25 Απρ 2024
READING

Γιατί η Lidl Ελλάς δεν έχει εξαγοράσει ποτέ ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ 

4 MIN READ

Γιατί η Lidl Ελλάς δεν έχει εξαγοράσει ποτέ ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ 

Γιατί η Lidl Ελλάς δεν έχει εξαγοράσει ποτέ ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ 

Τη στιγμή που όλες οι σχεδόν όλες οι ελληνικές αλυσίδες κινούνται προς την υλοποίηση εξαγορών ανά την ελληνική επικράτεια, θέτοντας τον πήχη του ενδιαφέροντός τους σε μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μία από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, απέχει αρκετά από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική φιλοσοφία.

Ο λόγος για τη Lidl Ελλάς, η οποία στρατηγικά δεν επιδίδεται σε κινήσεις εξαγορών άλλων επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ. Αυτό που διατυμπανίζουν σε κάθε ευκαιρία τα στελέχη της Lidl στη χώρα μας, όταν τους ρωτούν εάν θα εξαγοράσουν κάποια άλλη επιχείρηση, είναι ότι ουσιαστικά καμία άλλη αλυσίδα δεν ταιριάζει με τις προδιαγραφές καταστημάτων που έχει θέσει η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία σούπερ μάρκετ. 

Με 230 καταστήματα όλα εκ του μηδενός

Έτσι, το μόνο ακλόνητο γεγονός είναι ότι η Lidl από το 1999 έως και σήμερα που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά δεν έχει προσεγγίσει κανέναν άλλο παίκτη προς εξαγορά, όπως έχουν κάνει στον αντίποδα όλοι της οι βασικοί ανταγωνιστές. Το 230ο κατάστημά της στην Ελλάδα στην περιοχή του Νέου Κόσμου έγινε πρόσφατα γεγονός, αντικατοπτρίζοντας και αυτό την φιλοσοφία που υπηρετεί και βασίζεται στην οργανική ανάπτυξη των σημείων πώλησης. Και έως τώρα και τα 230 καταστήματά της έχουν δημιουργηθεί εκ του μηδενός σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης και την στρατηγική που αυτή υπηρετεί.

Συνολικά η Lidl σε παγκόσμια βάση διαθέτει περισσότερα από 12.000 καταστήματα, ενώ κάθε ένα από αυτά επιλέγεται με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ ακολουθείται ένας συγκεκριμένος τύπος καταστημάτων τα οποία εξυπηρετούν τις εκάστοτε ανάγκες στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Αυτό που την χαρακτηρίζει για παράδειγμα είναι ότι έχει την δυνατότητα να αξιοποιεί κατά περίπτωση συγκεκριμένες μορφές ακινήτων, όπως είναι για παράδειγμα τα ιστορικά κτίρια όπου η αλυσίδα ξέρει να προσαρμόζεται στις συνθήκες του ευρύτερου περιβάλλοντος αλλά και του κάθε ακινήτου ξεχωριστά, χωρίς αν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του. Αυτό που πάντως προέχει είναι η έννοια του category management, για λογαριασμό του οποίου έχει ουσιαστικά τροποποιήσει τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια την διάταξη των καταστημάτων στην Ελλάδα.

To category management είναι μια έννοια λιανικού εμπορίου και των αγορών στην οποία το φάσμα των προϊόντων που αγοράζονται από έναν επιχειρηματικό οργανισμό ή πωλούνται από έναν έμπορο λιανικής αναλύεται σε διακριτές ομάδες παρόμοιων ή συναφών προϊόντων. Κάπως έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση της Lidl. Αποτελεί επί της ουσίας μία συστηματική και πειθαρχημένη προσέγγιση για τη διαχείριση μιας διάταξης των προϊόντων μέσα στα καταστήματα ως στρατηγική μίας επιχειρηματικής οντότητας και εν προκειμένω της Lidl. 

Η αντίθετη περίπτωση της Lidl σε σχέση με τους υπόλοιπους λιανέμπορους

Εν αντιθέσει με τη Lidl Ελλάς, οι υπόλοιπες ελληνικές αλυσίδες επιδιώκουν τη μεγέθυνσή τους με εξαγορές, γεγονός που συχνά φέρνει συμπράξεις ανομοιογενών σχημάτων, όπως είναι για παράδειγμα η εξαγορά των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών που πραγματοποίησε το 2022 ο Κρητικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες εκτός από το δίκτυο των 52 εταιρικών καταστημάτων που διέθεταν προ της εξαγοράς τους, είχαν και την διαχείριση ενός περίπλοκου για κάπους στην αγορά σχήματος franchise με 300 καταστήματα και υπό τέσσερις διαφορετικές ταμπέλες: Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος,  Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα.

Στον τομέα των επενδύσεων και προς επίρρωση της στρατηγικής που επικεντρώνεται στην οργανική ανάπτυξη, η Lidl έχει προγραμματίσει να κάνει επενδύσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ έως και το 2024. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει αναπτύξει διευρυμένες σχέσεις με Έλληνες προμηθευτές, εμπλουτίζοντας σημαντικά το μείγμα στα ράφια της με προϊόντα από 2.700 συνεργάτες σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, ποσοστό που υπερβαίνει το 60% του συνολικού της τζίρου προέρχεται από τις πωλήσεις προϊόντων Ελλήνων προμηθευτών, ενώ πολλά από αυτά διατίθενται σε 30 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Lidl, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, μέσα από τις θεματικές εβδομάδες προϊόντων.

Οι συνολικές της επενδύσεις στην Ελλάδα από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο της κατάστημα έως και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεχίζονται, δείχνοντας την τάση και για τα επόμενα χρόνια και ενώ κάποιοι ήδη υποστηρίζουν ότι έχει ξεπεράσει στη δεύτερη θέση τον ΑΒ Βασιλόπουλο σε επίπεδο λιανικής προς λιανική, δεδομένου ότι η ΑΒ ενοποιεί και την ΕΝΑ Cash& Carry με τα καταστήματα χονδρικής που αυτή διαθέτει αλλά και τα έσοδα από το franchise.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.