19 Απρ 2024
READING

4 τεχνολογικές καινοτομίες που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε

7 MIN READ

4 τεχνολογικές καινοτομίες που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε

4 τεχνολογικές καινοτομίες που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε

Τεχνολογικές καινοτομίες που μπορούν να μας αλλάξουν τη ζωή, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ακόμα

Η τεχνολογία είναι καταπληκτική, αλλά κάποιες φορές μοιάζει τρομακτική. Οι ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην ιατρική, σώζουν ζωές. Οι νέες εξελίξεις στη βιομηχανική αυτοματοποίηση, μας σώζουν από το να χρειάζεται να ρισκάρουμε τη ζωή μας κάνοντας επικίνδυνες δουλειές ή απλά να τη σπαταλάμε σε καθημερινές και τετριμμένες δραστηριότητες.

Από την άλλη, η τεχνολογία “γεννά” και ανησυχίες. Είτε πρόκειται για ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των υπολογιστών και του διαδικτύου στην ιδιωτική ζωή, είτε για πιο υπαρξιακούς φόβους, όπως ότι τα ρομπότ θα καταλάβουν τον κόσμο και θα προκαλέσουν ζημιές – δημιουργώντας εκπομπές και ρύπανση.

Διαβάστε ακόμα: Βάζει η τεχνητή νοημοσύνη σε κίνδυνο το storytelling;

Ωστόσο, μερικές φορές ο φόβος και η αβεβαιότητα οφείλονται απλώς στην έλλειψη κατανόησης. Αυτό δεν είναι πάντα δικό μας λάθος, καθώς η νέα τεχνολογία συχνά μας παρουσιάζεται για πρώτη φορά από marketers που την παρουσιάζουν ως λύση στα προβλήματά, χωρίς όμως να μας εξηγούν τι ακριβώς είναι και τι μπορεί να κάνει στην πραγματικότητα.

Οι τεχνολογίες που δεν έχουν κατανοηθεί σωστά, μπορούν να προκαλέσουν παρανοήσεις

Τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Αυτή είναι ίσως η Νο1 παρεξηγημένη τεχνολογία και επίσης αυτή που προκαλεί το περισσότερο άγχος. Ο όρος “τεχνητή νοημοσύνη”, όπως χρησιμοποιείται σήμερα στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις, αναφέρεται συνήθως στη μηχανική μάθηση (machine learning – ML). Αυτό σημαίνει απλώς προγράμματα υπολογιστών τα οποία, αντί να χρειάζεται να τους δώσει ρητή εντολή ένας άνθρωπος για το τι να κάνουν, είναι ικανά να γίνονται όλο και καλύτερα σε μια συγκεκριμένη εργασία, καθώς την επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά και εκτίθενται σε περισσότερα δεδομένα. Στο τέλος, μάλιστα, μπορεί να γίνουν καλύτερα από τους ανθρώπους σε αυτές τις εργασίες.

Μέχρι πριν από μια δεκαετία περίπου, οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούσαν την τεχνητή νοημοσύνη από την επιστημονική φαντασία, και συγκεκριμένα από τα ρομπότ που βλέπαμε σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες όπως το “Matrix” ή το “Star Trek”. Τα φανταστικά ρομπότ και οι “έξυπνες” μηχανές σε αυτές τις σειρές μπορούσαν να έχουν σχεδόν όλες τις πτυχές της φυσικής (ανθρώπινης ή ζωικής) νοημοσύνης -δυνάμεις συλλογισμού, μάθησης, λήψης αποφάσεων και δημιουργικότητας- και να εκτελούν οποιαδήποτε εργασία χρειαζόταν.

Όμως, στον πραγματικό κόσμο η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση είναι σχεδόν πάντα αυτό που είναι γνωστό ως “εξειδικευμένη” τεχνητή νοημοσύνη – ικανή, δηλαδή, να εκτελεί μόνο τις συγκεκριμένες εργασίες για τις οποίες έχει δημιουργηθεί.

Μερικά συνηθισμένα παραδείγματα είναι η αντιστοίχιση πελατών με αντικείμενα που μπορεί να θέλουν να αγοράσουν (μηχανές συστάσεων), η κατανόηση της ανθρώπινης ομιλίας (επεξεργασία φυσικής γλώσσας) και η αναγνώριση αντικειμένων όταν εντοπίζονται από κάμερες (όραση υπολογιστών).

Metaverse

Το πρώτο μέρος όπου πολλοί άνθρωποι θα είχαν ακούσει τον όρο “metaverse” θα ήταν το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, Snow Crash, του Neal Stephenson το 1992. Μάλιστα το εν λόγω βιβλίο έκανε δημοφιλή και τον όρο “avatar” στο βαθμό που είναι πλέον ο αποδεκτός όρος για αυτήν την έννοια στα παιχνίδια υπολογιστών και στο διαδίκτυο.

Και όταν η έννοια έγινε mainstream το 2021, μετά την αλλαγή του ονόματος του Facebook σε Meta, πολλά άρθρα τη συνέδεσαν με ιδέες που βρίσκονταν στο μυθιστόρημα με επίκεντρο την εικονική πραγματικότητα (VR), που έγινε ταινία “Ready Player One”.

Αλλά στην πραγματικότητα, η έννοια όπως σχετίζεται με την τεχνολογία σήμερα, δεν αφορά απαραίτητα αποκλειστικά την VR. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα είναι το metaverse, καθώς δεν υπάρχει ακόμη στην τελική του μορφή. Ίσως ο καλύτερος τρόπος να το κατανοήσουμε, είναι να σκεφτούμε ότι περικλείει μια συλλογή από κάπως ασαφείς ιδέες για το πώς θα εξελιχθεί το internet.

Πάντως, οι πρωτότυπες εφαρμογές που σχετίζονται με το metaverse, όπως η πλατφόρμα ψηφιακών παιχνιδιών Roblox ή οι εικονικοί κόσμοι Sandbox και Decentraland, δεν περιλαμβάνουν ακόμη VR.

Μόλις γίνει μέρος της ζωής μας, είναι πιθανό να μην το αποκαλούμε καν metaverse – όπως ακριβώς κανείς δεν χρησιμοποιεί πλέον τον όρο “παγκόσμιος ιστός” για το διαδίκτυο. Αυτό φάνηκε και από τη δήλωση του CEO της Apple, Tim Cook, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πιστεύει ότι η ιδέα θα γίνει δημοφιλής επειδή “ο μέσος άνθρωπος” δεν καταλαβαίνει πραγματικά τι είναι. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι επιμέρους τεχνολογίες που αποτελούν μέρος του metaverse – όπως η AR και η VR – θα αποτελέσουν μέρος της εξέλιξης του διαδικτύου.

Web3

Το Web3, όπως χρησιμοποιείται ευρύτερα σήμερα, αναφέρεται σε μια άλλη ιδέα για την εξέλιξη του διαδικτύου σε “επόμενο επίπεδο”, η οποία όμως συνδέεται με έννοιες που αφορούν την αποκέντρωση, την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα.

Όπως και με τον όρο “metaverse”, το Web3 αναφέρεται σε αυτό στο οποίο μπορεί να εξελιχθεί το διαδίκτυο. Και παρόλο που οι ιδέες σχετίζονται κάπως και δεν αποκλείουν απαραίτητα η μία την άλλη, η καθεμία περιγράφει διαφορετικά πράγματα. Είναι, μάλλον, λογικό να μπερδευόμαστε.

Ας προσπαθήσουμε να ξεμπερδευτούμε. Το Web3 προσβλέπει σε ένα διαδίκτυο όπου η εξουσία και η ιδιοκτησία δεν θα είναι συγκεντρωμένες σε μεγάλες εταιρείες, στις οποίες τελικά ανήκουν οι διακομιστές όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα και εκτελούνται τα προγράμματα λογισμικού.

Για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν ότι οι μεγάλες εταιρείες κοινωνικών δικτύων όπως η Meta και το Twitter, ασκούν υπερβολική επιρροή στη δημόσια συζήτηση, καθώς, τελικά, ελέγχουν ποιος έχει ή δεν έχει φωνή. Ένα αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο Web3 θα ελέγχεται, θεωρητικά, από τους χρήστες του και θα λειτουργεί ως μια πραγματική δημοκρατία, χωρίς να κανέναν Mark Zuckerberg και Elon Musk να έχει τη δυνατότητα να αποκόψει κανέναν.

Ένα διαδίκτυο προσανατολισμένο στο metaverse θα μπορούσε να λειτουργεί με βάση τις αρχές του Web3 -αποκεντρωμένο- αλλά δεν θα ήταν απαραίτητο να είναι. Ομοίως, ένα διαδίκτυο web3 θα μπορούσε να οργανωθεί ως metaverse (με την εντρύφηση και τα avatars ως βασικά χαρακτηριστικά) αλλά, και πάλι, δεν θα ήταν απαραίτητο να είναι. Ως εκ τούτου, οι ιδέες είναι συμβατά οράματα για το τι θα μπορούσε να γίνει το διαδίκτυο, αλλά δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένες.

5G

Η άφιξη μιας νέας γενιάς τεχνολογίας κινητού διαδικτύου έφερε μαζί της το δικό της μερίδιο παρανοήσεων. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούσαν ότι τα ραδιοκύματα υψηλής ισχύος που εκπέμπονται από τα τηλέφωνα ή τις κεραίες πομπού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Ωστόσο, εκατοντάδες μελέτες που διεξήχθησαν σε όλο τον κόσμο από κυβερνήσεις και ανεξάρτητους ερευνητικούς οργανισμούς απέτυχαν να αναδείξουν οποιαδήποτε απόδειξη ότι αυτό ισχύει.

Μία ακόμη παρανόηση σχετικά με το 5G είναι ότι εφαρμόστηκε και τώρα απλά περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα είναι κυρίως γρηγορότερο διαδίκτυο στα τηλέφωνά μας. Στην πραγματικότητα, το 5G είναι ένα εξελισσόμενο πρότυπο. Το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής που υπάρχει σήμερα βασίζεται σε μια πιο αργή μορφή του 5G, η οποία ουσιαστικά “πατάει” πάνω στην υπάρχουσα υποδομή 4G LTE.

Διαβάστε ακόμα: Θα μπορέσει ποτέ το metaverse να μιμηθεί την τυχαιότητα της φύσης;

Το πραγματικό, “αυτόνομο” 5G αναπτύσσεται σταδιακά, γεγονός που θα του επιτρέψει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα σύνδεσης πολύ περισσότερων χρηστών σε μια περιορισμένη φυσική γεωγραφία, όπως ένα εμπορικό κέντρο ή ένα αθλητικό στάδιο, εξαλείφοντας θεωρητικά τα προβλήματα συνδεσιμότητας που συχνά εμφανίζονται σε πυκνοκατοικημένες τοποθεσίες.

Οι πραγματικές δυνατότητες του διαδικτύου 5G δεν είναι απλώς η ταχύτερη μεταφορά δεδομένων, αλλά ένα κινητό διαδίκτυο που θα μας επιτρέπει να μεταφέρουμε νέες και συναρπαστικές μορφές δεδομένων με διαφορετικούς τρόπους για τη δημιουργία εφαρμογών που κάνουν εντελώς νέα πράγματα.

Τα ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών δεν θα πάψουν ποτέ να τίθενται, όπως ούτε και οι ανησυχίες σε σχέση με το αν πρόκειται να αποτελούν θετικές προσθήκες στη ζωή μας. Ωστόσο, οι νεότερες γενιές, που είναι περισσότερο εξοικειωμένες με την ψηφιακή τεχνολογία, την αναγνωρίζουν ως μέσο που μπορεί να κάνει τη ζωή καλύτερη.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.