23 Απρ 2024
READING

Τι σηματοδοτεί η κίνηση του ομίλου Olympia και της Public Capital στο «τελευταίο μίλι»

4 MIN READ

Τι σηματοδοτεί η κίνηση του ομίλου Olympia και της Public Capital στο «τελευταίο μίλι»

Τι σηματοδοτεί η κίνηση του ομίλου Olympia και της Public Capital στο «τελευταίο μίλι»

Εάν το «τελευταίο μίλι» για κάποιους αποτελεί την παρούσα αλλά και την επόμενη μέρα στον τομέα των μεταφορών αγαθών με στόχο την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και των πελατών σημαντικού αριθμού εταιρειών παγκοσμίως, τότε η κίνηση του ομίλου Olympia να εξαγοράσει ποσοστό μειοψηφίας στην Box Now, δείχνει τη σημασία που αυτό έχει για την εν λόγω επιχείρηση.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον τελικό καταναλωτή κάτι που αποδεικνύεται και μέσα από την ευρύτερη φιλοσοφία της Olympia, η οποία συνεργάζεται με αυτόν τον τρόπο με την EMMA Capital, η οποία διατηρεί το ποσοστό πλειοψηφίας στον όμιλο Box Now. Θα θυμίσουμε ότι η EMMA Capital έχει αποκτήσει μετοχές της φαρμακαποθήκης Profarm, ενώ είχε επιδείξει και έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση της Vivartia, το οποίο ωστόσο δεν είχε θετική έκβαση. Επίσης η ΕΜΜΑ Capital είχε αποκτήσει και ποσοστό στον ΟΠΑΠ πριν το ποσοστό συμμετοχή της μεταβιβαστεί το 2019 στην  ΚΚCG AG, αλλά και στην Τράπεζα Πειραιώς.

Δραστηριότητα και σε Κροατία και Βουλγαρία εκτός της Ελλάδας

H κίνηση αυτή δίνει πρόσβαση στον όμιλο Olympia σε τρεις χώρες και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Κροατία και στη Βουλγαρία, όπου αυτή τη στιγμή διατηρεί δραστηριότητα η Box Now. Ταυτόχρονα όμως θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανή η επέκταση και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Η Box Now αυτή τη στιγμή διατηρεί στην Ελλάδα περισσότερα από 1.200 «κουτιά» –  lockers, από τα οποία μπορούν να παραλάβουν τις παραγγελίες που έχουν κάνει μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων οι καταναλωτές. Η πελατειακή της βάση ανέρχεται σε 200.000 άτομα, ενώ συνεργάζεται με 400 eshops σε όλη την επικράτεια. Με αυτόν τον τρόπο ο όμιλος Olympia θα έχει την δυνατότητα εκτός από το να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τρίτων, να καλύψει και τις δικές του ανάγκες στον τομέα των ηλεκτρονικών παραγγελιών, έχοντας ήδη δείξει τις προθέσεις του στον τομέα των επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες, σύγχρονες επιχειρήσεις. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η κίνηση αυτή πραγματοποιείται μέσω της PCP που αποτελεί και τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Olympia. 

Oικοσύστημα καινοτομίας γύρω από τη μάρκα Publi

Η PCP Public Capital Partners έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας που σχετίζεται με τη μάρκα Public. Αποτελεί το πρώτο Corporate Venture Capital (CVC) που λειτουργεί στην Ελλάδα με έμφαση τις τεχνολογίες για το omnichannel retail, ενώ ανάμεσα σε άλλα έχει συνάψει στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022 συνεργασία ως limited partner στο Endeavor Catalyst IV fund. Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να συγκεντρωθούν κεφάλαια με τη συμμετοχή κορυφαίων επιχειρηματιών και επενδυτών, με αντικείμενο την υλοποίηση της επενδυτικής του στρατηγικής, που εστιάζει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας γύρω από την ισχυρή μάρκα Public.

Smartlockers σε περισσότερα από 850 σημεία στην Ελλάδα

Aπό την πλευρά της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αναφέρει σε χαρτογράφηση της συγκεκριμένης αγοράς, ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τουλάχιστον 4 πάροχοι έχουν οργανωθεί γύρω από την ανάπτυξη δικτύων αυτοματοποιημένων ταχυδρομικών θυρίδων και αναμένονται και άλλοι. Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι αυτοματοποιημένες ταχυδρομικές θυρίδες εντοπίζονται περίπου σε 850 σημεία στη Ελλάδα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022, με έμφαση στα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα μέγεθος που εξελίσσεται συνέχεια, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός πλέον είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ, κατά την ΕΕΤΤ, και άλλοι πάροχοι επιλέγουν να εγκαταστήσουν δίκτυα αυτοματοποιημένων ταχυδρομικών θυρίδων.

Σύμφωνα πάντα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, παρατηρείται μία μεγάλη αύξηση στην εγκατάσταση αυτοματοποιημένων ταχυδρομικών θυρίδων το τελευταίο χρονικό διάστημα, που οδηγεί και στην αναγκαιότητα αυξημένης παρακολούθησης της δραστηριότητας, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα αναδυόμενες προκλήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα η ΕΕΤΤ διεξάγει δημόσια διαβούλευση για τις «έξυπνες» θυρίδες έως τις 10 Μαρτίου, με στόχο την εφαρμογή κανονιστικής παρέμβασης.

Διαρκείς επενδύσεις από τους τέσσερις βασικούς παίκτες

Oι επενδύσεις των κύριων παικτών της αγοράς των μεταφορών και ηλεκτρονικών παραγγελιών (Skroutz, ACS, ΕΛΤΑ, Box Now), συνεχίζονται με σκοπό την διεύρυνση του δικτύου παραδόσεων και διανομής, καθώς οι “έξυπνες θυρίδες” εωρείται ότι αποτελούν έναν εύχρηστο και ασφαλή τρόπο παραλαβής-αποστολής-επιστροφής ταχυδρομικών αντικειμένων, δεδομένου ότι τοποθετούνται συνήθως σε σημεία εύκολης πρόσβασης όπως είναι φαρμακεία, εμπορικά κέντρα, πρατήρια καυσίμων. Οι παραλήπτες λαμβάνουν γραπτών μηνυμάτων ή mail τον ειδικό κωδικό πρόσβασης με τον οποίο ξεκλειδώνουν τα smart lockers για να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει. Επίσης, ενημερώνονται για τη διαδικασία και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.