22 Ιαν 2025
READING

Δύο ελληνικές και δύο πολυεθνικές κρατούν τα ηνία στο εμφιαλωμένο νερό

4 MIN READ

Δύο ελληνικές και δύο πολυεθνικές κρατούν τα ηνία στο εμφιαλωμένο νερό

Δύο ελληνικές και δύο πολυεθνικές κρατούν τα ηνία στο εμφιαλωμένο νερό

Tέσσερις παίκτες κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην αγορά εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα. Εκτός από τους δύο Ιωαννίτες, τον Βίκο και το Ζαγόρι, ισχυρό έρεισμα στην αγορά έχουν η Aύρα (Coca-Cola3E) και το Κορπή (Νestle), όπου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία έρευνας της ICAP και οι τέσσερις καταλαμβάνουν μερίδια που υπερβαίνουν το 55% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού για το 2021.

Σε όλα τα παραπάνω ωστόσο δεν θα μπορούσε κανείς να αγνοήσει την ανοδική πορεία που έχει καταγράψει η Θεόνη, αποτελώντας και εκείνη έναν από τους πρωταγωνιστές της αγοράς αλλά και τα νερά ιδιωτικής ετικέτας που παρασκευάζονται για λογαριασμό των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τη δική τους ετικέτα να φιγουράρει πάνω σε αυτά. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι εκτός από τους δύο πρώτους παίκτες τον Βίκο και το Ζαγόρι, η Αύρα και η Κορπή έχουν ισχυρή παρουσία στην εστίαση και στα ξενοδοχεία αλλά και στα μικρά σημεία λιανικής όπως τα περίπτερα. Στον αντίποδα η θέση των δύο πολυεθνικών δεν είναι το ίδιο ισχυρή στα σούπερ μάρκετ, όπου για παράδειγμα η Θεόνη καταγράφει υψηλότερες πωλήσεις πλέον από τις δύο πολυεθνικών συμφερόντων ετικέτες.

Το 92% των πωλούμενων ποσοτήτων νερού σε πλαστικό μπουκάλι

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις αυτοί παίκτες κυριαρχούν σε συνδυασμό των δύο βασικών αγορών, που είναι η κρύα και η ζεστή αγορά, όπου η κρύα αγορά αφορά στα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης και η ζεστή αγορά τα σούπερ μάρκετ. Αυτό μάλιστα που έχει καταγράψει η ICAP, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού για το 2021 προέκυψε από τα σούπερ μάρκετ. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 92% της εγχώριας κατανάλωσης είναι τα εμφιαλωμένα νερά σε πλαστικό μπουκάλι, ενώ το υπόλοιπο αφορά στην κατανάλωση νερού σε γυάλινη φιάλη. 

Το σύνολο του ενεργητικού του κλάδου που εξέτασε η ICAP παρουσίασε ανοδική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2016-2020, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 9,5% και το τελευταίο έτος 2020 διαμορφώθηκε σε 452,4 εκατ. ευρώ. Ανάλογη πορεία σημείωσαν τα ίδια κεφάλαια την εξεταζόμενη περίοδο και διαμορφώθηκαν περίπου στα 278,6 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας σωρευτική άνοδο 52,1% έναντι του 2016. 

Έντονο ενδιαφέρον και διαρκείς επενδύσεις

Η αγορά παρουσιάζει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς αρκετές επιχειρήσεις έχουν προβεί τα τελευταία έτη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αξιόλογων επενδυτικών πλάνων. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω επενδυτικές κινήσεις αφορούν τη λειτουργία νέων γραμμών παραγωγής σε υφιστάμενες αλλά και καινούριες εγκαταστάσεις, την προσθήκη νέων παραγωγικών γραμμών συσκευασίας, τη δημιουργία νέων κέντρων αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics κ.ά. 

Ας σημειωθεί ότι σειρά νέων επιχειρήσεων έχουν παρουσιαστεί τελευταία στο προσκήνιο. Πιο τελευταία προσπάθεια αποτελεί η μάρκα φυσικού μεταλλικού νερού, των Νερών Κρήτης, που φέρει την ονομασία «Θέρισο». Η γνωστή εταιρεία παραγωγής εμφιαλωμένου νερού έλαβε πρόσφατα την αναγνώριση της γεώτρησης στην περιοχή Θερίσου των Χανίων Κρήτης και έχει την δυνατότητα να παράγει φυσικό μεταλλικό νερό, ενώ το μέχρι πρότινος παραγόμενο νερό με την ετικέτα «Νερά Κρήτης» ανήκει στην κατηγορία του επιτραπέζιου. Επίσης μία από τις πρόσφατες κινήσεις είναι η Πηγή Ολύμπου, την οποία απέκτησε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας security και διαχείρισης κτιριακών εγκαταστάσεων GrGenesis, Νάσος Αβραμάκος. Η Πηγή Ολύμπου ανήκε κατά το παρελθόν σε δύο τεχνικές εταιρείες με έδρα τα Τρίκαλα, τις ΠΡΟΤΕΚΑΤ ΑΤΕ και ΤΡΙΚΑΤ ΑΒΕΤΕ, συμφερόντων της οικογένειας Γαντζούλα, οι οποίες αντιμετώπισαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα στη διάρκεια της κρίσης. Μάλιστα η ΤΡΙΚΑΤ κηρύχθηκε υπό καθεστώς πτώχευσης το καλοκαίρι που μας πέρασε, υπό το βάρος των σημαντικών υποχρεώσεων που είχε να αντιμετωπίσει.

Η GrGenesis είχε την ευθύνη παροχής υπηρεσιών φύλαξης σε αρκετά από τα εργοτάξια των εν λόγω κατασκευαστικών εταιρειών. Δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, στην οποία περιήλθαν οι συγκεκριμένες κατασκευαστικές εταιρείες, δημιουργήθηκε μία σημαντική οφειλή προς την επιχείρηση του Ν.Αβραμάκου και επί της ουσίας το αρχικό 40% που ο ίδιος απέκτησε, παραχωρήθηκε από πλευράς των πρώην ιδιοκτητών προς τον σημερινό ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια ο Ν. Αβραμάκος, προέβη στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Πηγής Ολύμπου.

Λουξ, Μεντεκίδης, Κωστηλάτα και NU Aqua

Κίνηση από τα αναψυκτικά στο νερό, επιχειρεί το τελευταίο διάστημα και η οικογένεια Μαρλαφέκα της Λουξ που πέρυσι μπήκε μετοχικά στη Δίρφυς. Υπολογίσιμη δύναμη αποτελεί επίσης η Σ. Μεντεκίδης Α.Ε., με τα δύο νερά Διός και Σέλι, ενώ κινητική εμφανίζεται επίσης με επενδυτικές πρωτοβουλίες και η Πηγές Κωστηλάτας. Φιλόδοξη κίνηση είναι και αυτή της NU Aqua, η οποία μετά από πολλά χρόνια επένδυσε για να επαναλειτουργήσει το πρώην εργοστάσιο της Ήβη στο Λουτράκι. Μάλιστα, έφερε ήδη στην αγορά το νερό Eonio Λουτράκι, συνεργαζόμενη με την PepsiCo Hellas για την διανομή του προϊόντος σε πανελλαδική βάση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.