27 Ιαν 2025
READING

Ήρθε η ώρα για περισσότερες “πράσινες” θέσεις εργασίας

4 MIN READ

Ήρθε η ώρα για περισσότερες “πράσινες” θέσεις εργασίας

Ήρθε η ώρα για περισσότερες “πράσινες” θέσεις εργασίας

H βιωσιμότητα έχει προ πολλού ξεπεράσει την έννοια της τάσης. Τα δεδομένα καλούν για δράση, μιλούν για έλλειψη χρόνου και προσπαθούν να αφυπνίσουν, μεταξύ άλλων, τις μεγάλες επιχειρήσεις να αλλάξουν τις πολιτικές τους, να υιοθετήσουν πρακτικές λιγότερο επιβαρυντικές για τον πλανήτη και να συμβάλουν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική κρίση.

Όμως, για να ανταποκριθεί στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις της βιωσιμότητας, ο εταιρικός κόσμος χρειάζεται κάτι περισσότερο από μερικούς επικεφαλής της βιωσιμότητας – χρειάζεται μια στρατιά εργαζομένων, σε όλους τους τομείς των επιχειρήσεων, που θα λαμβάνουν καθημερινά αποφάσεις σχετικά με αυτήν.

Διαβάστε ακόμα: Οι βασικές αρχές του sustainable marketing

Τι σημαίνει αυτό; Ότι απαιτείται πλέον από όλους -σχεδιαστές προϊόντων, διαχειριστές προμηθειών, οικονομολόγους, επιστήμονες, αρχιτέκτονες και πολλούς άλλους- να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις μη βιώσιμες πρακτικές και να βρίσκουν τρόπους να βελτιώνουν τη βιωσιμότητα για τη συνολική υγεία των εταιρειών τους και του πλανήτη.

Οι εργοδότες αναζητούν όλο και περισσότερο αυτές τις δεξιότητες. Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εξειδικευμένοι εργαζόμενοι για να ανταποκριθούν στην ταχεία αύξηση των διαθέσιμων “πράσινων” θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με μελέτη του LinkedIn σε στοιχεία από τους σχεδόν 800 εκατομμύρια χρήστες του, ο αριθμός των “πράσινων” θέσεων εργασίας” ή αλλιώς “green jobs”, δηλαδή των θέσεων εργασίας που συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος, αυξάνεται παγκοσμίως με ετήσιο ρυθμό 8% κατά την τελευταία πενταετία. Όμως, ο αριθμός των ατόμων που αναγράφουν τη φράση “πράσινες δεξιότητες” στο προφίλ τους εμφάνισε άνοδο μόνο κατά 6% ετησίως.

Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπεται να οδηγήσει σε καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα της ενέργειας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά οι “πράσινες” θέσεις εργασίας υπερβαίνουν κατά πολύ την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ και τη συντήρηση ανεμογεννητριών.

Η βιώσιμη μόδα, για παράδειγμα, είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς πράσινων θέσεων εργασίας, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 90% μεταξύ 2016 και 2020, σύμφωνα με την έκθεση “Global Green Skills Report 2022” του LinkedIn.

Ταυτόχρονα, η ταχεία εξάπλωση των επενδύσεων ESG (Environmental Social and Governance) ανοίγει νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης. Το 2021, η PwC ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας στις επενδύσεις ESG μέχρι το 2026.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί αυξανόμενη ζήτηση για στελέχη αστικής βιωσιμότητας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μετάβαση των πόλεων ώστε να είναι καθαρές, χωρίς άνθρακα και πιο ανθεκτικές. Ο όρος “ανθεκτικές πόλεις” (resilient cities) αφορά πόλεις που έχουν την ικανότητα να απορροφούν, να ανακάμπτουν και να προετοιμάζονται για μελλοντικούς -οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και θεσμικούς- κραδασμούς.

Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς τον αυξανόμενο πληθυσμό των πόλεων. Σύμφωνα με το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο κόσμος προσθέτει 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις πόλεις κάθε πέντε ημέρες, ενώ κάθε μέρα χτίζει, κάπου στον πλανήτη, αστικές περιοχές που αξίζουν όσο 20.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Το 2013, όταν το Ίδρυμα Rockefeller ξεκίνησε το δίκτυο “100 Resilient Cities”, το οποίο βοηθά τις πόλεις να γίνουν πιο βιώσιμες, λίγες ήταν εκείνες που είχαν υπεύθυνο αποκλειστικά για την ανθεκτικότητα ή την αειφορία. Σήμερα, ο ρόλος του Chief Sustainability Officer (CSO) γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Στις Η.Π.Α., περισσότερες από 250 κοινότητες και 1.000 επαγγελματίες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πλέον μέλη του Δικτύου Διευθυντών Αστικής Βιωσιμότητας (USDN).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας προσλήψεων CSO του Ομίλου Weinreb, ο αριθμός των εταιρειών που διαθέτουν υπεύθυνους βιωσιμότητας σε διευθυντικές θέσεις σχεδόν τριπλασιάστηκε -από 9% σε 28%- μεταξύ 2016 και 2021. Δεδομένης όμως της κλίμακας και των επιχειρηματικών ευκαιριών της βιωσιμότητας, οι δεξιότητες αυτές απαιτούνται πλέον ευρύτερα στους οργανισμούς.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι είναι οι στόχοι του Sustainable Business;

Πρόσφατη έρευνα της Microsoft και της BCG σε μεγάλες εταιρείες, εξάλλου, διαπίστωσε ότι μόνο το 43% των επαγγελματιών της βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις είχαν σχετικά πτυχία και ότι το 68% των στελεχών της βιωσιμότητας προσλαμβάνονταν εσωτερικά. Είναι σαφές ότι η εκπαίδευση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της εργασίας θα είναι απαραίτητες για την κάλυψη του αυξανόμενου αριθμού ρόλων στο εσωτερικό των εταιρειών.

Για να καλυφθεί το κενό δεξιοτήτων βιωσιμότητας, απαιτείται περισσότερη κατάρτιση, τόσο από τα πανεπιστήμια, όσο και από επαγγελματικές οργανώσεις και από τους εργοδότες. Η επίτευξη της παγκόσμιας βιωσιμότητας και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν πιο πιθανές, όταν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θα δεσμεύουν τις ώρες εργασίας τους για λύσεις βιωσιμότητας.

Με πληροφορίες από The Fashion Law

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.