Οι retailers ιδρύουν ένωση για τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα
Οι εταιρείες H&M, Inditex, Mango, Ikea, Decathlon, Kiabi και Tendam συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της Ένωσης για τη Διαχείριση Αποβλήτων Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων, με στόχο τη διαχείριση των αποβλήτων ενδυμάτων και υποδημάτων που παράγονται στην ισπανική αγορά, μέσω ενός Συλλογικού Συστήματος Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού (Scrap).
Με τη δημιουργία αυτής της ένωσης οι εταιρείες αυτές στοχεύουν στη συλλογική προώθηση της ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ισπανία, προχωρώντας προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας για τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων του κλάδου.
Διαβάστε ακόμα: Τα fashion brands ζητούν δράση για την κλιματική αλλαγή
Η ένωση των δημοφιλών retailers δήλωσε ότι αυτή η σύμπραξη θα επιτρέψει τη συμμόρφωση με την διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, η οποία προέκυψε από την εφαρμογή της οδηγίας 2008/98/ΕΚ σχετικά με τα απόβλητα στην ισπανική νομοθεσία μέσω του νέου νόμου 7/2022, της 8ης Απριλίου, σχετικά με τα απόβλητα και τα μολυσμένα εδάφη για μια κυκλική οικονομία.
Ο νόμος προβλέπει τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από τις τοπικές αρχές πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης θα αναπτύξει συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, δηλαδή νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταστήσουν υποχρεωτική τη χωριστή συλλογή των ρευμάτων αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από τα υπόλοιπα δημοτικά απόβλητα.
Η μη κερδοσκοπική Ένωση για τη Διαχείριση Κλωστοϋφαντουργικών Αποβλήτων έχει συσταθεί επίσημα στο Εθνικό Μητρώο Ενώσεων της Ισπανίας. Οι εταιρείες που συμφώνησαν να δημιουργήσουν αυτή την ένωση, εργάζονται πάνω στο επιχειρησιακό, οικονομικό και δεδομένο μοντέλο “Scrap” για τη διαχείριση των αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων στην χώρα.
Η προεδρία της ένωσης θα ασκείται από τους συμβαλλόμενους με ετήσια εναλλαγή, ξεκινώντας από τη Mango, ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει έναν εκπρόσωπο από κάθε εταιρεία.
Τεράστιος ο αντίκτυπος της βιομηχανίας της μόδας στο κλίμα
Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2019, η μαζική παραγωγή του κλάδου εκπέμπει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ό,τι όλες οι διεθνείς πτήσεις και η ναυτιλία μαζί. Παράλληλα, βουνά απορριπτόμενων ρούχων συσσωρεύονται και καίγονται σε χωματερές, απελευθερώνοντας ρύπανση από τα συνθετικά υφάσματα στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς.
Διαβάστε ακόμα: Trends 2023 | Η βιωσιμότητα χρειάζεται πλέον αποδείξεις
Εν τω μεταξύ, τα τελευταία 15 χρόνια, η παραγωγή και η ζήτηση ρούχων έχει διπλασιαστεί ενώ ο χρόνος που τα φοράμε πραγματικά έχει μειωθεί κατά σχεδόν 40%. Δεν είναι τυχαίο ότι η fast fashion αντικαθίσταται από την ultrafast fashion, παράγοντας τρομερούς όγκους νέων ρούχων στην αγορά. Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που αφορούν μεγάλους παίκτες και των δύο αγορών. Το περασμένο έτος, οι κολοσσοί της fast fashion, H&M και Zara, λάνσαραν περίπου 11.000 νέα στυλ μαζί. Την ίδια στιγμή, το ultra fast fashion brand, Shein, κυκλοφόρησε πάνω από 315.000 στυλ, παράγοντας φυσικά τεράστιους όγκους κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων.
Το θετικό είναι ότι η βιομηχανία της μόδας, αναγνωρίζει την ευθύνη της και καταβάλλει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όπως η μετάβαση σε πιο βιώσιμες ίνες και κλωστοϋφαντουργικές πρώτες ύλες και, τώρα, η σωστή διαχείριση των αποβλήτων του κλάδου. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναπτύσσουν βιώσιμες στρατηγικές και εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.
Με πληροφορίες από Fashion United
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.