25 Απρ 2024
READING

Η Tesla καταρρέει;

5 MIN READ

Η Tesla καταρρέει;

Η Tesla καταρρέει;

Το success story της Tesla που άρχισε να αναπτύσσεται τον Ιούλιο του 2003, αποκτά ολοένα και περισσότερες “ρωγμές”.

Μετά την πτώση σχεδόν 70% πέρυσι, οι μετοχές της Tesla φαίνεται να ανάκτησαν κάποιο έδαφος τις πρώτες ημέρες του 2023. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την εικόνα της μάρκας του κορυφαίου κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, με την καταναλωτική πιστότητα να μειώνεται μετά τη χαοτική εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk. Και εάν αυτό πλανόνταν μέχρι σήμερα απλώς στον αέρα, νέα έρευνα έρχεται να το πιστοποιήσει.

Στα πρώτα χρόνια της Tesla, τα μοντέλα της ήταν τα μόνα ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούσαν στο δρόμο. Τώρα, οι οδηγοί των Η.Π.Α. μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε περισσότερα από 50 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των pickup φορτηγών, τα οποία η Tesla δεν προσφέρει ακόμη. Και είναι λογικό, αφού οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης.

Διαβάστε ακόμα: Ο Musk κάνει στο Twitter ό,τι έκανε στην Tesla και τη SpaceX

Στις αρχές του έτους, η Tesla ανακοίνωσε τους αριθμούς παραγωγής και παράδοσης οχημάτων για το 2022. Η εταιρεία EVs του Elon Musk πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα από ποτέ. Οι πωλήσεις ρεκόρ άγγιξαν τα 1,3 εκατομμύρια οχήματα, αυξημένες κατά 40% σε σχέση με το σύνολο του 2021, αλλά πολύ κάτω από τον στόχο αύξησης 50% που είχε θέσει η εταιρεία στις αρχές του έτους.

Ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα χάσει αυτόν τον επιθετικό στόχο για το σύνολο του έτους, οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου της -που έφτασαν τα 405.278 αυτοκίνητα- ήταν πολύ πιο αδύναμες από ό,τι υπολόγιζε. Αντιπροσώπευαν αύξηση μόνο 31% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και ήταν πολύ κατώτερες από τη μέση εκτίμηση των 431.000, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας παροχής δεδομένων, Refinitiv.

Απώλεια στόχου και φήμης

Η εταιρεία αντιμετωπίζει αποδυναμωμένη ζήτηση στην αμερικανική επικράτεια, χάρη στον πληθωρισμό, τις αλλαγές πολιτικής που επηρεάζουν τις φορολογικές πιστώσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τον αυξημένο ανταγωνισμό από ανταγωνιστές με χαμηλότερο κόστος. Αλλά και γιατί, τελικά, δεν χαίρει της εκτίμησης που όλοι πίστευαν μέχρι πρότινος.

Μόλις το 13,4% των ενηλίκων στις Η.Π.Α. έχει θετική άποψη για την Tesla, σε σύγκριση με το 16% τον περασμένο μήνα και το 28,4% τον Ιανουάριο του 2022, καταγράφοντας μια πτώση 15%, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας η Morning Consult Brand Intelligence. Η παρακμή αυτή ήρθε ως συνέπεια της απώλεια δημοτικότητας του brand σε ανθρώπους που δεν ταυτίζονται με τις συντηρητικές απόψεις του ιδιοκτήτη της. Μόλις το 3% αυτών των ενηλίκων βλέπει θετικά την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του Musk, από 10,3% τον Δεκέμβριο του 2022. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί, δεδομένης της ασταθούς συμπεριφοράς και των σχολίων του στο Twitter, όπως και της απογοήτευσης ορισμένων επενδυτών της Tesla από την εστίασή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Musk υποστήριξε συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις, προβαίνοντας κατά πολλούς σε μια καταστροφική κίνηση. Αφού η συνήθης πρακτική θέλει τους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών συνήθως να αποφεύγουν να τάσσονται υπέρ κάποιου κόμματος. Παρόλα αυτά εκείνος ενθάρρυνε ρητά τους Ρεπουμπλικάνους και όχι τους Δημοκρατικούς κατά τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές και εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis ως υποψήφιο πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Twitter, εκτός από το ότι απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους και έχασε σημαντικούς πελάτες που μείωσαν τα διαφημιστικά έσοδα της πλατφόρμας, τηρούσε χαλαρές οδηγίες ως προς τη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τα εμβόλια και τον Covid-19, ενώ καλωσόρισε αμφιλεγόμενα δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Donald Trump και ατόμων και λογαριασμών. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι και η περίπτωση του Michael Flynn, πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας, που συνδέεται με την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των Η.Π.Α.

Τι σημαίνει τελικά το αυτοκίνητο Tesla;

Το στυλ διαχείρισης του Musk και οι αποφάσεις του στο Twitter φαίνεται πως θα συνεχίσουν να διαδραματίζονται δημοσίως, λόγω της φύσης της εταιρείας, αλλά και της προδιάθεσης και της αδυναμίας του νέου CEO της πλατφόρμας να αντισταθεί στο tweeting. Όλη η στάση του όμως δεν άφησε ανεπηρέαστη την Τesla. Αυτή ήταν που ώθησε ορισμένους ιδιοκτήτες Tesla να ανακοινώσουν στο Twitter ότι θέλουν να απαλλαγούν από τα οχήματά τους, όπως και επίδοξους αγοραστές να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες αγορές τους.

Διαβάστε ακόμα: Το 2022 ήταν η καλύτερη χρονιά της Tesla – ή μήπως όχι;

Λόγω της πρόσφατης αποκάλυψης των πολιτικών απόψεων του Elon Musk, πολλοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να ανησυχούν για το τι συμβολίζει τελικά ένα αυτοκίνητο Tesla. Η απόκτησή του θα σήμαινε για τον ιδιοκτήτη ότι είναι ταυτισμένος με τον συντηρητισμό και τα fake news; Ή θα μπορούσε ποτέ να επανέλθει στην ισχυρή πεποίθηση ότι είναι ένα αδιαπραγμάτευτο σύμβολο τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλού status και ευφυίας;

Η έρευνα της Morning Consult δεν προσδιόρισε ρητά τη συμπεριφορά του Musk ως την αιτία για την αρχή της κατάρρευσης της άλλοτε κραταιάς Tesla. Ωστόσο, η πρόσφατη έκθεσή της που μετρούσε τις απόψεις των ενηλίκων των Η.Π.Α. για τους CEOs διαπίστωσε ότι η καθαρή ευνοϊκή θέση προς τον δισεκατομμυριούχο Μusk μειώθηκε στις 9 μονάδες τον Νοέμβριο του 2022 από 16 μονάδες ένα χρόνο νωρίτερα και από 22 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2021.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.