26 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Οι καταναλωτές επιθυμούν απλότητα στις εμπειρίες ψυχαγωγίας

4 MIN READ

Έρευνα | Οι καταναλωτές επιθυμούν απλότητα στις εμπειρίες ψυχαγωγίας

Έρευνα | Οι καταναλωτές επιθυμούν απλότητα στις εμπειρίες ψυχαγωγίας

Οι χρήστες λένε “όχι” στις δεσμεύσεις των streamers

Έξι στους επτά καταναλωτές παγκοσμίως (86%) επιθυμούν μια “all-in-one” πλατφόρμα για να απλοποιήσουν τις εμπειρίες ψυχαγωγίας τους με video streaming, fantasy sports, social media, ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έκθεση της Accenture “Reinvent for Growth”, που υπογραμμίζει πώς οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης μπορούν να βελτιώσουν τις εμπειρίες των χρηστών και να αυξήσουν τα έσοδά τους επενδύοντας σε νέα οικοσυστήματα ψυχαγωγίας.

Στο πλαίσιο της δεύτερης ετήσιας παγκόσμιας έρευνά της για τις συνήθειες που έχουν οι καταναλωτές σχετικά με τις επιλογές ψυχαγωγίας τους, η Accenture μελέτησε 6.000 άτομα από όλο τον κόσμο για να κατανοήσει τις συμπεριφορές τους όσον αφορά τις διαδικτυακές εμπειρίες ψυχαγωγίας. Τέσσερις στους 10 (41%) συμμετέχοντες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να πληρώσουν για πρόσβαση σε μια πλατφόρμα “όλα σε ένα” για τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας τους. Επιπλέον, τρεις στους πέντε (61%) επιθυμούν τη δυνατότητα να μοιράζονται το προφίλ τους στο streaming σε όλες τις πλατφόρμες, ώστε να μπορούν να επιλέγουν ό,τι εκείνοι επιθυμούν, χωρίς να έχουν κάποια αποκλειστική δέσμευση σε έναν μόνο streamer.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο streaming με διαφημίσεις

Πού οδηγεί η απογοήτευση και η σύγχυση των χρηστών

Το γεγονός μάλιστα ότι πάνω από το ένα τρίτο (35%) των χρηστών φέρονται να διέγραψαν τουλάχιστον μία από τις πέντε κορυφαίες υπηρεσίες streaming video-on-demand στις οποίες ήταν συνδρομητές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, καταδεικνύει την ανάγκη τους να αναζητήσουν ένα διαφορετικό περιεχόμενο όπως και τη δυσαρέσκειά τους για τη στρατηγική που ακολουθούν οι streamers. Κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός ότι το 26% σχεδιάζει να διακόψει μία ή περισσότερες από αντίστοιχες συνδρομές του μέσα στον επόμενο χρόνο.

Εξάλλου περισσότεροι από επτά στους 10 καταναλωτές (72%) απογοητεύονται όταν ψάχνουν κάτι για να παρακολουθήσουν – ένα ποσοστό που εμφανίζεται αυξημένο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί (55%) δηλώνουν έκπληκτοι μπροστά στον μεγάλο αριθμό των υπηρεσιών streaming που έχουν να επιλέξουν, ενώ το 26% χρειάζεται πάνω από 10 λεπτά για να καταλήξει σε μια επιλογή streaming – ποσοστό αυξημένο κατά 9% σε σχέση με πέρυσι.

Ποια μορφή μπορούν να έχουν οι streamers στο μέλλον

Η έκθεση της Accenture εντοπίζει τρεις αναδυόμενες μορφές για τους streamers που ανταγωνίζονται για το ποιος θα κερδίσει τον χρόνο, την προσοχή και τα χρήματα των τηλεθεατών. Η πρώτη και κυριότερη που μοιάζει να ανταποκρίνεται στην απαίτηση του 86% των χρηστών, είναι η “audience aggregator”. Πρόκειται για εταιρείες με πλατφόρμες που εκμεταλλεύονται την προσοχή και τη δέσμευση των χρηστών τους άμεσα και έμμεσα, συνδέοντας πολλαπλές υπηρεσίες ψυχαγωγίας και άλλες υπηρεσίες. Ουσιαστικά συγκεντρώνουν το κοινό σε ένα μόνο μέρος.

Οι “audience cultivators”, από την άλλη, αναφέρονται στις εταιρείες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά διαφορετικές μορφές ψυχαγωγίας, όπως ,βίντεο, μουσική και παιχνίδια και να απευθυνθούν μέσω παραμετροποιημένων πακέτων στο κοινό τους, εστιάζοντας στην αποδοτικότητα της σχέσης περιεχομένου-κόστους.

Τέλος, η έκθεση εντόπισε τις “content merchants”, μια μορφή που θα επικεντρώνεται στην παραγωγή του καλύτερου δυνατού περιεχομένου, χωρίς να χρειάζεται οι streamers να κερδοσκοπήσουν πάνω στη δέσμευση των χρηστών τους.

Διαβάστε ακόμα: Μετά το 2022 το streaming δεν θα είναι ποτέ το ίδιο

Το μέλλον της βιομηχανίας του streaming κινείται πλέον προς τις πλατφόρμες συγκέντρωσης. Γιατί μέσα από αυτές, η δημιουργία περιεκτικών υπηρεσιών και πακέτων θα μπορέσουν να επιτύχουν δύο καθοριστικούς στόχους: και την αύξηση των εσόδων τους και την παροχή εύκολης πρόσβασης στο περιεχόμενο που θέλουν οι χρήστες.

Οι αυτόνομες υπηρεσίες streaming βρίσκουν απέναντί τους συγκεκριμένα εμπόδια, που αφορούν το ποσό συνδρομής των χρηστών τους και τον αριθμό των επιλογών που έχουν βάσει της συνδρομής αυτής. Η περίπτωση του Netflix που χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει τα πακέτα του, αποδεικνύει ότι ήρθε η ώρα οι πλατφόρμες να επανασχεδιάσουν τα οικοσυστήματα ψυχαγωγίας τους. Οι καταναλωτές ζητούν εξάλλου μια “all-in-one” πλατφόρμα για να απλοποιήσουν τις εμπειρίες ψυχαγωγίας τους. Μήπως η κερδοφορία και η ανάπτυξή τους θα βασιστεί στο μέλλον σ’ αυτήν;

Με πληροφορίες από Accenture

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.