18 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Πώς ψωνίζουν οι καταναλωτές στο Amazon

3 MIN READ

Έρευνα | Πώς ψωνίζουν οι καταναλωτές στο Amazon

Έρευνα | Πώς ψωνίζουν οι καταναλωτές στο Amazon

Από την ίδρυσή του το 1994 μέχρι και σήμερα, το Amazon έχει καταφέρει να αναγκάζει τους retailers όλων των ειδών να καινοτομούν και να επιταχύνουν ώστε να το ανταγωνιστούν. Τώρα, μία έρευνα της συνεργαζόμενης με το Amazon εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου, Emplicit, έρχεται να “βοηθήσει” εκ νέου τον ανταγωνισμό, καθώς δίνει στους λιανέμπορους πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές από τον κορυφαίο retailer.

Σύμφωνα με την έρευνα, για το 35% των καταναλωτών, το Amazon αποτελεί τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο ανακαλύπτουν νέες μάρκες, ακόμη και αν αυτές είναι μικρές. Εν τω μεταξύ, σχεδόν το σύνολο των συμμετεχόντων (86%) έχουν αγοράσει από το Amazon ένα προϊόν από μια μάρκα που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ κατά το παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα: Οι Amazon sellers θέλουν να μεταφερθούν σε αντίπαλες αγορές

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές εμπιστεύονται τυφλά τον retailer. Στην πλειονότητά τους εξακολουθούν να κάνουν προσεκτική έρευνα αγοράς όταν αγοράζουν στο Amazon. Αυτό σημαίνει ότι το 27% επισκέπτεται τον ιστότοπο ενός πωλητή πριν αγοράσει, αν δεν τον γνωρίζει καλά, και ότι το 24% θα ελέγξει αν ο πωλητής πουλάει φθηνότερα απευθείας από τον ιστότοπό του σε σχέση με το Amazon.

Αυτό που βοηθάει οπτικά τους περισσότερους καταναλωτές κατά τις αγορές τους στο Amazon, είναι οι πολλαπλές εικόνες προϊόντων (61%). Ενώ 8 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα ελέγχουν τα “παρόμοια αντικείμενα” και τα αντικείμενα “που αγόρασαν και άλλοι” που τους εμφανίζει το site, διευρύνοντας τις αγοραστικές τους δυνατότητες.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές επισημαίνουν ότι δεν επηρεάζει την απόφαση αγοράς τους αν η παραγγελία τους εκτελείται από το Amazon ή από τρίτο retailer, ενώ το 29% δηλώνει ότι δεν τους ενδιαφέρει κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία – αρκεί η παράδοση να είναι εγγυημένη.

Εκτός από τα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν το Amazon ως ένα εργαλείο ανακάλυψης νέων εμπορικών σημάτων, η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η συνδρομή Amazon Prime της πλατφόρμας αναδεικνύεται σε ένα από τα ισχυρότερα και πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά του για το 50% των online shoppers. Η ταχύτητα παράδοσης αγορών από το Amazon Prime είναι ο λόγος που τους οδηγεί να αγοράζουν από τον συγκεκριμένο retailer, παρά από τον ίδιο τον ιστότοπο ενός προϊόντος, ακόμη και αν το προϊόν εκεί διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή. Ενώ ένας άλλος λόγος είναι ότι το βρίσκουν (40%) ευκολότερο από το να δημιουργήσουν έναν νέο λογαριασμό σε άλλον ιστότοπο.

Παρόλα αυτά, η πρόσφατη έρευνα “2022 Amazon Sellers Survey” που δημοσιεύθηκε από την Capterra, το τεχνολογικό τμήμα της Gartner, αποκάλυψε ότι το 99% των μικρών και μεσαίων retailers που πωλούν σήμερα μέσω του Amazon, σκοπεύουν να μεταφερθούν σε άλλες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου το επόμενο έτος. Οι περισσότεροι από αυτούς πιθανότατα θα συνεχίσουν να πωλούν και στο Amazon.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon εστιάζει στη βιωσιμότητα της συσκευασίας

Όμως που θα πάνε όλοι αυτοί οι sellers; Θα αρχίσουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στο Google Shopping, το eBay και το Facebook Marketplace. Ενώ πολλοί από αυτούς σκοπεύουν να μεταφερθούν, επίσης, στην αγορά της Walmart. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 31% των χρηστών του Fulfillment by Amazon πωλούν ήδη και σε άλλες αγορές εκτός του Amazon.

Ωστόσο, η έρευνα της Emplicit αποκάλυψε τη δύναμη της πιστότητας των πελατών στο Amazon και την ενισχυμένη δέσμευσή τους με αυτό, αφού οι online shoppers εμπιστεύονται και απολαμβάνουν να το χρησιμοποιούν το ως το αποκλειστικό shopping portal τους. Ενώ τονίστηκε και η σημασία του για τα ίδια τα brands που επενδύουν στην βελτιστοποιημένη παρουσία τους σε ένα ισχυρό κανάλι πωλήσεων, όπως το Amazon.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.