Για χρόνια, η Κίνα άφηνε τον τεχνολογικό τομέα να λειτουργεί αχαλίνωτο, ως βασικό μοχλό της οικονομικής της ανάπτυξης. Και, ως αποτέλεσμα, ο τομέας ήταν στενά συνδεδεμένος με την πολιτική ελίτ. Ο Jack Ma του κολοσσού Alibaba, για παράδειγμα, είναι μέλος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος από τη δεκαετία του 1980. Αυτή η εγγύτητα επέτρεψε σε ορισμένους ιδρυτές τεχνολογίας να ασκήσουν πιέσεις σε αξιωματούχους για προνομιακή μεταχείριση.
Οι ρυθμιστικές πολιτικές της Κίνας θεωρητικά θέλησαν να περιορίσουν την επιρροή και τον έλεγχο των ιδιωτικών εταιρειών και του κράτους, ώστε να ενισχύεται η ελευθερία των πολιτών. Εκεί στόχευε ο τεχνολογικός κανονισμός για την καταστολή της παραπληροφόρησης σχετικά με ιατρικά και οικονομικά ζητήματα, όπως και οι νόμοι του 2021 για την αντιμετώπιση του εθισμού στο διαδίκτυο, που προέβλεπαν τον περιορισμό του χρόνου που μπορούν να αφιερώνουν σε διαδικτυακά παιχνίδια τα άτομα κάτω των 18 ετών. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2022, η Κίνα ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση του κανόνα των βιντεοπαιχνιδιών σε υπηρεσίες streaming και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.
Διαβάστε ακόμα: Μήπως είδατε τον Jack Ma;
Το πολιτικό σύστημα της χώρας και οι στόχοι των τεχνολογικών ρυθμίσεών της δημιουργούν ανησυχίες εξαιτίας των δυνατοτήτων που προσφέρει πέρα από την προστασία των πολιτών, συχνά ερχόμενοι σε άμεση αντίφαση με αυτό που προσπαθεί να κάνει ο υπόλοιπος κόσμος, να ενισχύσει δηλαδή τη δημοκρατία, κάτι που η Κίνα δεν επιθυμεί. Γιατί, συνήθως, οι κανονισμοί που τίθενται από τις αρμόδιες αρχές θεωρείται δεδομένο ότι πρέπει να ισχύουν και για το κράτος, κάτι που στην περίπτωση της Κίνας φυσικά δεν ισχύει.
Το Alipay της Ant Group έχει αναδειχθεί σε μια κρίσιμη υποδομή στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών της Κίνας και έχει γίνει αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη πια για να ελέγχεται από οποιαδήποτε μεμονωμένη οντότητα ή άτομο στα μάτια των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών.
Όπως παρατήρησαν Κινέζοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές, η έλλειψη κυρίαρχου μετόχου στην Ant Group αντανακλά τη σημασία της ηγετικής fintech για την ψηφιακή χρηματοοικονομική βιομηχανία της Κίνας. Και είναι λογικό, αφού αυτή την στιγμή το Alipay έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες στην Κίνα.
Η αναδιοργάνωση του Ant Group σημαίνει επίσης ότι ο μακροχρόνιος έλεγχος του ομίλου από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του. Η έρευνα ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2020, όταν η προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά της Ant Group στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ ανεστάλη απότομα. Οι προσπάθειες του Jack Ma να φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό κινεζικό κεκτημένο, όμως, δεν άφησαν αδιάφορη την κρατική ηγεσία της Κίνας.
Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές κάλεσαν τους επικεφαλής της, συμπεριλαμβανομένου του Jack Ma, σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, λίγες μέρες αφότου εκείνος επέκρινε ανοιχτά το Πεκίνο ότι ήταν υπερβολικά απεχθές στη διαχείριση του χρηματοπιστωτικού του συστήματος. Στη συνέχεια, επιβλήθηκε πρόστιμο ρεκόρ 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Alibaba για παραβιάσεις κατά των μονοπωλίων και πέρασε από μια γενική επιθεώρηση συμμόρφωσης υπό την επίβλεψη των ρυθμιστικών αρχών της αγοράς της Κίνας.
Από τότε, ο Ma μοιάζει να εξαφανίστηκε από παντού, αποφεύγοντας να κάνει οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο. Μετά τη ρυθμιστική επανεκκίνηση στα τέλη του 2020, τώρα παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος με την υποστήριξη της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα. Το κλίμα προς την Alibaba άρχισε να παίρνει θετικό πρόσημο μετά την πρόσφατη συμφωνία του Jack Ma να παραιτηθεί από τα δικαιώματα ελέγχου της Ant, της οποίας η αποτυχημένη αρχική δημόσια προσφορά το 2020 σηματοδότησε την έναρξη μιας σαρωτικής αλλαγής στον τομέα. Η αποχώρηση του Jack Ma από την Ant Group, την εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος, δείχνει την αποφασιστικότητα της κινεζικής ηγεσίας να μειώσει την επιρροή μεγάλων ιδιωτών επενδυτών.
Τώρα που η Ant Group έχει αποστασιοποιηθεί από αυτόν και την Alibaba, υπολογίζεται ότι θα αντιμετωπίσει λιγότερα ρυθμιστικά εμπόδια. Στην πραγματικότητα, η Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας ενέκρινε την αίτηση της μονάδας καταναλωτικής χρηματοδότησης της Ant να επεκτείνει το εγγεγραμμένο κεφάλαιό της από 1,12 δισεκατομμύρια ευρώ σε 2,53 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο όμιλος που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε υπηρεσίες διαδικτυακών αγορών, cloud computing και τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε επίσης να λάβει το “πράσινο” φως για να συνεχίσει τη διαδικασία δημόσιας προσφοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις εισαγωγής της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, μια εταιρεία πρέπει να περιμένει από ένα έως τρία χρόνια πριν υποβάλει σχετική αίτηση μετά από αλλαγή στον πραγματικό της ελεγκτή. Επομένως, η δημόσια εγγραφή δεν θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον έως το 2024.
Διαβάστε ακόμα: Η Alibaba επιστρέφει δυναμικά το 2023
Οι ξένες εταιρείες στην ηπειρωτική χώρα βλέπουν την αναδιάρθρωση αυτή ως θετική εξέλιξη. Υποδηλώνει ότι η διάθεση καταστολής που υπήρχε εξ μέρους της Κίνας απέναντι στους τεχνολογικούς της κολοσσούς χαλαρώνει, τουλάχιστον προσωρινά. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι δείχνει πως η Κίνα επενδύει στο διπλασιασμό της οικονομικής της ανάπτυξης καθώς προσπαθεί να βγει από την τριετή ύφεση που προκάλεσε πανδημία. Κάτι που θα διαλύσει τις ανησυχίες ότι η χώρα πιέζει τις ιδιωτικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην πολιτική συμμόρφωση.
Όπως αποδείχθηκε από το 20ο Εθνικό Συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος του περασμένου Οκτωβρίου, η προώθηση της “ανάπτυξης υψηλής ποιότητας” βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας του Πεκίνου. Με την άμβλυνση της ανησυχίας της κυβέρνησης για την επιρροή του Ma στην Ant Group, η μεγαλύτερη πλατφόρμα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου στον κόσμο είναι έτοιμη να εκκινήσει ξανά σημαντικές πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Και κάπως έτσι η ασιατική χώρα φαίνεται να θέτει ένα τέλος στον πόλεμο που κήρυξε προ ετών απέναντι στις τεχνολογικές εταιρείες, που την οδήγησαν στην οικονομική της ανάπτυξη.
Με πληροφορίες από Jing Daily
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.