20 Απρ 2024
READING

Η GM και η Google συνεργάζονται για την προώθηση εικονικών σταθμών παραγωγής ενέργειας

4 MIN READ

Η GM και η Google συνεργάζονται για την προώθηση εικονικών σταθμών παραγωγής ενέργειας

Η GM και η Google συνεργάζονται για την προώθηση εικονικών σταθμών παραγωγής ενέργειας

Στόχος τους η διασφάλισης της ενεργειακής μετάβασης σε εναλλακτικές πηγές

Η General Motors και η Google προχωρούν σε μία συνεργασία με παραγωγούς ηλιακής ενέργειας, με στόχο τη θέσπιση προτύπων για την κλιμάκωση της χρήσης εικονικών σταθμών παραγωγής ενέργειας (VPPs). Πρόκειται για συστήματα που στοχεύουν στην ελάφρυνση των φορτίων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, όταν η προσφορά είναι μικρή.

Η πρωτοβουλία της σύμπραξής τους, Virtual Power Plant Partnership (VP3), αξιοποιεί την ιδέα ότι τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οικιακά ηλιακά συστήματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως εφεδρικές πηγές ενέργειας για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Θα φιλοξενηθεί από την RMI, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην επιτάχυνση του παγκόσμιου ενεργειακού μετασχηματισμού, η οποία θα στοχεύει επίσης στη διαμόρφωση μιας πολιτικής για την προώθηση της χρήσης των συγκεκριμένων ηλεκτροπαραγωγών συστημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Apple επενδύει στην ηλιακή ενέργεια

Σε αναγνώριση του κρίσιμου έργου που απαιτείται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς των εικονικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η αρχική χρηματοδότηση της προσπάθειας VP3 έγινε από την General Motors και την Google. Σήμερα, εκτός από αυτές τις δύο εταιρείες, το VP3 περιλαμβάνει τα ιδρυτικά μέλη Ford, OhmConnect, Olivine, SPAN, SunPower, Sunrun, SwitchDin και Virtual Peaker.

Γιατί δημιουργήθηκαν οι εικονικοί σταθμοί;

Οι εικονικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας συγκεντρώνουν χιλιάδες αποκεντρωμένους ενεργειακούς πόρους, όπως ηλεκτρικά οχήματα ή ηλεκτρικές θερμάστρες που ελέγχονται από έξυπνους θερμοστάτες. Χρησιμοποιούν προηγμένο λογισμικό για να αντιδρούν σε ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, με τεχνικές όπως η μετατροπή των μπαταριών χιλιάδων νοικοκυριών -όπως αυτές των ηλεκτρικών οχημάτων- από τη λειτουργία φόρτισης σε λειτουργία εκφόρτισης ή η προτροπή χρήσης συσκευών που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, για να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Με σκοπό την ταχύτατη δυνατή ανάπτυξη, οι μονάδες VPPs τοποθετήθηκαν αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο νόμος του 2021 για τη μείωση του πληθωρισμού, δημιούργησε φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά boiler, ηλιακούς συλλέκτες και άλλες συσκευές, των οποίων η παραγωγή και η κατανάλωση μπορούν να συντονιστούν για την εξομάλυνση του φορτίου του δικτύου.

Η RMI εκτιμά ότι μέχρι το 2030, οι VPPs θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση αιχμής στις Η.Π.Α. κατά 60 gigawatts –αριθμός που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση 50 εκατομμυρίων νοικοκυριών- και κατά περισσότερα από 200 gigawatts μέχρι το 2050. Οι επόμενοι 12 έως 24 μήνες είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη της αντίστοιχης πολιτικής και των ανάλογων προγραμμάτων, ώστε να αξιοποιηθεί το δυναμικό που προσφέρουν οι εικονικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία

Σίγουρα, η αλλαγή πολιτικής, η εκπαίδευση των πελατών και των ενδιαφερόμενων μερών και η μονομερής δράση μεμονωμένων επιχειρήσεων ή οργανισμών απαιτούν χρόνο και πόρους. Όμως, οι εικονικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν πρόσθετη αξία για τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία τους και την απαλλαγή του δικτύου από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι εικονικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής εξακολουθούν να είναι σχετικά νέοι. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ορισμένες τυποποιημένες πρακτικές για να μπορέσουν να αναπτυχθούν σε ευρύτερη κλίμακα. Αυτό έχει βάλει σκοπό να αντιμετωπίσει το VP3, επισημαίνοντας ότι θα δώσει προτεραιότητα στην έρευνα για τα VPPs και θα πιέσει για πολιτικές που μπορούν να τα βοηθήσουν να εξελιχθούν περαιτέρω. Σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει βέλτιστες πρακτικές, πρότυπα και οδικούς χάρτες για εικονικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε πολλούς βιομηχανικούς τομείς.

Η General Motors, που κατασκευάζει αυτοκίνητα για περισσότερο από έναν αιώνα, στοχεύει προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον και έχει δεσμευτεί να κατασκευάζει αυτοκίνητα με έναν τρόπο που να είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Για να γίνει αυτό, ήταν απαραίτητο να στραφεί στην ενεργειακή αποδοτικότητα, στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης και στην κυκλική οικονομία.

Διαβάστε ακόμα: Ταχύτατη η ανάπτυξη των EVs για την General Motors

Τα τελευταία 10 χρόνια, εξάλλου, η GM κερδίζει το βραβείο “Energy Star”, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που βραβεύει ένα σύνολο επιχειρήσεων και οργανισμών που έχουν συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος με ανώτερα ενεργειακά επιτεύγματα. Οι εταιρείες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις έχουν δεσμευτεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της ενεργειακής απόδοσης, ενσωματώνοντας βιώσιμες πρακτικές σε όλες τις δραστηριότητες τους. Συνήθως, δίνεται προτεραιότητα στις προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και της ενεργειακής έντασης.

Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για την Google. Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης έχει δεσμευτεί για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος και συνεχίζει να ηγείται και να ενθαρρύνει τους άλλους να ενωθούν μαζί μας για τη βελτίωση της υγείας του πλανήτη μας.

Τα VPPs αποτελούν μια πολύτιμη υπηρεσία που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή διακοπών κατά τη διάρκεια μιας ενεργειακής κρίσης. Όπως και να ενθαρρύνουν περισσότερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχειριζόμενα καλύτερα την άμπωτη και τη ροή της ηλιακής και αιολικής ενέργειας που κυμαίνεται ανάλογα με τον καιρό και την ώρα της ημέρας.

Με πληροφορίες από Reuters

Photo: VP3

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.