26 Απρ 2024
READING

Το παράδειγμα της ACS και οι επενδύσεις των 45 εκατομμυρίων δείχνουν τον δρόμο στις ταχυμεταφορές

4 MIN READ

Το παράδειγμα της ACS και οι επενδύσεις των 45 εκατομμυρίων δείχνουν τον δρόμο στις ταχυμεταφορές

Το παράδειγμα της ACS και οι επενδύσεις των 45 εκατομμυρίων δείχνουν τον δρόμο στις ταχυμεταφορές

Πριν όχι από πολλά χρόνια ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Φέσσας και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Quest, γνωστοποιήσαν σε μία από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων, τον σχεδιασμό να επενδύσουν σε ένα νέο κέντρο διανομής, ενοποιώντας τα δύο μικρότερα κέντρα διανομής που είχαν έως τότε στη διάθεσή τους και μεταφερόμενοι σε ένα καινούργιο.

Βλέποντας ήδη πριν από την πανδημία, τις προοπτικές που άνοιγε για τον τομέα των ταχυμεταφορών η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, για την επιχείρηση ήταν πλέον μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει το επόμενό της βήμα. Η αγορά των ταχυμεταφορών πέρασε από αρκετά διαφορετικά στάδια, κινούμενη ανοδικά το 2008 και φτάνοντας στην Ελλάδα τα 340 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο. Ωστόσο η έλευση της οικονομικής κρίσης από το 2009 και ύστερα είχε αρνητική επίδραση που συνοδεύτηκε και από την ευρύτερη συρρίκνωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι και το γεγονός ότι η αγορά των ταχυμεταφορών έφτασε το κατώτερο σημείο της το 2012, με τζίρο 250 εκατομμύρια ευρώ, με πτώση κατά 25% από το ανώτερο σημείο που είχε φτάσει ιστορικά. 

Υπολογίζεται ότι πλέον ένα μεγάλο μέρος των ταχυμεταφορών που υπερβαίνει το 50% των συνολικών αποστολών που πραγματοποιούνται, προέρχονται από τις ηλεκτρονικές παραγγελίες των εκάστοτε ηλεκτρονικών καταστημάτων και την ευρύτερη άνθιση του ecommerce τα τελευταία χρόνια και ιδίως από την πανδημία και ύστερα. Η ανάπτυξη αυτή του ηλεκτρονικού εμπορίου και η περαιτέρω ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε και την ACS να επενδύσει περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ για το νέο κέντρο διαλογής που δημιούργησε. Αποτέλεσε γενική παραδοχή και αδήριτη ανάγκη από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων άλλωστε, η επένδυση σε υποδομές logistics και μάλιστα σε σύγχρονες υποδομές, κάτι στο οποίο η Ελλάδα ήταν ελλειμματική. 

Το νέο κέντρο διανομής

Η ACS αλλά και όλες οι εταιρείες ταχυμεταφορών κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία ακραία συνθήκη στη διάρκεια της πανδημίας το 2020, η οποία στη συνέχεια άρχισε να εξομαλύνεται. Ωστόσο το σύστημα στο σύνολό του στην Ελλάδα εμφανίστηκε συνολικά απροετοίμαστο στην έκρηξη της ζήτησης και στην ανάγκη που έφεραν οι περιορισμοί κατ’ οίκον για κατανάλωση από απόσταση και αγορές με ασφάλεια, γεγονός που εκτόξευσε τον όγκο των παραγγελιών σε μη προσδοκώμενα επίπεδα. Η εταιρεία του ομίλου Quest έχοντας ήδη κάνει τις κινήσεις της επενδυτικά, εγκαινίασε το νέο hub διανομής τον Νοέμβριο του 2021, έχοντας την δυνατότητα να τριπλασιάσει την δυναμικότητα της διαλογής δεμάτων που διαχειρίζεται σε τουλάχιστον 50.000 τεμάχια κάθε ώρα. Μάλιστα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 το κέντρο διαλογής κατάφερε να εξυπηρετήσει περισσότερες από 10 εκατομμύρια αποστολές δεμάτων, με τον αριθμό αυτό να λαμβάνει ώθηση και να φτάνει σε αυτά τα επίπεδα και λόγω των εκπτωτικών περιόδων της Black Friday και της Cyber Monday αλλά και της εορταστικής περιόδου που ακολούθησε. 

Στο κυνήγι του ηλεκτρονικού εμπορίου και των παραγγελιών που αυτό συνεπάγεται, η ACS δεν μένει εκτός. Όλες οι εταιρείες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ηλεκτρονικό εμπόριο αρχίζουν η μία μετά την άλλη να επενδύουν στις λεγόμενες έξυπνες θυρίδες ή αλλιώς. «smart lockers». H Box Now, στην οποία πρόσφατα επένδυσε ο όμιλος Olympia, η ΕΛΤΑ Courier, η Skroutz αλλά και η ACS είναι οι πρωταγωνιστές μέχρι στιγμής σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα η ACS έχει μέχρι στιγμής 80 smart lockers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έως το τέλος του 2023 θα έχει προσθέσει ακόμα 120 σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Πάτρα αλλα και στις δύο μεγάλες πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου στοχεύει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την δυναμική της.

O τζίρος της με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα ήταν 137,4 εκατομμύρια ευρώ για το 2021 από 127,4 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 16,1 εκατομμύρια ευρώ και 11,6 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα στις δύο χρονιές που προαναφέραμε. Oι επενδύσεις όμως δεν σταματούν εκεί. Μεγαλώνοντας τα μεγέθη της διαρκώς, αυτό που καταφέρνει είναι να βελτιώνει την κερδοφορία της.

Όντας η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή από πλευράς τζίρου εταιρεία στην Ελλάδα στον τομέα των ταχυμεταφορών, καταφέρνει να έχει οικονομίες κλίμακος και να αναπτύσσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της, επιδιώκοντας την διαρκώς καλύτερη εξυπηρέτηση της πελατειακής της βάσης και διατηρώντας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brand names στην εγχώρια αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.