26 Απρ 2024
READING

Η Sony και η Honda αποκάλυψαν τη νέα μάρκα αυτοκινήτων τους

3 MIN READ

Η Sony και η Honda αποκάλυψαν τη νέα μάρκα αυτοκινήτων τους

Η Sony και η Honda αποκάλυψαν τη νέα μάρκα αυτοκινήτων τους

Η Sony και η Honda, που ανακοίνωσαν τον περασμένο Μάρτιο τη σύμπραξή τους για τη ανάπτυξη και την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πραγματοποίησαν την πρώτη αποκάλυψη του ονόματος της νέας μάρκας αυτοκινήτων τους. Και το όνομα αυτής, Afeela.

Σε μια παρουσίαση κατά τη διάρκεια του Consumer Electronics Show (CES) στο Λας Βέγκας, ο διευθύνων σύμβουλος της Sony Honda Mobility, Yasuhide Mizuno, αποκάλυψε το πρωτότυπο του πρώτου αυτοκινήτου της εταιρείας, το οποίο έμοιαζε με μεσαίου μεγέθους sedan, μήκους 4,9 μέτρων.

Διαβάστε ακόμα: Η Sony αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία για το Vision-S όχημα που ετοιμάζει

Στην “καρδιά” της νέας εμπειρίας κινητικότητας που υπόσχεται το Afeela βρίσκεται η λέξη “αισθάνομαι” (αγγλιστί feel). Η επιλογή αυτή φυσικά δεν ήταν τυχαία αφού δηλώνει ξεκάθαρα την επιθυμία της Sony και της Honda να εστιάσουν στην αίσθηση και την αλληλεπίδραση του αυτοκινήτου και των νέων τεχνολογιών που φιλοξενεί με τους ανθρώπους.

Το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Afeela, θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα e:Architecture της Honda. Η εξωτερική σχεδίαση χαρακτηρίζεται κυρίως από καμπύλες και ακολουθεί αρκετά τη λογική του πρωτοτύπου Vision-S 01 που η Sony είχε παρουσιάσει τρία χρόνια νωρίτερα στην ίδια έκθεση τεχνολογίας και έβγαλε πειραματικά στους ευρωπαϊκούς δρόμους τον Δεκέμβριο του 2020. Το πρώτο εγχείρημα της Sony ήταν αρκετά εντυπωσιακό, με χαρακτηριστικά, όπως 40 αισθητήρες στο όχημα για να διευκολύνει την ορατότητα των 360 μοιρών και ποικίλους πειραματισμούς για να αυξήσει τις δυνατότητές της. Η Sony είχε δημιουργήσει επίσης ένα σύστημα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας του συγκεκριμένου οχήματος.

Το μοντέλο που φέρει την υπογραφή των δύο εμβληματικών ιαπωνικών brands, θα φέρει χαρακτηριστικά και από τα δύο. Σύμφωνα εξάλλου με τον χαρακτήρα της κοινοπραξίας τους, η νέα εταιρεία θα έπρεπε να επικεντρώνεται αποκλειστικά στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και την πώληση των Evs, χωρίς να κατέχει και να λειτουργεί δικές της εγκαταστάσεις παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού κατασκευάστηκαν από τη Honda -η οποία έχει αναλάβει και την εξ ολοκλήρου κατασκευή του αμαξώματος- ενώ τα ψυχαγωγικά και διαδραστικά χαρακτηριστικά από τη Sony. Κατά την ανάπτυξη του αυτοκινήτου, μάλιστα, η έμφαση δόθηκε στο λογισμικό και στην τεχνολογία διεπαφής χρήστη όσο και στη δυναμική και τις επιδόσεις οδήγησης.

Πάνω από τον μπροστινό προφυλακτήρα του αυτοκινήτου βρίσκεται μια στενή εξωτερική οθόνη που η εταιρεία αποκαλεί “γραμμή πολυμέσων”. Αυτή θα επιτρέψει στο όχημα να εμφανίζει πληροφορίες και να αλληλεπιδρά με άτομα εκτός του οχήματος.

Διαβάστε ακόμα: To νέο ηλεκτροκίνητο SUV της Sony

Στο εσωτερικό, η εταιρεία συνεργάζεται με την τεχνολογία γραφικών Unreal Engine από την Epic Games, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του δημοφιλούς online game Fortnite, για να σχεδιάσει τις υπηρεσίες διεπαφής για το όχημα. Η τεχνολογία της Unreal Engine έχει χρησιμοποιηθεί επίσης από άλλες μάρκες αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της General Motors, η οποία αξιοποίησε την τεχνολογία αυτή στο Hummer EV. Το αυτοκίνητο θα συνοδεύεται από πολλές επιλογές ψυχαγωγίας.

Εξοπλισμένο με 45 αισθητήρες και κάμερες εντός και εκτός οχήματος, το ηλεκτρικό Afeela θα προσφέρει επίσης τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3, που σημαίνει πως θα μπορεί σε συγκεκριμένες συνθήκες να κινηθεί αυτόνομα, χωρίς οδηγό.

Το αυτοκίνητο θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία και ακόμη και αγορά το 2025, αλλά οι πρώτες παραδόσεις του αυτοκινήτου δεν θα πραγματοποιηθούν στη Βόρεια Αμερική μέχρι το 2026 και στην Ευρώπη ένα χρόνο αργότερα. Η γκάμα μάλιστα προβλέπεται να επεκταθεί με ένα crossover, ένα ακόμη σεντάν και ίσως και ένα MPV.

Με πληροφορίες από CNN

Photo: Afeela

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.