Έρευνα | Οι καταναλωτές θα στραφούν φέτος στα φυσικά καταστήματα

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, οι καταναλωτές εξακολουθούν να ψωνίζουν

Τα δύο τρίτα των Αμερικανών δηλώνουν ότι θα ξοδέψουν τα ίδια ή περισσότερα χρήματα στο λιανικό εμπόριο το 2023 σε σχέση με το 2022. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία νέα έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, DailyPay και της αμερικανικής αλυσίδας εκπτωτικών καταστημάτων, Dollar Tree.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά εντός των Η.Π.Α. σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες, διαπίστωσε ότι φέτος οι καταναλωτικές συνήθειες του 67% των συμμετεχόντων θα αντικατοπτρίζουν τουλάχιστον τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το περασμένο έτος. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 44% δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό να δώσει προτεραιότητα στις προσφορές των φυσικών καταστημάτων φέτος.

Διαβάστε ακόμα: Τα retail trends που θα δούμε το 2023

Υποδηλώνοντας μια συνεχιζόμενη αύξηση των αγορών στα καταστήματα, περίπου τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς (73%) σχεδιάζουν να κάνουν τις ίδιες ή περισσότερες αγορές από το κατάστημα το 2023 σε σχέση με πέρυσι. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης τις προτιμήσεις των Αμερικανών όσον αφορά την αγορά συγκεκριμένων ειδών στο κατάστημα έναντι του διαδικτύου.

Τι προτιμούν να ψωνίζουν από το κατάστημα οι καταναλωτές έναντι του διαδικτύου

– Το 81% των καταναλωτών προτιμούν έπιπλα

– Το 69% τα είδη σπιτιού

– Το 65% τα είδη ένδυσης

– Το 65% τα αθλητικά είδη

– Το 59% τα ηλεκτρονικά είδη

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι τα σχέδια των δαπανών των καταναλωτών τείνουν προς τα πάνω, καθώς μόνο το ένα τρίτο σχεδιάζει να ξοδέψει λιγότερα φέτος, παρά την οικονομική αβεβαιότητα. Με περισσότερους ανθρώπους να ψωνίζουν στο κατάστημα, οι retailers θα μπορέσουν να δώσουν προτεραιότητα στη διατήρηση των κορυφαίων ταλέντων τους για να μεγιστοποιήσουν την εμπειρία των πελατών στο κατάστημα.

Η Dollar Tree, η οποία λειτουργεί περισσότερα από 16.000 καταστήματα με τα διακριτικά “Family Dollar” και “Dollar Tree”, δήλωσε ότι έχει αρχίσει ήδη να παρατηρεί τάσεις παρόμοιες με αυτές που αποκαλύφθηκαν στην έρευνα.

Τι έχει σημασία για τον σημερινό καταναλωτή παγκοσμίως

Πολλές συμπεριφορές έχουν αλλάξει εν μέσω συνθηκών, όπως η συνεχιζόμενη πανδημία, η γεωπολιτική κρίση και οι επακόλουθες εντάσεις, μα κυρίως η κρίση του κόστους ζωής. Μία έρευνα από το γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Capgemini σε 11.300 καταναλωτές από 11 χώρες, έδειξε ότι το 61% των καταναλωτών ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση, με τους Millennials (66%) και τους Gen X-ers (64%) να ανησυχούν περισσότερο, και τους Baby Boomers (55%) λιγότερο. Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές (44%) δήλωσαν ότι μειώνουν σταδιακά τις συνολικές τους δαπάνες για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πιέσεις, ένα ποσοστό που τον Νοέμβριο του 2020 κυμαινόταν στο 33%.

Η εξοικονόμηση χρημάτων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για πολλούς, με το 64% των καταναλωτών να αγοράζει προϊόντα μόνο από super markets και εκπτωτικά καταστήματα και το 65% να επιλέγει πλέον μόνο φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή μάρκες χαμηλού κόστους.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πόσο θα αλλάξει το retail τους επόμενους μήνες

Την ίδια στιγμή, ενώ η βιωσιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη λήψη μιας αγοραστικής απόφασης, μόνο το 41% των καταναλωτών παγκοσμίως δήλωσε ότι είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερα για ένα προϊόν που πιστεύει ότι είναι βιώσιμο. Αυτό σηματοδοτεί μείωση σε σύγκριση με τα ευρήματα του 2020, όταν το 57% των καταναλωτών ανέφεραν ότι θα πλήρωναν υψηλότερες του μέσου όρου τιμές για προϊόντα που θεωρούσαν βιώσιμα.

Φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να επαναπροσδιορίσουν δραστικά τη λειτουργική τους στρατηγική. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον έξυπνο προγραμματισμό της ζήτησης, τη διαχείριση των αποθεμάτων και τις αυτοματοποιημένες λειτουργίες μπορεί όχι μόνο να συμβάλει στη μείωση του κόστους και τη διατήρηση των περιθωρίων κέρδους, αλλά και να αποφέρει οφέλη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash