18 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Οι προσλήψεις είναι δύσκολες για τους retailers

4 MIN READ

Έρευνα | Οι προσλήψεις είναι δύσκολες για τους retailers

Έρευνα | Οι προσλήψεις είναι δύσκολες για τους retailers

Το λιανικό εμπόριο εξελίσσεται ραγδαία, τόσο στα καταστήματα όσο και στο παρασκήνιο, δηλαδή στις αποθήκες και τα γραφεία που υποστηρίζουν τα καταστήματα ή παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό που βλέπουμε αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του ευρύτερου εργατικού δυναμικού που διευθύνει τις λειτουργίες των καταστημάτων, χειρίζεται την εφοδιαστική αλυσίδα και διαχειρίζεται το marketing, τα οικονομικά και τη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Η τεχνολογία είναι πλέον απαραίτητη σε κάθε τομέα του retail. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους retailers να παρέχουν στοχευμένες προσφορές και υπηρεσίες, τόσο στο κατάστημα όσο και στο διαδίκτυο. Εν τω μεταξύ, η πρόβλεψη της ζήτησης βάσει δεδομένων και η αυτοματοποιημένη διαχείριση αποθεμάτων, τους βοηθούν να βελτιστοποιήσουν τις δραστηριότητές τους, να μειώσουν τους κινδύνους και να εξορθολογίσουν το κόστος τους.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι retailers επενδύουν στην τεχνολογία τώρα περισσότερο από ποτέ

Αλλά οι νέοι, ψηφιακά ενισχυμένοι τομείς του retail απαιτούν νέες δεξιότητες. Το British Retail Consortium, η εμπορική ένωση της βρετανικής βιομηχανίας λιανικού εμπορίου, εκτιμά ότι οι ψηφιακές δεξιότητες απαιτούνται πλέον στο 79% των θέσεων εργασίας στο λιανικό εμπόριο. Ωστόσο το 62% των διευθυντών αντίστοιχων επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν μπορεί να βρει άτομα που να διαθέτουν τη σωστή εμπειρία. O κλάδος βιώνει έναν ταχύ και εκτεταμένο ψηφιακό μετασχηματισμό και δυσκολεύεται να βρει τα ταλέντα που χρειάζεται για να το κάνει αυτό.

Οι προσλήψεις για την εορταστική περίοδο που πέρασε παρέμειναν σταθερές, αλλά η προσέλκυση και η διατήρηση εργαζομένων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για τους retailers. Αυτό προκύπτει από μια νέα έρευνα της παγκόσμιας εταιρείας συμβούλων οργάνωσης, Korn Ferry, σε 100 μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης στις Η.Π.Α. Τα στοιχεία κατέδειξαν ότι το 75% των retailers δεν άλλαξαν τα σχέδιά τους για τις εποχικές προσλήψεις και μόνο το 10% μείωσε τον αριθμό των εποχικών υπαλλήλων που προσέλαβε, σε σχέση με αυτόν που είχε προγραμματιστεί νωρίτερα μέσα στο έτος.

Η εποχικότητα του retail σημαίνει ότι οι προσλήψεις μεγάλου όγκου αποτελούν αναγκαιότητα. Οι εταιρείες που προετοιμάζονται για τις βασικές περιόδους πωλήσεων πρέπει να βρουν, να ελέγξουν και να προσλάβουν πολλούς εργαζόμενους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν θα βρίσκονται όλοι στη σωστή τοποθεσία ή δεν θα έχουν τις δεξιότητες ή την εμπειρία που επιθυμούν. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο έντονος. Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου συχνά κάνουν προσλήψεις από μια περιορισμένη δεξαμενή ταλέντων, με τους υποψηφίους να αναζητούν άλλους ρόλους ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψής τους.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι προσλήψεις εξακολουθούν να είναι δύσκολες. Κάτι που επιβεβαιώνει και το 83% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Korn Ferry. Είναι απίστευτα δύσκολο να στελεχωθούν τα καταστήματα σε ιδανικά επίπεδα, οπότε οι retailers θα πρέπει να βρουν μοναδικούς τρόπους για να δώσουν κίνητρα στους εργαζόμενους να ενταχθούν στις επιχειρήσεις τους και -κυρίως- να παραμείνουν. Αυτό μπορεί να έρθει με τη μορφή ευέλικτου ωραρίου εργασίας, εκπτώσεων και άλλων κινήτρων.

Διαβάστε ακόμα: On-the-Job-Training: απογειώνει ή σκοτώνει το ανθρώπινο δυναμικό;

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής εταιρείας cloud, Rackspace Technology, πολλοί retailers προσπαθούν να διατηρήσουν τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις τους μέσω πρόσθετων παροχών. Όπως ευκαιρίες κατάρτισης (67%), αύξηση της αξίας των υλικών ανταμοιβών (51%), αυξήσεις μισθών (47%), βελτιώσεις στην ισορροπία εργασίας/ζωής (48%), αυξήσεις στα επιδόματα (34%) και ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους (30%). Εκτός αυτών, το 46% των retailers επιδιώκει να ενισχύσει τις τεχνολογικές δεξιότητες όλων των υπαλλήλων λιανικής, συμπεριλαμβανομένων και των μη τεχνικών θέσεων. Ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι η τεχνολογική επάρκεια και γνώση είναι πλέον υποχρεωτική για όλους.

Οι retailers αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία της εκπαίδευσης στην εργασία, όπως και την ανάγκη εύρεσης εφαρμόσιμων τρόπων για να διευκολύνει τους εργαζόμενους στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις. Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας για τους retailers να αξιολογούν συνεχώς τις μισθολογικές τους δομές, ώστε να διασφαλίζουν ότι μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα ταλέντα που χρειάζονται.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.