25 Απρ 2024
READING

Η Disney γίνεται 100 χρονών και αλλάζει την τιμολογιακή της πολιτική

4 MIN READ

Η Disney γίνεται 100 χρονών και αλλάζει την τιμολογιακή της πολιτική

Η Disney γίνεται 100 χρονών και αλλάζει την τιμολογιακή της πολιτική

Σε αλλαγές στα θεματικά της πάρκα αποφάσισε να προχωρήσει φέτος η Disney, με αφορμή τα σχόλια των επισκεπτών που παραπονέθηκαν για την αύξηση των τιμών και τους μεγάλους χρόνους αναμονής. Οι αλλαγές αφορούν στο σύστημα κρατήσεων και έκδοσης εισιτηρίων, καθώς και στα προνόμια της ετήσιας κάρτας μέλους και έρχονται ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τακτική που επέβαλε ο πρώην CEO της εταιρείας για προκρατήσεις.

Η Disney προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της όταν η πανδημία χτύπησε το 2020, αμέσως μετά την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου από τον Bob Chapek, και ανάγκασε σε μακροχρόνιο κλείσιμο τα πάρκα της σε όλο τον κόσμο. Αυτό περιελάμβανε την ενσωμάτωση ενός συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων, το οποίο απαιτούσε από τους επισκέπτες να προγραμματίζουν τις επισκέψεις τους πριν από την άφιξή τους στα πάρκα, αλλά και τη μείωση της χωρητικότητας.

Διαβάστε ακόμα: Συνεργασία Disney με Snapchat εν όψει του σίκουελ του Avatar

Ενώ τα κέρδη των θεματικών πάρκων αυξήθηκαν μετά την επιστροφή των επισκεπτών από τους περιορισμούς της πανδημίας, ο Chapek προέβη σε επιπλέον αλλαγές που δημιούργησαν αντιδράσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται η καθολική απαίτηση προκρατήσεων, η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων αλλά και η καθιέρωση ενός νέου συστήματος που επέτρεπε σε ορισμένους επισκέπτες να παρακάμπτουν τις μεγάλες ουρές έναντι αμοιβής, την περίφημη που ονομάζεται Lightning Lane, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το κόστος της επίσκεψης.

Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τα οικονομικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο της Disney που δεν ήταν καλά και με την εξάντληση της υπομονής των μετόχων για τις υπηρεσίες streaming που δεν ακολουθούσαν την πορεία που είχε προβλεφθεί, δεν έδειχναν να επηρεάζουν τον Chapek, ο οποίο έλαβε τριετή παράταση του συμβολαίου του τον περασμένο Ιούνιο, κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως ψήφος εμπιστοσύνης από το τότε διοικητικό συμβούλιο. Ωστόσο, σε μία νύχτα αντικαταστάθηκε από τον προκάτοχό του, τον Bob Iger.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Disney παρότρυνε επίσης τους επισκέπτες για ανέπαφες πληρωμές, όπως η χρήση των magic bands και η παραγγελία και πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου. Ενώ οι ανέπαφες πληρωμές δεν απαιτούνται πλέον, οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να πληρώνουν με μετρητά, πολλοί επισκέπτες έχουν κάνει τη μετάβαση σε αυτές τις νέες μεθόδους.

Επιπλέον, η Disney εγκαινίασε νέα προγράμματα δρομολογίων εντός των πάρκων, παράλληλα με την πρωτοβουλία της για την παράκαμψη της ουράς. Όλες οι προσφορές σχεδιάστηκαν για να βελτιστοποιήσουν τις εμπειρίες των επισκεπτών στα πάρκα, επιτρέποντάς τους να προγραμματίσουν τις ημέρες τους πιο αποτελεσματικά, με πρόσβαση σε εκτιμώμενους χρόνους αναμονής και κρατήσεις σε εστιατόρια. Έδωσαν επίσης στους επισκέπτες τη δυνατότητα να πληρώσουν για να έχουν μικρότερη αναμονή στα κορυφαία αξιοθέατα της Disney.

Και ενώ πολλοί επισκέπτες αγκάλιασαν αυτά τα νέα προγράμματα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παραπονέθηκαν για το αυξανόμενο κόστος των εισιτηρίων για τα θεματικά πάρκα της Disney. Έχει επίσης αναφερθεί ότι τόσοι πολλοί επισκέπτες αγοράζουν πρόσβαση στην Lightning Lane, ώστε η ειδική “γραμμή αναμονής” δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη επιλογή.

Διαβάστε ακόμα: Disney: to stream or not to stream;

Κάθε ένα από τα έξι θέρετρα θεματικών πάρκων της Disney σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Statista για τα amusement parks σε όλο τον κόσμο, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Disneyland, που άνοιξε το 1955 στο Anaheim της Καλιφόρνια ως το πρώτο πάρκο της εταιρείας και υποδέχτηκε την περασμένη χρονιά 8,5 εκατομμύρια επισκέπτες. Στη λίστα συγκαταλέγονται το αντίστοιχο θεματικό πάρκο στο Παρίσι με 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες, το Disney World Magic World στη Φλόριντα με 12,7 εκατομμύρια, η Tokyo Disneyland με 6,3 εκατομμύρια, το Disney’s California Adventure με 4,98 εκατομμύρια, η Hong Kong Disneyland και το Shanghai Disney Resort με 2,8 εκατομμύρια επισκέπτες το καθένα.

Οι αλλαγές αφορούν πιο προσιτή οικονομική πολιτική και δημιουργία πακέτων προς 104 δολάρια για ορισμένα από τα πάρκα, αλλά και το λανσάρισμα εισιτηρίων park hopper, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να εναλλάσσονται ανάμεσα στα πάρκα απρόσκοπτα.

Όλα αυτά έρχονται έρχονται καθώς η Disney ετοιμάζεται να γιορτάσει την 100ή επέτειό της. Στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών, η εταιρεία θα παρέχει δωρεάν ψηφιακές λήψεις φωτογραφιών των αξιοθέατων με το Disney PhotoPass για όλους τους επισκέπτες των πάρκων με εισιτήριο από τις 4 Φεβρουαρίου. Για την επέτειο, το Disney World θα επαναφέρει επίσης το σόου πυροτεχνημάτων “Happily Ever After” στις 3 Απριλίου και η πολυαναμενόμενη ατραξιόν με θέμα το Tron θα ανοίξει -την επόμενη μέρα- επιτέλους για τους επισκέπτες, αφού είχε αρχικά ανακοινωθεί το 2017.

Με πληροφορίες από CNBC

Photos: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.