Η Samsung και η Patagonia δημιούργησαν πλυντήριο ρούχων που μειώνει τα μικροπλαστικά

Ένα νέο πλυντήριο θα “απομακρύνει” τα μικροπλαστικά από τα βρώμικα ρούχα μας

Η Samsung και η Patagonia συνεργάστηκαν για να καταπολεμήσουν τα μικροπλαστικά -τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών που ρυπαίνουν το περιβάλλον που προκύπτουν από τα υφάσματα στα πλυντήρια ρούχων. Ο όρος δεν αφορά συγκεκριμένα ή νέα είδη πλαστικού, αλλά κάθε είδους πλαστικά κομμάτια με μήκος λιγότερο από πέντε χιλιοστά, σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, που βρίσκονται παντού γύρω μας. Και στα ρούχα μας.

Τα μικροπλαστικά, ως αποτέλεσμα του πλυσίματος των ρούχων δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα την ίδια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε σύγκριση με άλλες προσπάθειες βιωσιμότητας, όπως οι τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού. Αν δεν χρησιμοποιούμε μόνο φυσικές ίνες, τα ρούχα που πλένουμε είναι πιθανό να επιδεινώνουν την περιβαλλοντική κρίση με κάθε πλύση.

Διαβάστε ακόμα: Η Samsung στοχεύει στην “Generation TikTok”

Όταν πλένονται τα συνθετικά υφάσματα, τα μικροπλαστικά από τα ρούχα, συμπεριλαμβανομένων των ελαστικών τζιν, των fleece, του νάιλον και του πολυεστέρα, καταλήγουν στις υδάτινες οδούς. Ακόμη και οι ευαίσθητοι κύκλοι πλυσίματος απελευθερώνουν άφθονες ποσότητες πλαστικών.

Τα πρόσθετα φίλτρα για τα πλυντήρια ρούχων και οι προστατευτικές σακούλες ρούχων είναι μερικές μόνο από τις λύσεις που είναι πλέον διαθέσιμες για να βοηθήσουν στη δέσμευση μέρους των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται κατά το πλύσιμο. Αλλά δεν αρκούν.

Νέα τεχνολογία πλυντηρίου ρούχων

Αυτό το τρομερό χάος με τα μικροπλαστικά ενέπνευσε τη Samsung να αναπτύξει μία νέα τεχνολογία πλυντηρίου ρούχων, την οποία χαρακτήρισε ως “επανάσταση στον αγώνα κατά των μικροπλαστικών” και παρουσίασε στην CES 2023 στο Λας Βέγκας. Η νοτιοκορεατική πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρονικών ανακοίνωσε πως μαζί με την αμερικανική εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων για εξωτερικούς χώρους, Patagonia, εργάζονται πάνω σε έναν εφικτό, αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο τρόπο για την καταπολέμηση των μικροπλαστικών που προκύπτουν από τα υφάσματα και τα πλυντήρια.

Η απελευθέρωση μικροπλαστικών από τα συνθετικά ρούχα προκαλείται κυρίως από τις μηχανικές και χημικές καταπονήσεις που υφίστανται τα υφάσματα κατά τη διαδικασία πλύσης στο πλυντήριο, οι οποίες οδηγούν στην αποκόλληση των μικροϊνών από τα νήματα που αποτελούν το ύφασμα.

Οικιακές συσκευές με οικολογική συνείδηση

Πέρυσι η Samsung δεσμεύτηκε ότι θα επιταχύνει την ανάπτυξη οικιακών συσκευών με οικολογική συνείδηση μέσω καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή ζωή. Οι δύο εταιρείες επιδιώκουν τη μείωση των μικροπλαστικών έως και 54%.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών, παρουσιάζει δύο νέα χαρακτηριστικά πλυντηρίου ρούχων – ένα φίλτρο που “συλλαμβάνει” τα μικροπλαστικά και λειτουργεί σε οποιοδήποτε πλυντήριο όπως και έναν εξειδικευμένο κύκλο πλύσης που μείωσε στο μισό τη ρύπανση από μικροπλαστικά, όπως έδειξε μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη Samsung.

Ο τεχνολογικός κολοσσός συνεργάστηκε με την Patagonia για περισσότερο από ένα χρόνο για τα χαρακτηριστικά αυτά, τα οποία μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην υγεία των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο επιβλαβή είναι τα μικροπλαστικά για τον άνθρωπο, μια πρόσφατη ανάλυση 17 εργαστηριακών μελετών έδειξε ότι μπορούν να βλάψουν τα ανθρώπινα κύτταρα και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, εκτός από το να βλάψουν το περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Εταιρείες με οικολογική συνείδηση

Η Samsung έχει αναδειχθεί σε μία από τις εταιρείες που έχουν πάρει πολύ ζεστά τις προσπάθειες για βιωσιμότητα και την κινητοποίησή τους εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Το πρόγραμμα της εταιρείας “Galaxy Upcycling at Home” μετατρέπει τα παλιά κινητά σε έξυπνες οικιακές συσκευές και το “Galaxy for the Planet” ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί στις συσκευές της τα άχρηστα δίχτυα αλιείας που μολύνουν τη θάλασσα.

Αλλά και η Patagonia είναι γνωστή για το έμπρακτο ενδιαφέρον της για το περιβάλλον. Πρόκειται για μία εταιρεία που έκανε τη Γη μοναδικό μέτοχό της. Η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο ιδρυτής της Yvon Chouinard και η οικογένειά του αποφάσισαν να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία της εταιρείας -η οποία αποτιμάται σε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια- σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της μη ανεπτυγμένης γης σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η Patagonia να αποτελέσει παράδειγμα;

Το σύνολο κερδών της Patagonia διατίθεται πλέον στη νέα μη κερδοσκοπική εταιρεία Holdfast Collective – στην οποία ανήκει το σύνολο των μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου της εταιρείας. Η κίνηση αυτή καθιστά σαφές ότι είναι δυνατόν μία επιχείρηση να είναι επιτυχημένη, ενώ παράλληλα ενεργεί για το καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Δύο εταιρείες από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν την “πλαστική ρύπανση”, αλλά η σύμπραξή τους είναι μία αρχή και ένα παράδειγμα περιβαλλοντικής συνείδησης που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις σε διαφορετικούς βιομηχανικούς κλάδους.

Με πληροφορίες από Fashion United

Photo: Samsung | Unsplash