Η αγορά των υπολογιστών κινείται σε ταραγμένα νερά εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Οι παγκόσμιες αποστολές τους μειώθηκαν κατά 16% το 2022, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Canalys, ενώ η Gartner ανέφερε πτώση 28,5% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των αποστολών την τελευταία πεναετία. Κάθε κατασκευαστής υπολογιστών, εκτός από την Apple, σημείωσε πτώση από έτος σε έτος, με τις πωλήσεις laptop να έχουν πληγεί περισσότερο.
Όλα αυτά δημιούργησαν ένα κάπως αβέβαιο σκηνικό που εκφράστηκε και στην CES 2023, το ετήσιο tech event όπου οι εταιρείες τεχνολογίας επιδεικνύουν τα προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης στις αρχές Ιανουαρίου, στελέχη και εκπρόσωποι από διάφορους κατασκευαστές υπολογιστών αναγνώρισαν ότι η βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: να παρουσιάσει καινοτομίες που θα συντηρήσουν το ενδιαφέρον για τους φορητούς υπολογιστές, ζωντανό.
Ορισμένες εταιρείες προσπαθούν να το κάνουν αυτό με προϊόντα που προκάλεσαν μεικτές αντιδράσεις, όπως το Yoga Book 9i με διπλή οθόνη, dual-OLED και χωρίς touchpad της Lenovo, ενώ άλλες απομακρύνονται από το παραδοσιακό λανσάρισμα hardware και δίνουν έμφαση στις πιο ιδιόμορφες δυνατότητες λογισμικού και υπηρεσιών.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι υπολογιστές δεν χρειάζεται να συγκρίνονται με την ανθρώπινη νοημοσύνη
Οι φορητοί υπολογιστές έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορούν να κάνουν πολλά από όσα υπόσχονται και επιθυμούν οι χρήστες τους για ένα συγκεκριμένο διάστημα. Οι σταδιακές αναβαθμίσεις που φέρνουν οι επόμενες γενιές τσιπ συχνά δεν είναι αρκετές για τους περισσότερους καταναλωτές για να δικαιολογήσουν την αγορά ενός νέου μηχανήματος. Προκειμένου να πειστούν οι άνθρωποι να πάρουν κάτι νέο φέτος, τα φανταχτερά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι το κλειδί.
Η πανδημία και η συνακόλουθη έκρηξη της απομακρυσμένης εργασίας, ώθησαν πολλούς καταναλωτές να αγοράσουν καλύτερους υπολογιστές από ό,τι πριν. Το ερώτημα στο μυαλό τους, όμως, τώρα είναι “υπάρχει κάτι νέο που πρέπει να κάνω με τον υπολογιστή που αγόρασα πριν από δύο χρόνια”; Για τους κατασκευαστές τσιπ, μέρος της απάντησης σε αυτή την ερώτηση θα ήταν η τεχνητή νοημοσύνη και οι περιπτώσεις χρήσης που επιτρέπει ή θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη συνέχεια.
Η ενσωμάτωση της AI επισημαίνεται στις ανακοινώσεις που συνόδευσαν τα νέα τσιπ της Intel (Meteor Lake) και της AMD (Ryzen AI, βασισμένο στην αρχιτεκτονική XDNA). Η εξέλιξη αυτή είναι τόσο σημαντική που ο Panos Panay, Chief Product Officer της Microsoft, επιφορτισμένος να επιβλέπει το τμήμα Windows and Devices της εταιρείας, επέμεινε ότι “η τεχνητή νοημοσύνη θα επανεφεύρει τις δυνατότητες χρήσης των Windows”.
Δεν υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές εφαρμογές των μικροσκοπικών αυτών προϊόντων που θα φέρουν πλέον την AI. Η πιο άμεση και εντυπωσιακή είναι τα Windows Studio Effects, μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες για την webcam, όπως η λειτουργία Eye Contact, η θόλωση φόντου, το αυτόματο καδράρισμα κατά τα videocall, αλλά και το λογισμικό που προσαρμόζεται στη συμπεριφορά του εκάστοτε χρήστη. Ειδικότερα, η Eye Contact χρησιμοποιεί την web camera για να παρατηρήσει πού βλέπουν τα μάτια του χρήστη και, στη συνέχεια, εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη για να τα κάνει να φαίνονται σαν να έχει συνεχώς οπτική επαφή με την κάμερα.
Αυτό είναι ενδιαφέρον, όχι όμως και πρωτοποριακό. Ωστόσο, η Microsoft έχει χρησιμοποιήσει έξυπνα την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την παραγωγικότητα στους υπολογιστές που ήδη διαθέτουν οι πελάτες της με τρόπους που θα τους κάνουν να φαίνονται πιο προσεκτικοί και παραγωγικοί. Χωρίς αυτήν, απλά θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια: να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή, να βεβαιωθούν ότι βρίσκονται στο κέντρο της κάμερας και να πραγματοποιούν τα videocall τους σε ένα ήσυχο περιβάλλον.
Προς τι επομένως, όλος ο θόρυβος σχετικά με την είσοδο της AI στα νέα μικρά ή μεγάλα προϊόντα και υπηρεσίες των εταιρειών τεχνολογίας; Αφορά την προσδοκία για τις εμπειρίες που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη. Σαν μια νέα κονσόλα, που είναι ωραία, εντυπωσιακή, αλλά η ουσία της βρίσκεται στα παιχνίδια που θα παιχτούν και θα κάνουν την εμπειρία πραγματικά σημαντική.
Με παρόμοιο τρόπο, πολλοί είναι οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Η HP αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας εδραιωμένης στην αγορά εταιρείας, που αποφάσισε να μεταμορφωθεί από μια επιχείρηση υπολογιστών σε μια εταιρεία παροχής λύσεων. Κάτι που έσπευσε να επισημάνει και ο Alex Cho, πρόεδρος προσωπικών συστημάτων της HP, ο οποίος μίλησε για τον νέο αυτό προσανατολισμό: δεν θα αφορά πλέον μόνο τους υπολογιστές και την κατασκευή νέων μηχανημάτων ή την παραγωγή νέων games, αλλά τη χρήση των υπολογιστικών συστημάτων και του gaming.
Το ζητούμενο της διεύρυνσης της εμπορικής αποτελεσματικότητας των pc brands, έβαλε τις web cameras στο προσκήνιο, συμπεριλαμβανομένης μιας εμπειρίας πολλαπλών καμερών, όπως και τις νέες υπηρεσίες απομακρυσμένης διαχείρισης. Τα χαρακτηριστικά αυτά, όμως, αρκούν για να βοηθήσουν τις εταιρείες να απελευθερωθούν από μια φθίνουσα αγορά;
Η HP έχει θετική άποψη για την εξέλιξη αυτή. Και δεν είναι η μόνη. Αρκετοί άλλοι κατασκευαστές που είχαν μεγάλη παρουσία στην φετινή CES τόνισαν τα νέα χαρακτηριστικά λογισμικού που χρησιμοποίησαν, από τις 3D οθόνες της Asus και της Acer χωρίς την ανάγκη για χρήση ειδικών γυαλιών -όπως γινόταν δηλαδή μέχρι σήμερα- μέχρι το νέο soundbar της Razer, το Leviathan V2 Pro που περιέχει μια ενσωματωμένη κάμερα υπερύθρων για τη ρύθμιση του ήχου με βάση την τοποθεσία του ακροατή.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Το μέλλον της τεχνολογίας βρίσκεται στο παρελθόν
Τη στροφή στην AI την βλέπουμε σταδιακά να αναπτύσσεται και στον τηλεοπτικό χώρο. Καθώς η τεχνολογία της οθόνης παραμένει στάσιμη, σχεδόν κάθε κατασκευαστής έχει στραφεί σε τρικ τεχνητής νοημοσύνης για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες. Το εάν μια τέτοια στρατηγική μπορεί να είναι επιτυχημένη και για τους υπολογιστές, θα αποδειχθεί στην πράξη, αφού τέτοιου είδους πρόσθετο αυτόματο λογισμικό μπορεί μερικές φορές να επιβαρύνει παρά να ενισχύσει την απόδοση του μηχανήματος.
Είναι αλήθεια ότι η άνθηση που γνώρισε η αγορά φορητών υπολογιστών κατά την εποχή της πανδημίας ήταν απίθανο να διαρκέσει για πάντα. Είναι αλήθεια ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν φορητούς υπολογιστές Windows που απευθύνονται στην ευρεία αγορά, πρέπει να λογαριάζουν το γεγονός ότι τα τρέχοντα MacBook της Apple είναι πιο δημοφιλή σήμερα περισσότερο από ποτέ. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι φανταχτερές δυνατότητες τηλεδιάσκεψης -με όλες τις προσθήκες που υπόσχεται η AI- δεν αποτελούν κριτήριο για αγορά υπολογιστή -τουλάχιστον όχι για τους πολλούς-όπως η απόδοση, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και η τιμή.
Η πώληση laptop απαιτεί πλέον να πειστούν οι καταναλωτές ότι χρειάζονται κάτι που δεν έχουν ήδη. Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς υπαλλήλους εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα, ενώ οι εταιρείες φαίνεται να εξακολουθούν να ανακαλύπτουν ποιες ανάγκες δημιουργεί αυτό το εργασιακό οικοσύστημα. Το 2023 μπορεί να είναι μια χρονιά που θα αποκαλύψει πόσο πολύ βλέπουν οι πελάτες τον αυτοματισμό ως πολυτέλεια και πόσο ως αναγκαιότητα.
Με πληροφορίες από The Verge
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.