ότι συνολικά το 16% των χαρτοφυλακίων των νεότερων επενδυτών κατευθύνεται προς εναλλακτικές επενδύσεις – κάτι που αφήνει ένα ποσοστό της τάξης του 1% που αφορά κάτι διαφορετικό από την κρυπτογράφηση. Οι επενδύσεις που πιστεύουν οι νεότεροι ότι παρουσιάζουν τις καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης είναι τα ακίνητα, οι απευθείας τοποθετήσεις κεφαλαίων σε εταιρείες, η αγορά έργων Τέχνης και τα κεφάλαια ESG. Μάλιστα, οι επενδύσεις με κριτήρια ESG πέρυσι άγγιξαν το ποσό ρεκόρ των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων – 14 φορές περισσότερο από ό,τι μόλις τρία χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με έρευνα περί βιωσιμότητας για την αμερικανική Sustainalytics.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 66% των νεότερων επενδυτών είναι κάτοχοι έργων Τέχνης, με το 83% εξ αυτών να έχει ποροχωρήσει σε μια σχετική αγορά μόλις τον προηγούμενο χρόνο. Φυσικά, αν οι εύποροι Gen Z-ers συλλέγουν έργα Τέχνης, το κάνουν με έναν πολύ φευγαλέο, επαναστατικό τρόπο. Αν και τα δύο τρίτα και των δύο γενεών τονίζουν ότι τους αρέσει η Τέχνη κυρίως για την αισθητική της αξία, μόλις ένα έργο γίνει “πολύτιμο”, το 42% παραδέχεται ότι είναι “πολύ πιθανό” να το πουλήσουν.

Εκτός αυτού, περίπου το 52% των γυναικών θα προτιμούσαν να επενδύσουν σε εταιρείες που έχουν θετικό κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cerulli Associates για την αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι 44%. Και κάτι τέτοιο συμβαίνει, ενώ οι γυναίκες τείνουν να επενδύουν λιγότερο συχνά από τους άνδρες συνολικά: περίπου το 48% έχει σήμερα χρήματα στο χρηματιστήριο έναντι 66% των ανδρών, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της NerdWallet.

Διαβάστε ακόμα: Οι διακρίσεις βλάπτουν σοβαρά τις επενδύσεις

Οι αναλυτές αγοράς δεν είναι μάντεις

Ενώ πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ύφεση το επόμενο έτος, το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση αυτή, θα φανεί στην πράξη. Ουδείς γνωρίζει εξάλλου πώς μια τέτοια εξέλιξη, θα επηρεάσει τις αποδόσεις της αγοράς. Κάποιοι αναμένουν ότι η αγορά δεν θα πάει καλά φέτος, ενώ άλλοι ότι ο Δεκέμβριος του 2023 θα έχει θετικό πρόσημο. Μόλις πριν από μερικές ημέρες η υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. Jannet Yellen προειδοποίησε για εκτεταμένες παγκόσμιες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα και αποτύχει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους.

Εαν κάποιος που σκοπεύει να επενδύσει για τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια, ωστόσο, συμπέσει με μια οπισθοδρόμηση ή ύφεση, σημαίνει απλώς ότι θα λάβει περισσότερα για το ποσό της επένδυσής του εάν συνεχίσει να αγοράζει μετοχές, ενώ οι άλλοι θα πωλούν. Αν, παρόλες τις Κασσάνδρες, η αγορά δείξει ανθεκτικότητα, τότε μάλλον η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό δείχνει ότι οι επενδύσεις, όταν έχουν έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσαν να είναι φθηνές, ακόμα κι αν η αγορά φαίνεται ακριβή σήμερα. Αντί οι Gen Z-ers και οι Millennials να ανησυχούν κάθε φορά για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή της επένδυσή τους, καλύτερα να έχουν στο μυαλό τους ότι αυτή η κατάλληλη στιγμή είναι συνήθως τώρα. 

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.