18 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Πάνω από 4 τρις ώρες πέρασαν στα social apps οι καταναλωτές το 2022

5 MIN READ

Έρευνα | Πάνω από 4 τρις ώρες πέρασαν στα social apps οι καταναλωτές το 2022

Έρευνα | Πάνω από 4 τρις ώρες πέρασαν στα social apps οι καταναλωτές το 2022

Την σαρωτική κυριαρχία των social media επιβεβαιώνει η ετήσια έκθεση της data.ai

Το 2022 ήταν ένα χαοτικό δωδεκάμηνο για τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα. Και όχι άδικα. Το Meta εξακολούθησε να έχει πτωτική πορεία, το TikTok συνέχισε να ανεβαίνει, το BeReal κέρδισε σημαντικό έδαφος, ενώ το Twitter βρέθηκε στη μέση μιας βαθιά προβληματικής αλλαγής διαχείρισης. Παρ’ολα αυτά, τα social media applications κέρδισαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, οι οποίοι στράφηκαν σ’ αυτά με έναν πρωτόγνωρο στα χρονικά τρόπο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η data.ai -η εταιρεία που προηγουμένως ήταν γνωστή ως App Annie- που δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια επισκόπηση των τάσεων απόδοσης των κοινωνικών εφαρμογών σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας όλες τις βασικές εξελίξεις του 2022. Η εταιρεία βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά από εντυπωσιακά δεδομένα που τεκμηριώνουν την κυριαρχία των social media στις ζωές μας.

Οι λήψεις social apps σημείωσαν εντυπωσιακη άνοδο 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φτάνοντας τις 485.000 λήψεις ανα λεπτό και συνολικά τις 255 δισεκατομμύρια καθόλη τη χρονιά. Και παρά το γεγονός ότι καθημερινά οι χρήστες περνούσαν 5 ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες τους -3% περισσότερο από πέρυσι-, οι δαπάνες τους στα app stores των κινητών εμφάνισαν μικρή μείωση 3%, αγγίζοντας τα 167 δις δολάρια το 2022. Το καθηλωτικό στοιχείο σε κάθε περίπτωση, όμως, παραμένει το γεγονός ότι οι χρήστες ξόδεψαν 4,1 τρισεκατομμύρια ώρες (9% περισσότερο από το 2021) μπροστά από μια οθόνη.

Διαβάστε ακόμα: Θα φέρει το BeReal την επανάσταση στα social media;

BeReal

Πρώτα απ’ όλα, η data.ai υπογραμμίζει την άνοδο του BeReal, το οποίο σημείωσε μεγάλο άλμα, καθώς οι χρήστες αναζητούσαν μια πιο αυθεντική, απλή εμπειρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, η ανερχόμενη κυριαρχία του BeReal αποτυπώνεται και από την τελευταία αλλαγή του TikTok, το οποίο πρόσθεσε μία νέα λειτουργία, που ουσιαστικά κλωνοποιεί το γαλλικό πρωτότυπο. Και όπως είναι γνωστό, η μίμηση είναι το καλύτερο κομπλιμέντο.

Σύμφωνα με την έκθεση, καμία κοινωνική εφαρμογή δεν έχει προσθέσει περισσότερους νέους χρήστες στις Η.Π.Α. σε οποιοδήποτε από τα τελευταία πέντε χρόνια από τα 5,3 εκατομμύρια του BeReal τον Αύγουστο του 2022.

Αυτό το στατιστικό στοιχείο, μεμονωμένα, θα μπορούσε να είναι λίγο παραπλανητικό, καθώς το BeReal δεν βρίσκεται στην κορυφή των περισσότερων λήψεων παγκοσμίως. Την πρωτιά σε αυτό το επίπεδο, συνεχίζει να την έχει το Meta (με το Instagram) και ακολουθεί το TikTok, το οποίο είχε επίσης καλές επιδόσεις στις περισσότερες αγορές.

Η πρόκληση για το BeReal τώρα, όπως σημειώνει η έρευνα, είναι η διαφοροποίηση και η αξιοποίηση αυτής της προσοχής, διότι ενώ η προτροπή προς τους χρήστες να μοιράζονται μια εικόνα μία φορά την ημέρα έχει προφανώς ένα επίπεδο ελκυστικότητας, δεν υπάρχει μεγάλη δέσμευση ή δυνατότητα κερδοφορίας σε αυτό.

Εν τω μεταξύ, το BeReal δεν παράγει έσοδα μέσω των παραδοσιακών μεθόδων, δεν προβάλει διαφημίσεις, δεν έχει συνδρομητές ούτε και έχει συνάψει συνεργασία με influencers. Η εφαρμογή προχωρά με βάση τις επενδύσεις από τρίτους και οραματίζεται τον εαυτό της ως μια επιστροφή στις ρίζες των κοινωνικών μέσων, με τους φίλους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με αυθεντικό τρόπο. Θα βγει αυτή η απλότητα κερδισμένη;

TikTok

Σε εξίσου βασικό σημείο της έκθεσης της data.ai, αναδείχθηκε το TikTok, το οποίο δημιούργησε τα περισσότερα έσοδα εντός της εφαρμογής από κάθε άλλη κοινωνική εφαρμογή το 2022. Συγκεκριμένα, η κινεζική εφαρμογή πούλησε τα περισσότερα από τα in-app Coins του, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να δωρίζουν χρήματα στους δημιουργούς ή να αγοράζουν αντικείμενα εντός της εφαρμογής.

Τα in-app Coins (νόμισμα εντός της εφαρμογής) είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις ζωντανές μεταδόσεις. Το livestream shopping, δεν έχει γίνει ακόμη σημαντική τάση σε αγορές εκτός Κίνας, αλλά τα στατιστικά στοιχεία εδώ δείχνουν ότι περισσότεροι χρήστες του TikTok αγοράζουν νόμισμα εντός της εφαρμογής, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες για τη διαδικασία στο μέλλον, αν μπορέσει να το κάνει σωστά.

Άλλες εφαρμογές

Η συνδρομητική επιλογή Snapchat+ του Snapchat τα πήγε επίσης αρκετά καλά, όσον αφορά τις αγορές εντός της εφαρμογής, ενώ τα live videos του Instagram, τα οποία αναδεικνύουν τα σχόλια των χρηστών στη ροή, ήταν επίσης σχετικά επιτυχημένα, σε σύγκριση με τις άλλες λειτουργίες του.

Η data.ai σημειώνει επίσης ότι οι Η.Π.Α. έχουν πλέον ξεπεράσει την Ιαπωνία και την Κίνα και έχουν γίνει η κορυφαία αγορά καταναλωτικών δαπανών για κοινωνικές εφαρμογές, ενώ οι μικρότερες αγορές βλέπουν επίσης μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών εντός των εφαρμογών. Συγκεκριμένα, το 2019 οι αγορές εκτός των τριών μεγάλων (Η.Π.Α., Κίνα και Ιαπωνία) συγκέντρωσαν μόνο το 30% των καταναλωτικών δαπανών. Το ποσοστό αυτό σκαρφάλωσε σε σχεδόν 40% το 2022, ενώ οι παγκόσμιες δαπάνες υπερτριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Διαβάστε ακόμα: Το Instagram αφαιρεί το shopping tab – Τι σημαίνει αυτό για τα social media;

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι καταναλωτές είναι ολοένα και περισσότερο πρόθυμοι να ξοδεύουν εντός της εφαρμογής. Το θέμα είναι τώρα να δοθούν κίνητρα για αυτή την ενέργεια και να διευκολυνθούν καλύτερες εμπειρίες και επιλογές πληρωμής, προκειμένου να στηριχθεί και να αναπτυχθεί αυτή η συμπεριφορά.

Χρόνος χρήσης των social apps

Τέλος, η data.ai σημειώνει επίσης ότι ο συνολικός χρόνος που δαπανάται για τη χρήση κοινωνικών εφαρμογών αυξήθηκε κατά 17% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας πλέον τις 2 τρισεκατομμύρια ώρες στα τηλέφωνα Android.

Είναι σαφές ότι οι κοινωνικές εφαρμογές συνεχίζουν να κυριαρχούν στην προσοχή των καταναλωτών, με τα video να κερδίζουν όλο και περισσότερο από τον χρόνο των χρηστών. Και εδώ, το TikTok έχει την πρωτιά – αλλά και τις περισσότερες ευκαιρίες για το μέλλον, με βάση τόσο το χρόνο όσο και τα χρήματα που δαπανώνται εντός της εφαρμογής. Εάν το TikTok μπορέσει να βασιστεί περαιτέρω σε αυτές τις συμπεριφορές και να αποφύγει την απαγόρευση στις Η.Π.Α., θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο ισχυρό το 2023.

Με πληροφορίες από Social Media Today

Photo: Unsplash | data.ai

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.