20 Απρ 2024
READING

Η νέα διαφήμιση των McDonald’s δεν δείχνει φαγητό ή εστιατόρια

4 MIN READ

Η νέα διαφήμιση των McDonald’s δεν δείχνει φαγητό ή εστιατόρια

Η νέα διαφήμιση των McDonald’s δεν δείχνει φαγητό ή εστιατόρια

Η νέα διαφήμιση των McDonald’s “σηκώνει τα φρύδια”

Ορισμένα brands είναι τόσο οικεία που δεν χρειάζονται λογότυπο ή λέξεις για να αναγνωριστούν. Τα McDonald’s είναι ένα από αυτά. Ίσως αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι στο τελευταίο τους σποτ δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του μενού τους, ούτε τα χαρακτηριστικά τους εστιατόρια.

Πριν από μια εβδομάδα περίπου, η McDonald’s άρχισε να παρουσιάζει μια “πειραγμένη” έκδοση του λογότυπού της στο Instagram. Και ενώ εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλές ιδέες γύρω από το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό αυτή η κίνησή της, αποδείχθηκε ότι απλώς αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα ένα ζευγάρι ανασηκωμένα φρύδια.

Το “πειραγμένο” logo που αποκαλύφθηκε στο σποτ 60 δευτερολέπτων “Raise Your Arches”, δημιουργήθηκε από το πρακτορείο Leo Burnett London και εξυμνεί τις εμβληματικές χρυσές αψίδες της McDonald’s – αλλά όχι στη συνηθισμένη τους μορφή.

Διαβάστε ακόμα: Το marketing οδηγεί την ανάπτυξη των McDonald’s

Η ιδέα πίσω από την καμπάνια

Στο “Raise Your Arches” ή “Σήκωσε τις αψίδες σου” πρωταγωνιστεί μια ομάδα εργαζομένων σε γραφείο που συνωμοτούν για να το σκάσουν από τη δουλειά και να πάνε στα McDonald’s. Χωρίς διάλογο, η διαφήμιση δείχνει τους εργαζόμενους να έχουν οπτική επαφή και να χαμογελούν ο ένας στον άλλον, καθώς σηκώνουν τα φρύδια τους – κάτι που όλοι καταλαβαίνουν ως μια σιωπηλή πρόσκληση να συγκεντρωθούν στο εστιατόριο fast food.

Το σποτ είναι γεμάτο από μερικές έξυπνες λεπτομέρειες που παραπέμπουν στο δημοφιλές fast food brand. Η κυρία που εμφανίζεται σε πρώτο πλάνο είναι ντυμένη στα χρώματα της McDonald’s. Το μαύρο “M” που σχεδιάζει μια υπάλληλος στα αυτοκόλλητα χαρτάκια παραπέμπει στις διάσημες χρυσές καμάρες. Ενώ οι αντανακλάσεις των καθαριστών των τζαμιών, δείχνουν ότι φορούν επίσης ρούχα σε κόκκινο και κίτρινο χρώμα, παρέχοντας επίσης μια σύνδεση με τη μάρκα.

Το soundtrack του σποτ είναι το τραγούδι “Oh Yeah” του 1985 από τους Yello, ίσως πιο γνωστό ως το soundtrack των τίτλων τέλους της ταινίας “Ferris Bueller’s Day Off” του 1986.

Για να γιορτάσει περαιτέρω αυτό το “συνωμοτικό” βλέμμα, η εταιρεία λάνσαρε μια σειρά από ενεργοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, όλες σχεδιασμένες για να κάνουν τους θεατές να σηκώσουν τα φρύδια τους και να συμμετάσχουν. Η McDonald’s έχει ενσωματώσει τους ειδικούς φακούς Snapchat στο λογαριασμό της στο Instagram, με τους οποίους οι χρήστες θα μπορούν να “υψώνουν” τα φρύδια τους για να προσκαλέσουν τους φίλους τους να πάνε στα McDonald’s.

Για την προώθηση των λήψεων της εφαρμογής, η εταιρεία αποφάσισε να προσφέρει ένα δεκαπενθήμερο προσφορών και ανταμοιβών στους πελάτες της μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου. Η καμπάνια ξεκίνησε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόκειται να ενισχυθεί διεθνώς κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, σε ακόμη 40 αγορές σε όλο τον κόσμο όπου δραστηριοποιείται η αλυσίδα.

Διαβάστε ακόμα: Τα McDonald’s υπερασπίζονται την αξία της συντροφικότητας

Η νέα διαφήμιση είναι αξιοσημείωτη για συγκεκριμένους λόγους. Αρχικά, δεν περιλαμβάνει κανένα από τα εμβληματικά μπέργκερ της αλυσίδας. Δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία από ένα εστιατόριο McDonald’s. Ούτε και κάποια ένδειξη του του γνωστού jingle “ba da ba ba ba, I’m lovin it”. Με λίγα λόγια, δεν ακολουθεί κανέναν από τους προηγούμενους κανόνες που την καθιέρωσαν στην καταναλωτική συνείδηση.

Η περσινή χρονιά φαίνεται πως ήταν μία από τις πιο κερδοφόρες για τον κολοσσό του γρήγορου φαγητού. Τα McDonald’s κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους παγκοσμίως κατά 9,5% από το 2021, επηρεάζοντας θετικά την αξία της μετοχής τους και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η επιτυχία της εταιρείας δεν είναι συγκυριακή, αλλά οφείλεται στις επιτυχημένες στρατηγικές marketing που εφαρμόζει με συνέπεια, ακόμη και σε δύσκολες οικονομικά εποχές.

https://www.youtube.com/watch?v=arlXqMg4FO4&list=TLGGfnpkJ68gdl8xNzAxMjAyMw

Με πληροφορίες από The Drum

Photo | Video: McDonald’s

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.