22 Ιαν 2025
READING

Έρευνα | Οι τάσεις και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες

3 MIN READ

Έρευνα | Οι τάσεις και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες

Έρευνα | Οι τάσεις και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες

Με δεδομένη την κυρίαρχη ανησυχία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, το γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Capgemini διενέργησε την ετήσια καταναλωτική του έρευνα, αποκαλύπτοντας αυτή τη φορά τον αντίκτυπο του αυξημένου κόστους ζωής στις καταναλωτικές συνήθειες και προτιμήσεις.

Η περσινή πρώτη έκδοση της ετήσιας σειράς ερευνών του γαλλικού ινστιτούτου, με τίτλο “Τι έχει σημασία για τον σημερινό καταναλωτή”, διαπίστωσε ότι το κλίμα και οι προσδοκίες των καταναλωτών άλλαξαν δραματικά κατά τους προηγούμενους 18 μήνες. Στη φετινή έκδοση, βλέπουμε πολλές από τις τάσεις που εμφανίστηκαν το πρότερο διάστημα να επιμένουν -για παράδειγμα, οι καταναλωτές εξακολουθούν να επιθυμούν βιώσιμα προϊόντα χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν υψηλό αντίτιμο για την απόκτησή τους- παράλληλα με την εμφάνιση νέων καταναλωτικών trends.

Διαβάστε ακόμα: Trends 2023 | Οικονομία της προσοχής

Πολλές συμπεριφορές έχουν αλλάξει εν μέσω συνθηκών, όπως η συνεχιζόμενη πανδημία, η γεωπολιτική κρίση και οι επακόλουθες εντάσεις, μα κυρίως η κρίση του κόστους ζωής. Η έρευνα σε 11.300 καταναλωτές από 11 χώρες έδειξε ότι περίπου το 61% των καταναλωτών ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση, με τους Millennials (66%) και τους Gen X-ers (64%) να ανησυχούν περισσότερο, και τους Baby Boomers (55%) λιγότερο. Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές (44%) δήλωσαν ότι μειώνουν σταδιακά τις συνολικές τους δαπάνες για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πιέσεις, ένα ποσοστό που τον Νοέμβριο του 2020 κυμαινόταν στο 33%.

Μελετώντας τις αλλαγές στην λήψη αποφάσεων και την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών, η έρευνα του Capgemini έδειξε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των καταναλωτών προβαίνουν σε λιγότερες παρορμητικές αγορές, ενώ το 69% περιορίζει τις μη απαραίτητες δαπάνες, όπως ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και εστιατόρια, καθώς και καθυστερεί την αγορά ειδών πολυτελείας.

Η εξοικονόμηση χρημάτων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για πολλούς, με το 64% των καταναλωτών να αγοράζει προϊόντα μόνο από super markets και εκπτωτικά καταστήματα και το 65% να επιλέγει πλέον μόνο φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή μάρκες χαμηλού κόστους.

Την ίδια στιγμή, ενώ η βιωσιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη λήψη μιας αγοραστικής απόφασης, μόνο το 41% των καταναλωτών παγκοσμίως δήλωσε ότι είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερα για ένα προϊόν που πιστεύει ότι είναι βιώσιμο. Αυτό σηματοδοτεί μείωση σε σύγκριση με τα ευρήματα του 2020, όταν το 57% των καταναλωτών ανέφεραν ότι θα πλήρωναν υψηλότερες του μέσου όρου τιμές για προϊόντα που θεωρούσαν βιώσιμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα εμπορικά σήματα και οι retailers πρέπει να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές τιμολόγησής τους για να προσφέρουν βιώσιμα προϊόντα που είναι προσιτά και να καθιερώσουν προγράμματα πιστότητας για να βοηθήσουν τους πελάτες να ξεπεράσουν την κρίση του κόστους ζωής.

Άλλα ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνουν τη δυνατότητα των brands να ξεκλειδώσουν νέες ροές εσόδων και ευκαιρίες ανάπτυξης, αξιοποιώντας το δυναμικό των influencers στα social media για την προσέγγιση των νεότερων -και όχι μόνο- πελατών. Το 70% των καταναλωτών που αγοράζουν προϊόντα μέσω των social media εμπιστεύονται τους influencers, με το 48% των Gen Z-ers να ανακαλύπτουν νέα προϊόντα μόνο μέσω των διαδικτυακών επιρροών και το 32% αυτών να προχωρούν στην αγορά τους.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνει η επιστροφή των Κινέζων τουριστών για την παγκόσμια οικονομία

Φαίνεται, λοιπόν ότι υπάρχει μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να επαναπροσδιορίσουν δραστικά τη λειτουργική τους στρατηγική, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον έξυπνο προγραμματισμό της ζήτησης, τη διαχείριση των αποθεμάτων και τις αυτοματοποιημένες λειτουργίες μπορεί όχι μόνο να συμβάλει στη μείωση του κόστους και τη διατήρηση των περιθωρίων κέρδους, αλλά και να αποφέρει οφέλη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.

Το μέλλον φυγείν αδύνατον όπως αποτύπωσε στην έρευνά του το Capgemini. Εντοπίζοντας νέες πηγές εσόδων, δημιουργώντας νέες αγορές, μετασχηματίζοντας τις λειτουργίες και βελτιστοποιώντας το κόστος, οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι πετυχημένες, χωρίς να κάνουν συμβιβασμούς στο βιώσιμο χαρακτήρα τους ή τη συνολική εμπειρία των πελατών τους.

Με πληροφορίες από ESM Magazine

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.