Μια καμπάνια που δείχνει τη δύναμη της διαφήμισης

Παρά την γνωστή ρήση του «πατέρα της διαφήμισης», David Ogilvy, σύμφωνα με τον οποίο «η διαφήμιση αντανακλά τα ήθη της κοινωνίας, αλλά δεν τα επηρεάζει», η διαφήμιση έχει στην πραγματικότητα εξελιχθεί σε ένα σημαντικό μέσο ανάδειξης κοινωνικών προβλημάτων και αφύπνισης της κοινής γνώμης για ζητήματα που αν και βρίσκονται μπροστά στα ματιά της, εν τέλει αγνοούνται. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει η καμπάνια ευαισθητοποίησης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που υπογράφει η Choose Strategic Communications Parter – και όχι τυχαία.

Πράγματι το περιεχόμενο της καμπάνιας είναι σοκαριστικό και καταφέρνει να “αιχμαλωτίσει” το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν τα πλαστικά όχι μόνο στον πλανήτη αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Συγκεκριμένα, στην καμπάνια οι θεατές βλέπουν το υπερηχογράφημα ενός μωρού, στο οποίο ο αμνιακός σάκος έχει αντικατασταθεί από μια πλαστική σακούλα. Η εικόνα αυτή προκαλεί συγκίνηση και σοκ, όμως η πραγματικότητα προκαλεί δέος. Τα αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας ιταλικών νοσοκομείων και πανεπιστημίων -που συνοδεύουν την καμπάνια- έδειξαν πως τέσσερις στους έξι πλακούντες γυναικών, μέσω των οποίων το έμβρυο λαμβάνει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, περιείχαν πλαστικά.

Διαβάστε επίσης: H 3Μ κάνει ένα μεγάλο βήμα για την εξάλειψη των PFAS

Έτσι, σε συνδυασμό με το κεντρικό μήνυμα «ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ – ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ», στόχος της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση και η προτροπή του κοινού να μειώσει δραστικά τη χρήση πλαστικών και να ενσωματώσει την κουλτούρα της ανακύκλωσης στην καθημερινότητά του προς όφελος της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Η καμπάνια τρέχει ήδη εδώ και έναν μήνα με καταχώρηση και φυσικά και από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της έχει προκαλέσει κύμα θετικών αντιδράσεων και αναδημοσιεύσεων με το spot να μετράει εκατομμύρια προβολές.