24 Απρ 2024
READING

Γιατί οι 20ρηδες χάθηκαν από τον εργασιακό χώρο

4 MIN READ

Γιατί οι 20ρηδες χάθηκαν από τον εργασιακό χώρο

Γιατί οι 20ρηδες χάθηκαν από τον εργασιακό χώρο

Τα τελευταία χρόνια η εργασιακή εμπειρία αλλάζει συνεχώς. Η επανάσταση της υβριδικής εργασίας, η Μεγάλη Παραίτηση, η Σιωπηλή Παραίτηση άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα στην εργασιακή πραγματικότητα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο προσπαθούν να προσαρμοστούν σε νέους τρόπους εργασίας. Αλλά μαζί με το στυλ εργασίας, άλλαξαν και οι προτεραιότητες των εργαζόμενων. Ειδικά των νεότερων.

Για δεκαετίες ο παραδοσιακός ορισμός της εργασίας γραφείου ήθελε τον εργαζόμενο να βρίσκεται πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή. Η υπαλληλική λογική ωστόσο δεν φαίνεται να ταιριάζει στους Gen Z-ers οι οποίοι βάζουν τη σφραγίδα τους σε μια ακόμη καινοτομία, το συνδυασμό υβριδικής εργασίας με την έναρξη επιχειρηματικών projects.

Δεν είναι τυχαίο που οι “εικοσάρηδες” που συμμετείχαν μέχρι πρότινος στο εργατικό δυναμικό, φαίνεται πως έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι άνω των 15 ετών που εργάζονται ή αναζητούν εργασία, μειώθηκαν από 63,1% το 2019 σε 61,7% το 2021, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο ανέκαμψαν στο 62,2%. Ωστόσο, για τους εργαζόμενους ηλικίας 20 έως 24 ετών, ο μέσος όρος του 72,1% που καταγράφηκε το 2019 εμφανίζεται να έχει κολλήσει στο 70,8% εδώ και μήνες.

Διαβάστε ακόμα: Θα αναδιαμορφώσει τελικά η Gen Z το μέλλον της εργασίας;

Δεν προέκυψε όμως τυχαία η εξέλιξη αυτή. Η τάση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε πολλά αίτια, από τις ανάγκες φροντίδας των παιδιών μέχρι τη μεγάλη διάρκεια των επιπτώσεων της πανδημίας και τους εξειδικευμένους επαγγελματίες που παραμένουν στο παρασκήνιο, αδρανείς, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη δουλειά για αυτούς. Η πανδημία εξάλλου ήταν αυτή που βοήθησε στον εργασιακό και ψηφιακό μετασχηματισμό προωθώντας μια έκρηξη επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Microsoft Research, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) της Gen-Z έχουν ξεκινήσει ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Τάση που εντάσσεται σε ένα γενικότερο κύμα έναρξης επιχειρηματικότητας αφού το 2021, 5,4 εκατομμύρια Αμερικανοί φαίνεται ότι υπέβαλαν αιτήσεις για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Μάλιστα, σε μελέτη της πλατφόρμας Fiverr, που συνδέει τους ελεύθερους επαγγελματίες με άτομα ή επιχειρήσεις που επιθυμούν να τους προσλάβουν, προέκυψε το στοιχείο ότι η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών με τους οποίους συνεργάζεται είναι Gen Z-ers και Millennials, με περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των χρηστών του να είναι κάτω των 30 ετών.

Ένας σημαντικός παράγοντας που ωθεί τους νέους στο ελεύθερο επάγγελμα, είναι ότι θέλουν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των οικονομικών τους. Το δηλώνουν εξάλλου και οι αριθμοί. Σύμφωνα με μελέτη της Bank of America, σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) της Gen Z πιστεύουν ότι η τρέχουσα οικονομία έχει κάνει την αποταμίευση πιο δύσκολη, ενώ το 59% θεωρεί ότι ο πληθωρισμός είναι αυτός που δυσκολεύει την αποταμίευση. Το 43% μάλιστα τόνισε ότι ο πληθωρισμός δυσχεραίνει την αποπληρωμή του χρέους του και του προκαλεί περισσότερο άγχος.

Οι οικονομικές ανησυχίες έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την ανεξάρτητη εργασία και τις παράλληλες δραστηριότητες. Μια πρόσφατη μελέτη της American Staffing Association και της Harris Poll, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς (58%) Αμερικανούς εξετάζουν το ενδεχόμενο να βρουν μια δεύτερη δουλειά μέσα στο επόμενο έτος, ενώ ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός (72%) των ατόμων που ανήκουν στη Gen Z ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο μιας παράλληλης απασχόλησης.

Οι εργοδότες που επιθυμούν να προσελκύσουν νεότερους επαγγελματίες της Gen Z και να ανταγωνιστούν την πρόκληση του να “τα καταφέρνει κανείς μόνος του”, πρέπει να δημιουργήσουν έναν οργανισμό του οποίου η εργασία θα μπορεί να “μιλάει” σε αυτή την ομάδα – απευθυνόμενοι, για παράδειγμα, στη δέσμευσή τους για έναν βιώσιμο πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Η Gen Z και η πυραμίδα του Maslow

Εκεί που κάποτε η εργασία είχε να κάνει με το τι μπορούσαν να προσφέρουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες, τώρα όλα περιστρέφονται γύρω από το τι μπορούν να περιμένουν οι Gen Z-ers από την εργασία τους. Και αυτά δεν είναι άλλα από την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη δίκαιη αμοιβή και την ευθυγράμμιση των εταιρικών αξιών με τις δικές τους θεωρήσεις.

Παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στις προτιμήσεις σταδιοδρομίας μεταξύ των νεότερων γενιών, οι οποίες διαγράφουν μία πορεία προς μια πιο ευέλικτη και αυτόνομη εργασία. Για τους νέους ανθρώπους, η ευκαιρία να ακολουθήσουν μια καριέρα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να είναι το αφεντικό του εαυτού τους, είναι πολύ ελκυστική. Ειδικά καθώς ανακαλύπτουν την αξία του να έχουν τον έλεγχο της επαγγελματικής τους ζωής και ταυτόχρονα να είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους. 

Με πληροφορίες από Work Life

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.